Haberler

Kazakistan'da Ortak Sanayi Bölgeleri Kuruluyor

Güncelleme:

Aset Issekeshev, "Kazakistan'da Ortak Sanayi Bölgeleri kuracağız" dedi.

600 işadamının bir araya geldiği Türkiye – Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu'na katılan Kazakistan Başbakan Yardımcısı Aset Issekeshev, toplam 3 milyar dolarlık Kazakistan'da 11, Türkiye'de ise 17 iş anlaşmasına imza attıklarını belirterek, "Kazakistan'da Ortak Sanayi Bölgeleri kuracağız" dedi.

Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 600 Kazak ve Türk işadamının katılımıyla "Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu" düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan'ın katılımı ile gerçekleştirilen forumda konuşan Kazakistan Başbakan Yardımcısı Aset Issekeshev, Kazakistan'da 11 ve Türkiye'de ise 17 iş anlaşmazı imzalayarak toplam 3 milyar dolarlık bir iş hacmi yarattıklarını bildirdi. Kazakistan Başbakan Yardımcısı Aset Issekeshev, ayrıca Türkiye ile birlikte Kazakistan'da Türk – Kazak Ortak Sanayi Bölgeleri kuracaklarını belirtti. TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, forum çerçevesinde yapılan ikili görüşmelerde Kazakistan Engineering ile Otokar arasında anlaşma imzalanacağını belirteek, "Bunun yanı sıra Coca-Cola Türkiye ile Kaznak firması ve Turkmall ve Kassanol firması ile de AVM inşası için anlaşma imzalanacak" dedi.

EXIMBANK ile 250 milyon dolarlık anlaşma

Forumda konuşan Kazakistan Başbakan Yardımcısı Aset Issekeshev, Türkiye ile 8 sektörde iş birliği belirlediklerini ifade ederek, "kimya, metalurji, makine, enerji, elektrik ve turizm alanlarında projelerimiz var" dedi. Finans alanında da önemli iş birlikteliklerine imza attıklarını bildiren Aset Issekeshev, Türk EXIMBANK ve Kazakistan Kalkınma Bankası ile 250 milyon dolarlık anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Denizbank ve İş Bankası ile de sözleşme imzalayacaklarını söyleyen Aset Issekeshev, "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde de Kazakistan'da iki yıl içerisinde Türk – Kazak Ortak Sanayi Bölgeleri (OSB) kuracağız" dedi. Aset Issekeshev ayrıca Kazakistan'daki Türk iş adamlarının yatırımlarının 1.8 milyar doları bulduğuna dikkat çekek, son dönemlerde bini aşkın Türk iş adamı ile görüştüklerini bildirdi.

Karşılıklı 1000 görüşme gerçekleştirildi

Forum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, karşılıklı gerçekleştirilen bin iş görüşmesi çerçevesinde, önemli yatırımlar için adımlar atıldığını açıkladı. Kazakistan'da kurulacak Ortak Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) serbest ticaret bölgesi mantığı ile hizmet vereceğini söyleyen Rızanur Meral, forum çerçevesinde önemli ortaklıklar oluşturulacağını söyledi. Kazakistan ile 3 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, bunun 1 milyar dolarının ihracat kalan kısmının ise ithalattan oluştuğunu ifade etti.

Rızanur Meral, "Türkiye olarak Kazakistan'da payımızı artırma niyetindeyiz. Daha çok dayanıklı mallarda, tüketim ürünlerinde fırsat görüyoruz. Kazakistan'da her türlü tüketim malının, evde kullanılabilen ürünlerin imalatı adına imkanlar var. Ayrıca bu ülkeden daha geniş bölgelere de varabiliriz" dedi. Coca-Cola Türkiye ile Kaznak firması arasında Kazakistan'da alkolsüz içecek üretim yatırımı için mutabakat anlaşması imzalanacağını söyleyen Rızanur Meral, bunun yanı sıra Otokar ile Kazakistan Engineering'in Kazakistan'da askeri tekerlekli araçların üretimi ve teknik bakımı için bir anlaşma yapılacağını söyledi Kazakistan'ın 180 milyar dolar milli hasılaya sahip olduğunu söyleyen Meral, bu ülke ile ticaret hacminin istenilen seviyede bulunmadığını vurguladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Rızanur Meral Kazakistan Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title