Haberler

Kayıp Yakınları: Roboski Failleri Bulunsun Ve Yargılansın

Güncelleme:

Diyarbakır'da kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde, Roboski katliamının sorumlularının bir an önce bulunup yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 255'inci haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Roboski katliamının sorumlularının bir an önce bulunup yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

Eyleme İHD Diyarbakır Şubesi Yönetici ve üyeleri, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, BDP il ve ilçe yöneticileri, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır TMMOB İKK üyeleri ile kayıp yakınlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

'UNUTURSAK KALBİMİZ KURUSUN'

Eylemde 90'lı yıllarda faili meçhul bir şekilde kaybettirilenlerin fotoğraflarının taşınmasının yanı sıra Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız" ve "Unutursak kalbimiz kurusun" yazılı büyük pankartlar açıldı. Eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 255 haftadır burada faili meçhul bir şekilde kaybettirilenlerin öykülerini okuyarak, faillerin kimler olduğunu defalarca dile getirdiklerini ancak faillerin belli olmasına rağmen halen binlerce faili meçhul cinayeti gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkartılmadığına dikkat çekti. Roboski katliamının devlet yetkililerinin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini iddia eden İnceören, Roboski katliamının ve kaybettirilen binlerce kişinin faillerinin bulunup yargılanıncaya kadar mücadelelerine sürdüreceklerini kaydetti.

'ROBOSKİ'DEN HESAP SORULMADAN HİÇBİR KATLİAMDAN SORULMAZ'

Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorumlular hakkında etkin bir soruşturma ve cezai işlemin yapılmadığına işaret ederek, sorumlular yerine katliamda yakınlarını kaybedenlerin maruz kaldığı tutuklama ve para cezalarını hatırlattı. Geçmişte yaşanan faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi Roboski katliamının da zamana yayılarak, unutturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Kürtler çok iyi biliyor ki, Roboski'nin sorumluları hesap vermedikçe; Uğur Kaymaz'ların, Ceylan Önkol'ların, Enes'lerin, Medeni Yıldırım'ların ve faili meçhul işlenmiş on binlerce cinayet aydınlanmayacak, yeni suikast ve katliamların önüne geçilemeyecektir" diye konuştu. Yılmaz, Roboski katliamını faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında bir dönüm noktası olarak gördüklerini ve sonuç alıncaya kadar mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerinin belirtti.

Diyarbakır'daki sendikaların ortak basın açıklaması ise KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Seyfettin Polat tarafından okundu. Polat, faillerinin bilinmesine rağmen iki yıldır sorumluların yargılanmasında arpa boyu yol alınmadığına dikkat çekerek, "İki yıl olayın ardındaki tüm sorumluların ortaya çıkarılması için uzun bir zaman, ikinci bir insanlık suçudur. AKP derhal görevinin yerine getirmeli, bu suçu peş peşe işlemekten vazgeçmelidir" diye belirtti.

'HÜKÜMETİN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK'

Polat'ın ardından söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, katliamda yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında, Roboski katliamının bir insanlık suçu olduğunu belirtti. Aydoğan hükümetin, Roboski katliamındaki özrünün kabahatinden büyük olduğunu dile getirdi.

Açıklamaların ardından İHD Diyarbakır Şube yönetici Necibe Güneş Perinçek tarafından Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 vatandaşın isimleri okunarak, 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Nursel Aydoğan Diyarbakır Roboski Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title