Haberler

Karşıyaka Belediyesi, Kartal İstimbotuna Talip Oldu

Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, akıllara kazınan “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal İstimbotuna Karşıyaka’nın talip olduğunu açıkladı.

Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, akıllara kazınan "Geldikleri gibi giderler" sözünü söylediği Kartal İstimbotuna Karşıyaka'nın talip olduğunu açıkladı. Başkan Akpınar, restorasyon konusunda sorunlar yaşayan istimbot için, "Atatürk'ün annesini emanet ettiği Karşıyakamız, milli mücadele ruhunun açık hava müzesi gibidir. Bu değerli mirası ilçemize kazandırmak ve halkamızla buluşturmak için girişimlerimiz sürüyor" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, İstanbul'u işgal eden İtilaf Donanması için "Geldikleri Gibi Giderler" sözünü söylediği ve Tuzla'da çürümeye terk edilmiş vaziyette bulunan "Kartal 2" istimbotunun müzeye dönüştürülmesi için "Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu" kuruldu. Platform üyelerinin yoğun çabası sonucunda batık olmaktan kurtulan Kartal İstimbotuna, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı emanet ettiği Karşıyaka talip oldu.

Karşıyaka'nın milli mücadele ruhunu yansıtan bir açıkhava müzesi olduğunu ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Her sokağımızda, her meydanımızda, bize o kutlu günleri anlatan bir hatıra ile karşılaşırsınız. Karşıyaka, Atatürk'ün ilçesi. Annesi bizim bağrımızda yatıyor. Ulu önderin, tarihi cümleleri sarf ettiği bu istimbot da Karşıyakamıza çok yakışır. Restorasyonunu yapmaya ve bu değerli hazineyi Karşıyakamızda müze olarak halka sunmaya talibiz. Bunun için girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Emekli Amiral Cem Gürdeniz, "Karşıyaka Belediyesinden bu teklifin gelmesi son derece anlamlı ve özel. Belediye başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar'a Atatürk'ün mirasına sahip çıkmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Karşıyaka'nın desteğini arkamızda hissetmek çok önemli. Bunu bilmek, bize çalışmalarımızda güç verecek" dedi.

"Çelik ormanının içinden geçiyorduk"

Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas, 1939 yılında yayımladığı kitabında "Atatürk ile askeri ulaşımın köhne bir motoru ile deniz ortasındaki çelik ormanının içinden geçiyorduk. Atatürk'ün zarif dudaklarından 'Geldikleri gibi giderler' cümlesini işittiğim zaman, mütarekenin doğurduğu derin ve elemli ümitsizliği derhal unutmuştum" demişti. 1911 yılında Hollanda'da yapılan ve o zamanki adı Enterprise olan istimbot, Fransızlar tarafından İstanbul'a getirilmişti. 100 tonluk 22 metre boyundaki tekneye, milli mücadelenin kazanılmasıyla Seyr-i Sefain idaresince Kartal adı verilmişti. 1933'te İstanbul Liman İşletmesine, 1939'da Devlet Demiryollarına, 1952'de Denizcilik Bankası İstanbul Liman İşletmesine devredilen tekne, 14 Temmuz 1942'de Çanakkale'de batan Atılay Denizaltısının aranmasında kullanıldı. 1974 yılında Kartal 2 adıyla özel sektöre geçti. 2014 yılında ise ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrıldı ve Tuzla'da kaderine terk edildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka İstanbul Kartal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title