Haberler

Kars haber! KARS'TA TOPRAK ANALİZİ YAPTIRAN ÜRETİCİ GÜBREDEN TASARRUF EDECEK

Güncelleme:

Kars haberler... KARS'a kazandırılan 'Toprak Analiz Laboratuvarı' ile üreticiler hem tarımsal verimliliği arttıracak hem de gübreden tasarruf edecek.

KARS'a kazandırılan 'Toprak Analiz Laboratuvarı' ile üreticiler hem tarımsal verimliliği arttıracak hem de gübreden tasarruf edecek. Laboratuvarda analiz edilecek topraklara ekilecek ürün ve kullanılacak gübreler, raporla kayıt altına alınacak.

'Toprak Analiz Laboratuvarı', Digor ilçesinde Digor Ziraat Odası Başkanlığı'nın düzenlediği törenle hizmete açıldı. Törene TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Digor Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, kurdele kesip laboratuvarı hizmete açan protokol üyeleri, çalışmalar hakkında Ziraat Yüksek Mühendisi Emek Eltutmaz'dan bilgi aldı.

'ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, "Bütün Kars, hatta Kuzeydoğu Anadolu, biliyorsunuz tarıma dayalı. Yani tarımı ne kadar iyi yapabilirsek hayvancılığımız o kadar güzel olacak. Oradan cebimize para girecek, yaşam standardımız yükselecek, çocuklarımıza ve geleceğimize daha ciddi katkı yapabilecek kazancımız olacak. Toprağımızı, ilçemizi, köyümüzü seveceğiz ve üretmeye devam edeceğiz. Kırsalda ve köyde durup ürettiğimiz sürece de ülkenin diğer kalanı daha da gözümüzün içine bakacak. Niye? Üretmek, üretim ve üreten kıymetli ve bu köylülük, kırsallık öyle öğrenilebilecek bir şey değil. Bin yıldır atalarımızın, öğrendiklerini bize aktara aktara bugüne getirdikleri, tarladan, tapandan, ziraatten, üretimden var olunan insanlarız. Yani siz çok kıymetlisiniz. Mühendis, veteriner hekim, ziraat mühendisi de yetiştirilebilir ama köylü yetiştirilemez. Nesillerden süzüle süzüle gelen bin yıllık birikim, emek var. Dolayısıyla kırsalda yaşamak her zamankinden kıymetli. Özellikle bu pandemide ve komşularımızda, coğrafyamızda olan savaşlarla bunu bütün dünya anladı" diye konuştu.

'TOPRAĞIN İHTİYACINI ANLATACAK'

Tarımsal birikimlerin değerine dikkat çeken Kılıç, "Toprağı çok kullanıyoruz. Nüfusumuz arttı, daha çok üretmek istiyoruz. Aynı alandan daha çok verim elde etmek istiyoruz. Daha çok yemek, beslenmek ve tüketmek istiyoruz. Dünya da tüketim çılgınlığı içerisinde diyorsunuz ama toprak aynı. Arpalı köyündeki belli, Digor'daki belli ve bütün ülkemizdeki belli. Bu artmıyor hatta ne yazık ki her gün azalıyor. Peki bu azalan topraklardan eski verimlerimizi daha fazlasıyla alabilmemizin yolu ne? Onun bizden ne istediğini anlamak. İşte bu laboratuvar toprağın neye ihtiyacı olduğunu, bizden ne istediğini ne vermemiz gerektiğini anlatacak en önemli kurum olacak" dedi.

'AMACIMIZ, OLABİLDİĞİNCE DAHA ORGANİK TARIM YAPMAK'

Toprak Analiz Laboratuvarı'nın Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde tek olma özelliği taşıdığını anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Emek Eltutmaz ise "Burada Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uygun gördüğü programındaki analizler PH, EC, organik madde, kireç, fosfor ve potasyum analizlerini yapacağız. Bize topraklarını getiren çiftçilerimize analiz sonucunda bir rapor hazırlayacağız, hangi arazi için hangi toprak için hangi ürün ekmeleri gerekir, hangi gübre kullanmaları gerekir? Bunun hakkında çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalışacağız. Bizim amacımız topraklarımızın kimyasal girdilerle zarar görmemesi, bu zararın daha aza indirilmesi, olabildiğince daha organik tarım yapmamız. Topraklarımızın ölmemesi ve gelişmesi için çalışacağız" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Digor Kars Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title