Haberler

Gümüşhane'de eriyen kar suyu taşkına yol açtı! Mezarlıklar su altında kaldı

Güncelleme:

Gümüşhane'de karların ani erimesi sonrası su seviyesi yükselen Torul Barajı'ndaki taşkın nedeniyle çevredeki mezarlıklar su altında kaldı. Mahalle sakinlerinden biri ortaya çıkan görüntüye tepki göstererek "Ölülerimiz yüzüyor suda. Ölülerimiz burada yüzmeyi öğrendiler, ben yüzmeyi bilmiyorum ölülerimiz yüzmeyi öğrendi." ifadelerini kullandı.

Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son aylarda etkili yoğun kar yağışı sonrası, karların ani ve hızlı erimesi, taşkınlara yol açıyor. Gümüşhane'de ani eriyen kar, hayatı olumsuz yönde etkiledi.

MEZARLIKLAR SU ALTINDA KALDI

Vauk Dağı'ndan doğup Karadeniz'e dökülen ve geçtiği 160 kilometre boyunca derin vadilere hayat veren Harşit Çayı üzerinde enerji üreten Torul Barajı'nda su seviyesi yükseldi, taşkın meydana geldi. Çamlıca Mahallesi'ndeki mezarlıklar taşkın nedeniyle su altında kaldı. Mahalle halkı, ani taşkınlara karşı önlem alınmasını istedi.

"ÖLÜLERİMİZ YÜZMEYİ ÖĞRENDİ"

Mahalle sakinlerinden Şenol Bostanoğlu, kendisinin yüzme bilmediğini, ölülerin yüzmeyi öğrendiğini söyleyerek, "Her sene su yükseldiği zaman belli bir seviyeye geldiği zaman bu duvarın altından su giriyor ve mezarlığı su basıyor. Yani ölülerimiz suda yüzüyor. Buna yetkililerin bir çare bulması lazım. Bu her sene böyle ne yapacağımızı şaşırdık. Mezarlık yetmiyor, ölülerimizi nereye koyacağımızı şaşırdık. Şu anda 2030 tane mezarlığımız su altında. Buna kesinlikle bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Annem, babam ve dedelerimiz burada yatıyor. Ölülerimiz yüzüyor suda. Ölülerimiz burada yüzmeyi öğrendiler, ben yüzmeyi bilmiyorum ölülerimiz yüzmeyi öğrendi devletimizden buna acilen bir çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.

"BİZİM YÜREĞİMİZ KALDIRMIYOR"

Cevdet Bostanoğlu, aile mezarlığının su altında olduğunu belirterek, 'Aile mezarlığımız maalesef baraj kaynaklı taşkında su içerisinde kaldı. Şu an barajda bulunan suyun camimize kadar gelmesi de çok yakın. Daha önce bu durum ile birkaç kez daha karşı karşıya kaldık. Mezarlığımızda bulunan bu görüntü şüphesiz kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Bunu bizim yüreğimiz kaldırmıyor. Üzücü manzara ile karşı karşıyayız' diye konuştu.

Bayram öncesi mezarlıkların görüntüsüyle üzüldüklerini söyleyen Gülay Bostanoğlu da, 'Bazı mezarlarımız su altında kalması hoş bir görüntü değil. Bayram ziyaretine gelecek olanlar da hoş karşılaşmayacaklar' dedi.

Gümüşhane'de eriyen kar suyu taşkına yol açtı! Mezarlıklar su altında kaldı

Gümüşhane'de eriyen kar suyu taşkına yol açtı! Mezarlıklar su altında kaldı

Gümüşhane'de eriyen kar suyu taşkına yol açtı! Mezarlıklar su altında kaldı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğu Karadeniz Bölgesi Torul Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title