Haberler

Kare Kodlu Çek Uygulaması Türkiye'de İlk Kez Şekerbank'ta

Güncelleme:

Şekerbank, çekle ödemelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Kredi Kayıt Bürosu tarafından geliştirilen Kare Kodlu Çek'i Türkiye'de müşterilerinin hizmetine sunan ilk banka oldu.

Çekin geçerliliği ve sahibinin ödeme alışkanlığı bilgisine tek tuşla ulaşmanın mümkün olduğu uygulama ile sektöründe bir ilke daha imza atan Banka,

ilk Kare Kodlu Çek'i sahibine teslim etti.

Banka olarak Kare Kodlu Çek ile tahsilatları daha güvenli hale getirerek ticaret işlemlerini kolaylaştıracaklarını ifade eden Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, uygulama ile güncel çek ödeme performansına akıllı telefonlar ile ve tek tuşla ulaşmanın mümkün hale geldiğini, çek kullanımı ve çekle alışverişin artacağını söyledi.

Ticari bankacılıkta 62 yıllık köklü deneyime sahip Şekerbank, ürün ve hizmetleriyle bankacılık sektöründe ilklere imza atmaya devam ediyor.

Şekerbank, çekle ödemelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından geliştirilen Kare Kodlu Çek'i, Türkiye'de müşterilerinin hizmetine sunan ilk banka oldu. Çekte itibarın simgesi olması beklenen uygulama ile Banka, tahsilatları daha güvenli hale getirerek ticaret işlemlerini kolaylaştıracak.

Müşterilerin talebi doğrultusunda matbaada özel olarak bastırılacak Kare Kodlu Çek ile tek tuşla çek raporu içeriğine ulaşılabilecek. Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan kare kodu, akıllı telefonlar ile okutarak hesap sahibinin özet çek raporu ve ödeme alışkanlığı bilgisine erişebilecek.

Uygulamaya geçen ilk banka olan Şekerbank, ilk çeki de sahibine teslim etti. Bankanın Dudullu Şube müşterisi olan EFA Makina Kalıp Sanayi ve Ticaret'in Kare Kodlu Çek'ini, firma yetkilisi Ferhat Akkuş'a, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız verdi.

Halit Yıldız: "Ticaretin çekle finansmanını daha güvenli hale getiriyoruz"

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, Türkiye'nin üretenlerini nitelikli finansal ürünlerle desteklemenin Şekerbank'ın Anadolu Bankacılığı misyonunun yansıması olduğunu, bu doğrultuda sektörde birçok ilke imza attıklarını söyledi. Günlük ticaret hayatı içinde çekin güvenli olup olmadığı araştırmasının büyük zaman aldığını belirten Yıldız, ticaret hayatında en önemli finansal enstrümanlardan biri olan çekle finansman altyapısının daha güvenli hale getirilmesi için KKB tarafından Kare Kodlu Çek'in geliştirildiğini hatırlattı. Kare Kodlu Çek'in ticaretin çekle finansmanındaki birçok tereddüdü ortadan kaldıracağına inandıklarını ifade eden Yıldız, "Kare kod ile çekle ödemeleri daha güvenli hale getiriyor; ticaret işlemlerini kolaylaştırıyoruz. Uygulamayı geliştiren Kredi Kayıt Bürosu'nu da tebrik ediyoruz. Bu ürünü ve avantajlarını Türkiye'de müşterilerine sunan ilk banka olmanın heyecanını taşıyoruz." dedi.

"Uygulama, çek kullanımını artıracak"

Yıldız, uygulamanın; çek hamillerinin, çeki imzalayan kişilerin çek ödeme güçleri hakkında güncel ve pratik bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlayarak çek kullanımını, çekle alışverişi artıracağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu uygulamayı tercih eden çek düzenleyicileri, vadeli işlemleri daha rahat yapabilecek; çek ile mal satanlar ise bu çekleri daha rahat kabul edebilecek. Kare Kodlu Çek ve avantajlarının bilinirliği arttıkça çek karşılığı mal/hizmet satan işletmelerin, bu çekleri diğer çeklere göre daha fazla tercih etmesini bekliyoruz. Bu talep, çeki imzalayan, hesap sahibi kişileri de bu uygulamayı kullanmaya teşvik edecek. Diğer yandan da çek ödeme performansının hamiller tarafından kolaylıkla izlenebilmesi nedeniyle karşılıksız çek düzenlemenin yaptırımı artmış olacak."

"Ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak"

Halit Yıldız, vadeli çek kullanımının yaygınlaşmasının ve çek karşılığı vadeli alım/satım hacminin artmasının ekonominin canlanması ve büyüme açısından büyük önem taşıdığını kaydederken, çek hacminin artmasının, vadeli satış yapan işletmelerin, vadeli çek düzenleyenler hakkında doğru ve güncel bilgilere ulaşmaları ile mümkün olacağını söyledi. Yıldız, Kare Kodlu Çek'in ticaretin ve genel olarak ekonominin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

İlk Kare Kodlu Çek sahibine teslim edildi

Türkiye'nin ilk Kare Kodlu Çek talebinin Şekerbank Dudullu Şubesi tarafından sisteme girildiğini belirten Yıldız, bu ürünün, sunduğu güven ve kolaylık dolayısıyla müşterilerinden büyük ilgi göreceğine inandıklarını ifade etti. Yıldız, "Çek araştırmalarının daha kolay yapılabilecek olması da uygulamanın yaygınlaşmasını sağlayacaktır." dedi.

Kurumsal, ticari, işletme ve bireysel tüm müşterilerinin Kare Kodlu Çek talep edebileceğini hatırlatan Yıldız, çeki düzenleyen kişinin güncel çek ödeme performansını yansıtan Findeks Çek Raporu ve içeriğindeki Çek Endeksi'ne akıllı telefonlar ile ve tek tuşla ulaşmanın mümkün hale geldiğini vurguladı.

Kare Kodlu Çek sistemi nedir?

KKB'nin, bankaların müşterilerine Kare Kodlu Çek verebilmeleri ve kullanıcıların bu sistem üzerinden çek raporu almalarını sağlamak üzere geliştirdiği sistem, Findeks üzerinden sunuluyor.

Kare Kodlu Çek defteri yaprakları matbaada özel olarak bastırılıyor ve akıllı telefonlar ile hamilin, çek yaprağı üzerindeki kare kodu okutması sağlanıyor. Böylece çekin geçerliliği ve çeki düzenleyen kişinin (keşideci) çek bilgileri hamil tarafından öğrenilebiliyor. Söz konusu bilgilerin hamilin cep telefonuna iletilebilmesi için Findeks üyesi olması zorunluluğu bulunuyor.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Halit Yıldız Şekerbank Dudullu Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title