Haberler

Karbonmonoksit Zehirlenmeleri, 310 Kişiyi Hastanelik Etti

Güncelleme:

Ankara'da doğalgaz kullanıcılarının yüzde 9'unu oluşturan bacalı mekanlarda yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri, 3 ayda 310 kişiyi hastanelik etti.

Kış aylarında can ve mal güvenliği açısından önemli bir risk oluşturan ve Ankara'da doğalgaz kullanıcılarının yüzde 9'unu oluşturan bacalı mekanlarda yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri, son 3 ayda 310 kişiyi hastanelik etti. Zehirlenmelerde en önemli etken, yine uygunsuz baca bağlantısı, kapalı menfezler (havalandırma), bakımsız cihazlar ve projesiz tesisatlar oldu.

Başkentgaz yetkilileri, zehirlenmelerde şans eseri ölen olmadığını, ancak bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti Zehirlenme vakalarında çoğunlukla yanlış uygulamaların birkaç tanesinin bir arada görülebildiğini de ifade eden yetkililer, kullanıcıların güvenli doğalgaz kullanımını kesinlikle hafife almamasını ve uyarılara mutlaka dikkat etmesini istedi. Zehirlenmelerin tamamına yakınının, bacalı cihaz kullanılan ev ve işyerlerinde meydana geldiğini, bacasız sistemle çalışan hermetik cihazlı yerlerde ise bu oranın sıfıra yakın olduğuna işaret eden yetkililer, can ve mal güvenliği için doğalgaz kullanıcılarının hermetik cihazlara geçmesini önerdi.

-"İÇ TESİSATLARININ BAKIMINDAN KULLANICI SORUMLU"-

Abonelerin yüzde 91'inin hermetik cihaz, yüzde 9'unun ise bacalı sistem kullandığını bildiren yetkililer, "Bacalı cihaz kullanan eski aboneliklerin çoğunluğunun da bilgi sisteminde proje kaydı bulunmuyor. Bu kullanıcıların en kısa zamanda Başkentgaz ile temasa geçerek proje kaydı yaptırmaları gerekiyor" dedi. EPDK mevzuatına göre iç tesisatların bakımından kullanıcının sorumlu olduğuna dikkat çeken yetkililer şunları söyledi:

"Birçok abone, cihazını taktırdıktan sonra, yıllarca hiç bakım yaptırmadan, bacasını temizletmeden, fileksini hiç değiştirmeden kullanıyor. Uzun yıllar bu cihazlar sorunsuz kullanılırken, bu ihmallerin sonucu olarak baca tıkanması veya fileksin yıpranması nedeniyle bir gün gelip ortama karbonmonoksit gazı yayılarak zehirlenmeye yol açabiliyor. Bu çok riskli."

-"500 BİN GÜVENLİ DOĞALGAZ KULLANIMIYLA İLGİLİ UYARI MESAJLARI GÖNDERİLDİ"-

Yetkililer, karbonmonoksit zehirlenmelerini asgariye indirmek, doğalgaz kullanıcılarının can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yeni bilgilendirme çalışmaları başlattıklarını belirterek, Ankara'da ilk olarak SMS'le kullanıcıları uyarmaya başladıklarını bildirdi. Son 1 ay içinde sistemde cep telefonu numarası kayıtlı olan 500 bin güvenli doğalgaz kullanımıyla ilgili uyarı mesajları gönderildiğini kaydeden yetkililer, bu hizmetten yararlanmak isteyen kullanıcıların, müşteri merkezlerine gelerek iletişim bilgilerini güncellemeleri gerektiğini belirtti.

Son olarak gazetelere tam sayfa halinde advertorial (haber-reklam) formatında resimli uyarı metinleri yayınlatmaya başladıklarını kaydeden yetkililer, bu yayınların her hafta sonu bir gazetede tekrarlanacağını ifade etti. Yetkililer, ayrıca müşteri merkezlerinden da broşürlerle kullanıcıların bilgilendirildiğini söyledi. Yetkililer, ortamda çürük sarmısak kokusu hissedildiğinde ortam dışına çıkılarak, Alo 187 Doğalgaz Acil Birimi'nin aranması gerektiğini bir kez daha anımsattı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Başkentgaz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title