Haberler

Karadeniz'in Tek Yel Değirmeni Turizme Kazandırıldı

Samsun'un Tekkeköy ilçesi Çırakman Mahallesi mezarlığı yanında bulunan yel değirmeni düzenlenen törenle açılışı yapılarak turizme kazandırıldı.1860'lı yıllarda Çırakman köyünde yaşayan Rumlar tarafından yapılan taş gövdeli Karadeniz'in tek yel...

Samsun'un Tekkeköy ilçesi Çırakman Mahallesi mezarlığı yanında bulunan yel değirmeni düzenlenen törenle açılışı yapılarak turizme kazandırıldı.

1860'lı yıllarda Çırakman köyünde yaşayan Rumlar tarafından yapılan taş gövdeli Karadeniz'in tek yel değirmenin açılışına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Turizm'de Sınır Ötesi Çalıştay için Samsun'a gelen İran, Azerbaycan ve Gürcistanlı heyet ile vatandaşlar katıldı.

Tekkeköy Belediye Bakanı Hayati Tekin, yaptığı açıklamada, "Bizim bildiğimiz kadarıyla tespit edip yaptığımız araştırmalarda bu tarihi yel değirmeni Çırakman Mahallesi'nde Rumların yaşadığı dönemde buradaki Rum fırın işçilerinin Rusya'ya giderek orada bu yel değirmenini tanımalarıyla başlıyor. Daha sonra yaşadıkları bu bölgede hakim rüzgarın yoğun olduğu bu tepeye bir yel değirmeni yapmayı uygun görüyorlar. Oradan aldıkları teknik destek ve bilgiyle bir rivayete göre bir ustada getiriyorlar. Netice itibariyle köyün içinden toplanan para ile bu yel değirmenini Çırakmanlı Rumlar tarafından yapılıyor. 1914 yılına kadar bu yel değirmeni çalıştı. Bizim için önemli olan bugünkü yerleşik Türk halkının ve Türk anlayışına göre ülkemizin, bölgemizin ve köyümüzün bir zenginliği olarak görüyoruz. Bu tarihi mirasa sahip çıkmak, kendi benliğimize ve kendi kültür anlayışımıza sahip çıkmak olarak görüyoruz. Bunu bundan sonra onararak kendi zenginliğimize bir altın boncuk olarak taktığımızı ve işlediğimizin onuru içersindeyiz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bölgemizde yeni yeni Tekkeköy mağaraları başta olmak üzere ve Aşağı Çinik beldesindeki kilisesini de eğitim kültür merkezi olarak çalıştırıp faaliyete geçirmek bana nasip olur" dedi.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin'in kültürel değerlerin korunması adına önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiğini ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Yaklaşık 150 yıllık tarihi geçmişi bulunan bu yel değirmeni yeniden restore edilerek bugün izleyicilerin, halkın ve ziyaretçilerin görüşüne açılıyor. Bu anlamda Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, kültürel değerlerin korunması adına önemli bir çalışmayı gerçekleştirdi. Samsun'da kültür ve turizm değerlerimizi korumak ve bizden sonraki kuşaklara aktarmak için önemli çalışmalarımız var. Tekkeköy İlçemizde başta mağaralar olmak üzere turizm anlamında değer ifade eden unsurlara sahiptir. Bunların restorasyonu ve çalışmalarıyla ilgili olarak belediyemizin çalışmalarına bizlerde destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Umuyorum burası turizm anlamında Samsun'da uğranılan bir nokta haline getirmek ve bölgemize daha çok ziyaretçinin gelmesini sağlamaktır. Bu ve buna benzer çalışmaları Samsun'un genelinde yaymak adına Valilik koordinesinde yerel yönetimlerimiz ile işbirliği içersinde yürüttüğümüz birçok çalışma var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, Yerel Tarih Grubu Dönem Başkanı Emin Kırbıyık, Gürcistan Reklam ve Pazarlama Bölüm Başkanı Nino Jintcharadze ve Azerbaycan Turizm Enstitüsü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Meherrem Zülfüqarov tarihi yel değirmenin açılış kurdelesini kestiler.

Yapılan açılışın ardından Vali Aksoy ve beraberindekiler taş gövdeli yel değirmenin içini gezerek, değirmen hakkında bilgiler aldı.

1914'lü yıllarda faaliyetle olduğu bilinen Karadeniz'in ilk ve tek taş gövdeli yel değirmeni Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin tarafından 2011 yılında restorasyon çalışmalarına başlanılmıştı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hayati Tekin Karadeniz Tekkeköy Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title