Haberler

Karadeniz'de Barış İçin Akademik Buluşma

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Karadeniz Havzası'ndaki sorunların ve çözüm yollarının tartışıldığı "4'üncü Mavi Karadeniz Konferansı" yerli ve yabancı bir akademisyen ve araştırmacıyı bir araya getirdi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından Karadeniz Havzası'ndaki sorunların ve çözüm yollarının tartışıldığı "4'üncü Mavi Karadeniz Konferansı" yerli ve yabancı bir akademisyen ve araştırmacıyı bir araya getirdi. Konferansa katılan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Tuna nehrinden akan kirlilik yüzünden Karadeniz'in çok ciddi tehlike altında olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "4'üncü Mavi Karadeniz Konferansı" Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Kampüsü'nde gerçekleşti. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin öncülüğünde düzenlenen ve bu yılki teması "Karadeniz'de Çatışma Çözümü, İşbirliği ve Demokratikleşme İçin Yerel ve Uluslararası Perspektifler" olan akademik buluşmaya 19 ülkeden toplam 133 akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Karadeniz Havzası'ndaki siyasi, ekonomik, toplumsal ve stratejik sorunlar ve çözüm yollarının tartışıldığı konferansa TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan ile çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, konferansın Karadeniz'de barışçıl bir ortamı hazırlayacak çözümleri ele alacağını belirterek, şunları söyledi;

"Karadeniz'in ortak sorunlara çözüm aramayı hedefleyen etkinlik kapsamında Karadeniz Havzası'ndaki siyasi sorunların ve çatışmaların çözümü için bölge devletleri arasında yerel ve ulusal işbirliğini geliştirecek bir akademik tartışma ve bilgi-tecrübe alışverişi ortamını oluşturma gayesindeyiz. Barışçıl bir Karadeniz Havzası'nın oluşturulması için akademik camianın öncü rolünü uygulamaya geçirmek üzere ihtiyaç duyulan tartışma ve çözüm arama zeminini kuracağız."

"KARADENİZ ÇOK CİDDİ TEHLİKE ALTINDA"

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise yaptığı konuşmada, Karadeniz'in kirlilikten dolayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Karadeniz çevresi gergin bir coğrafya çevre açısından bakarsak, gerek Tuna nehri üzerinden Marmara'ya akan kirlilik özellikle Rusya bölümündeki kimyasal atıklar nedeni ile Karadeniz çok ciddi bir tehlike altında. Bunun sağlıklı bir şekilde tartışılması lazım. Türkiye önemli adımlar attı. Türkiye tüm coğrafyasında kirlilikle savaşan bir ülke. Bu önemli bir hadisedir ama yeterli değildir. Biz Karadeniz'e tekrar mavi bir Karadeniz olarak sahip çıkmak istiyoruz" dedi.

Konferansta, katılımcılara plaket verildi.

Konferans, Karadeniz'e kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illeri başta olmak üzere 19 ülkeyi kapsıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Recep Bozlağan Erol Kaya Karadeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title