Haberler

Kahramanmaraş'taki depremler nasıl oldu? Celal Şengör canlı yayında kartonlarla böyle anlattı

Güncelleme:

Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından Jeolog Celal Şengör canlı yayında depremlerin nasıl meydana geldiğini hazırladığı kartonlar üzerinde göstererek anlattı. Şengör, "Arap levhası aşağıya doğru kaydı, deprem yarattı. O deprem 7.7 şiddetinde Kahramanmaraş'ta oldu." dedi.

Dün Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler; Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye'de büyük yıkıma neden oldu. Ekiplerin ve vatandaşların arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Jeolog Celal Şengör kahreden depremin nasıl olduğunu HaberTürk canlı yayınında anlattı.

"ARAP LEVHASI AŞAĞIYA KAYDI"

Renklendirdiği kartonlarla fay hatlarını ve yaşanan kırılmayı anlatan Şengör, "Arap levhası aşağıya doğru kaydı, deprem yarattı. O deprem 7.7 şiddetinde Kahramanmaraş'ta oldu. Daha sonra oluşan boşluğun kapanması içine Anadolu levhası kaydı. O da boşluğu kapatınca 7.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Çöküntü oluşan boşluk da Kahramanmaraş ovası." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'taki depremler nasıl oldu? Celal Şengör canlı yayında kartonlarla böyle anlattı

"ENERJİNİN HANGİ ŞEKİLDE BOŞALACAĞINI BİLEMİYORUZ"

Şengör açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Burada üç tane levha var. Yeşil Anadolu levhası. Lacivertle gösterilen Adana levhası. Kırmızı Arap levhası. Arap levhası aşağı doğru kaydı ve deprem yarattı. Boşluğu kapatmak için Anadolu fayı yanal atılım yaptı. Ders kitaplık bir örnektir bu. Üçlü eklem etrafında deprem nasıl incelenir? Tam ders kitaplık bir örnek bu... Adana bu hareket yüzünden hem sıkışıyor hem Doğu batılı açılıyor. Dolayısıyla Adana, Akkuyu oraların hepsinde bir tehlike var. Ama bu yarın olacak diye bir şey yok. Hangi şekilde enerjinin boşalacağını bilemiyoruz.

Kahramanmaraş'taki depremler nasıl oldu? Celal Şengör canlı yayında kartonlarla böyle anlattı

"HAZIRLIKLI OLMAMIZ LAZIM"

Bizim bu tip felaketlere en hazırlıklı milletler arasında olmamız lazım. Bizdeki büyük depremler genellikle yanal atılım depremleridir. Hiçbir zaman 9,5'u bulmaz. Bizde en büyük 8 olur. Erzincan'ın 8 olduğunu söyleyenler var. 7.9 diyenler var. Doğu Anadolu fayı üzerinde olabilecek depremler 7 artı bir şeyler olabilir. 8'den büyük olacağını hiç zannetmiyorum."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Güncel

Kahramanmaraş Celal Şengör Deprem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM İLK FRAGMAN CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını Asuman'ın uygunsuz görüntüleri yayılıyor... 1 Mayıs'ta İstanbul'da Hangi Yollar Trafiğe Kapalı Olacak? 30 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Serkan kimdir? #128104 Serkan Samur kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti 61. bölüm 2 fragmanı izle! #128250 Kızılcık Şerbeti yeni bölümde neler olacak? 30 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? THREADS KAPANDI MI? Threads neden kapandı, ne zaman açılacak? Bülent Arınç'ın Özgür Özel ile anısı ne? Bülent Arınç Özgür Özel'i neden övdü? Gerard Depardieu kimdir? Gerard Depardieu neden gözaltına alındı? Fatih Terim geri mi dönüyor? Panathinaikos, Fatih Terim ile yolları ayırdı mı? Farah Zeynep Abdullah ve Kaan Çam olayı nedir? 30 Nisan 2024 Müge Anlı, Kaan Çam olayında son durum ne? Kaan Çam bulundu mu? Müge Anlı 30 Nisan bölümünde ne oldu? Farah Zeynep Abdullah ve Kaan Çam olayı nedir? MİKE TYSON VE JACK PAUL RİNGE ÇIKIYOR! Mike Tyson ve Jack Paul dövüş kuralları ne? MEB ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ 2024 | Öğretmen ataması yapılacak mı? Branş dağılımı belli oldu mu? 1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar?
500

Yorumlar (4)

Alim Can:

Senin açıklaman bir kenarda dursun ateist

13
123
yanıtYanıtla
virtueslife:

bilimin ateisti müslümanı olmaz cahil.az dinle de bişeyler öğren başımıza gelenlerin zihniyet örneği sensin.Ondan bu haldeyiz zaten.

yanıt87
yanıt10
Rahman Rahim:

Halen Allah yaptı demiyor ateis

1
23
yanıtYanıtla
yasemin akkuş:

alllahın cahili seni. Allah sormayacak mı sana . ben sana beyin verdim kullan diye. niye kullanmadın demeyecek mi? DEPREM NİYE OLUŞUR Bİ YAZ ARAŞTIR . şu günde bile insan ayrıştırıyorsunuz yazık kafanıza be!!

yanıt18
yanıt2
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title