Haberler

Kadın Avukatlar: Cinsiyetsiz Adalet İstiyoruz

Antalya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle adliye önünde toplanan 100'e yakın kadın avukat, balonlu basın açıklaması yaptı.

Antalya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle adliye önünde toplanan 100'e yakın kadın avukat, balonlu basın açıklaması yaptı. Cinsiyetsiz adelet istediklerini söyleyen avukatlar, kadınlara yönelik suçlarda tahrik ve takdir indirimi uygulamasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Antalya Adliyesi nünde toplanan 100'e yakın avukat adına açıklamayı, Feden Şengün yaptı. Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı'nın da aralarında bulunduğu bir grup erkek avukatın da destek verdiği basın açıklamasına, bazı kadın avukatlar ellerine aldıkları uçan balonlarla geldi. Balonlarda cinsiyetsiz adalet istediklerine dair mesajlar bulunan avukatlar, zaman zaman slogan atıp taleplerini duyurmaya çalıştı.

Avukat Feden Şengün, bundan 159 yıl önce başlatılan eşitlik mücadelesine rağmen 2016 yılında hala kadınların yaşam hakkının, kişi güvenliğinin ve sosyal haklarının tam olarak sağlanamadığını söyledi. Kadınların her alanda şiddet görmeye devam ettiğini kaydeden Şengün, "Topluimsal cinsiyet eşitliği için egemen cinsiyetin dışında şiddete uğrayan, yok sayılan tüm cinsiyet kimliklerine duyarlı politikalar üretilmelidir. Kadına yönelik şiddetin içinde eriyen LGBT bireylenin uğradığı şiddet de görünür kılınmalı ve bununla da eşit oranda mücadele edilmelidir" dedi.

Türkiye'de son beş yılda 1134 kadının aşk, sevgi, kıskançlık, töre gibi gerekçelerle öldürüldüğünü açıklayan Şengün, kadına yönelik suçlarda indirim yapılmasına son verilmesi çağrısında bulundu. Avukat Şengün, kadınlara yönelik suçlarda tahrik ve takdir indirimine karşı olduklarını şöyle dile getirdi:

"Beklentimiz ceza kanununun haksız tahrike ilişkin hükmünün ataerkil bakış açısından kurtulup toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusunda uygulanmasının yaygınlaşmasıdır. Nitekim kadına yönelik şiddet suçları nedeniyle yapılan yargılamalarda haksız tahrik diye öne sürülen pek çok olgunun kamunun düzenleme amacı ile ilgisi bulunmadığından uygulama yeri yoktur. Yine kravat ve takım elbiseden ibaret olan iyi halin indirim sebebi olarak görülmesinden vazgeçilmelidir."

Cinsel suçlarda da kadının beyanının esas olduğunu anlatan Şengün, "Ne bunun ne de cinsel saldırı ya da istismar mağduru kadın ve çocukların davranışlarının tartışılacak bir tarafı yoktur. Bunların suça etkisi de yoktur. Hiç kimsenin bir kadına 'Neden bağırmadın, neden kaçmaya çalışmadın' diye sormaya hakkı da yoktur. Cinsel şiddete maruz kalmış kadın ve çocukların soruşturma ve kovuşturma aşamalarında tekrar tekrar, üstelik de kendilerini savunmak zorunda bırakılarak dinlenmesi uygulamalarına son verilmelidir" dedi.

Zaman zaman öldürülen kadınların isimlerinin de anıldığı basın açıklamasının sonunda kadın avukatlar, ellerindeki balonları havaya bıraktı.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alper Tunga Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title