Haberler

Kaçak Göçmenlerin Bekleyişi Sürüyor

İran üzerinden yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yaparak Van’a gelen Afganistan ve Pakistan uyruklu 160 kaçak şahsın bekleyişi sürüyor.

İran üzerinden yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yaparak Van'a gelen Afganistan ve Pakistan uyruklu 160 kaçak şahsın bekleyişi sürüyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından kentteki bazı otel ve kapalı spor salonlarına yerleştirilen kaçak şahıslar, bulundukları alanlarda rahat olduklarını ve Türkiye'yi çok sevdiklerini belirttiler. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Yurtiçi Birimi Dağıtım Sorumlusu Fevzi Korkmaz, cumartesi akşamı kendilerine haber verilmesi üzerine harekete geçtiklerini belirterek, "Bizler durumu İl Emniyet Müdürlüğüne bildirdik. Göç İdaresi Müdürlüğü ile iletişime geçtik. Göç İdaresi Müdürlüğü, yerlerinin dolu olduğu ve hafta sonu olduğu için herhangi bir işlem yapamayacaklarını belirtmeleri üzerine bizler yardım seferberliği başlattık. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi ile iletişme geçtik. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bu salonu tesis etti. AFAD ile birlikte battaniye falan temin ettik. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üç öğün yemek veriyoruz. İHH olarak da bizler bunlara giyim ve temizlik malzemesi yardımında bulunduk" dedi.

Kaçak göçmenlerin üç grup şeklinde geldiğini anlatan Korkmaz, "İlk başta 120 kişilik bir grup geldi. Bunların 40'ı çocuk ve kadınlardan oluştuğu için onları çeşitli otellere yerleştirdik. Diğer iki grup ve ilk grupta yer alan erkekleri ise buraya yerleştirdik. Bunlar yetişkin erkeklerdir. Göç İdaresi Müdürlüğü ile iletişim halindeyiz, bugün ya da yarın bunların durumları netleşecek" ifadelerini kullandı.

Afganistan'dan geldiğini anlatan Muhsin Atayii de, çok zor şartlar altında buralara geldiklerin belirterek, "Afganistan'da devlet bize yardım etmiyor. Taliban var. DEAŞ var. İş yok. Sıkıntılarımız çok, ekmek paramızı kazanamıyoruz. Akrabalarımızdan aldığımız borç parayla yurt dışına kaçıyoruz. Türkiye çok güzel bir yer. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyoruz. Sürekli televizyonlarda izliyoruz. Sürekli Müslümanların birlik olmasını istiyor. Biz de Tayyip Erdoğan'ın arkasında her zaman dua ediyoruz" diye konuştu.

Ahmet Yugaşi adlı şahıs da, üç grup şeklinde geldiklerini belirterek, "Aramızda Afganistanlı, Pakistanlı ve Türkmenler var. Kaçak olarak geldik. İş için geldik. İstanbul, Konya, Ankara gibi illere gitmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"21 gündür yollardayız"

Afganistan'ın Türkmenlerinden olduğunu belirten Penci Nuri de, "Türkiye'ye çok zor şartlarda geldik. Afganistan'da iş yok. Afganistan'dan Pakistan'a kaçtık. Pakistan'dan İran'a ve oradan da Türkiye'ye geldik. Yollarda aç susuz kaldık. Yağmurun altında kaldık. 21 gündür yollardayız. Türkiye sınırına geldiğimizde kaçakçılar bizden 200 dolar aldılar. Toplamda 2 bin dolar civarında paramız gitti, ne yapacağımızı da bilmiyoruz" dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz ise bahar aylarında bu tür göç dalgalarının arttığına dikkat çekerek, "Bu yaşanan göçler de bunun sonucudur. Bunlar genelde insan kaçakçıları tarafından Afganistan, Pakistan ve Malezya gibi ülkelerden İran'a, oradan da Türkiye'ye gelmektedirler. Buradan da ya batı illerine ya da Avrupa'ya gitmeye çalışıyorlar" ifadelerinde bulundu. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Pakistan Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title