Haberler

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİNDEN 'BİNALARDA RİSK TESPİTİ' UYARISI

Güncelleme:

JEOFİZİK Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, aktif ve ciddi depremler üreten fayların bulunduğu İzmir'de, hem yer kabuğu hem bina salınımının aynı olması anlamına gelen 'rezonans' nedeniyle, çok sayıda yapının yıkım tehdidinde olduğunu belirtti.

JEOFİZİK Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, aktif ve ciddi depremler üreten fayların bulunduğu İzmir'de, hem yer kabuğu hem bina salınımının aynı olması anlamına gelen 'rezonans' nedeniyle, çok sayıda yapının yıkım tehdidinde olduğunu belirtti. Öziçer, 'bina risk tespiti' yaptırılması uyarısında bulunarak, 6 Şubat'taki depremlerde hepimiz gördük, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Risk tespiti için ödenecek 5 ya da 10 bin lira canımızdan daha kıymetli değil dedi.

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim 2020 depreminden sonra özellikle Bayraklı bölgesinde birçok yapının rezonans kaynaklı hasar gördüğünü söyledi. Öziçer, mevcut binaların rezonansa girip girmediğinin tespit edilebildiğini söyledi. Her depremin, deneyimlerle yol haritası çizdirdiğini söyleyen Öziçer, binanın baskın periyoduyla zeminin hakim periyodunun birbirine yakın veya aynı olma durumu anlamına gelen rezonansın önemine dikkat çekti.

Öziçer, jeofizik mühendisleri olarak zeminin periyodunu ölçüp, inşaat mühendisine veri sağladıklarını ve inşaat mühendislerinin de yapıyı rezonansa girmeyecek şekilde tasarladığını kaydederek, Binanın rezonansa girip girmediğini tespit etmek için titreşimcilik cihazımız var. Binalar bizler hissetmesek bile titreşim halindedir. Binanın deprem anında rezonansa girip girmeyeceğini, normal salınımda geçireceğini tespit eden bir yöntemimiz var. Binaların risk tespitinde bu yöntem önem arz ediyor diye konuştu.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra halkın yaşadıkları binaların ne durumda olduğunu merak ettiğini anlatan Öziçer, Gözlemde bulunduğumuz Hatay, İskenderun, Antakya gibi yerlerde 6 aylık yeni binaların bile tamamen çöktüğünü gördük. Binanın dayanıklı olup olmadığıyla ilgili yorum yapılmasını sağlayabilecek veriler üretiyoruz. Vatandaşlarımızın aklına ilk gelen soru bunun maliyeti. Bununla ilgili net bir rakam yok. Binaların kat yüksekliği, taban alanı, bir kattaki kolonların dizilimine göre birim fiyat değişebiliyor. 6 Şubat'ta hepimiz gördük on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Daire başına çıkabilecek 5 ya da 10 bin lira gibi rakamlar canımızdan daha kıymetli değil. Bu konuda fedakarlık yaparak binalarla ilgili risklerin proje uygunluğunun tespit edilmesini öneriyorum dedi.

BİNALARIN PROJEYE UYGUNLUĞU TEST EDİLİYOR

İzmir'de, binalardaki donatılarda korozyon kaynaklı paslanma ve küflenme meydana gelebildiğini ifade eden Öziçer, bunun tespitini de net bir şekilde yapabildiklerini belirterek, Yıllar geçse de vatandaşlar konutlarının temeliyle ilgili bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Yer radarı yöntemiyle temel çeşidini, kazık temel varsa derinliği, konumu, çapı ve donatımı net şekilde görüntüleniyor. Bu bina dayanıklıdır ya da değildir, performansa ihtiyaç vardır ya da yoktur, yorumunu inşaat mühendisine bırakıyoruz. Bizler inşaat mühendislerine veriler veriyoruz. Vatandaşlar aynı zamanda binalarında hasar olmamasını, silindir numuneyle numune alınmamasını da talep ediyor. Kendi açılarından haklı olabilirler ama binada kullanılan malzemeyle ilgili en doğru sonucu verebilecek çalışmalardan birisi karot çalışmasıdır. Taşıyıcı sistem kolon ve kirişler gözle görülemeyecek şekilde çatlak ve kırıklara sahip olabiliyor. Taşıyıcı sistemin içinde görünmeyen, kılcal çatlakları ise sismik ultrason yöntemiyle tomografik şekilde görebiliyoruz. Taşıyıcı kolonların dayanımı kalitesiyle ilgili inşaat mühendisini destekleyici bilgiler sunuyoruz. Yapı radarı kullanarak içindeki yatay ve düşey demirlerin konumlarını pas paylarını görüp projeye uygunluk çalışması yapıyoruz ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MEB ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ 2024 | Öğretmen ataması yapılacak mı? Branş dağılımı belli oldu mu? 1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar? 2024 Simit Fiyatları: İstanbul ve Ankara'da Simit Ne Kadar? Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title