Haberler

Japonya, UAD'nin İsrail'e verdiği tedbir kararlarının bağlayıcı olduğunu hatırlattı

Güncelleme:

Japonya hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik verdiği ihtiyati tedbir kararlarının yasal olarak bağlayıcı olduğunu vurguladı. Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, UAD'nin kararının uluslararası insancıl hukukun gözetilmesi gerektiğini belirtti ve bölgeye giden insani yardımların önünün açılması ve esirlerin salıverilmesi çağrısında bulundu.

Japonya hükümeti, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail'e yönelik verdiği ihtiyati tedbir kararlarının yasal olarak bağlayıcı olduğunu hatırlattı.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, başkent Tokyo'daki basın toplantısında, UAD'nin açılan davada İsrail'e yönelik verilen ihtiyati tedbir kararlarına ilişkin "İlgili ülkeler nezdinde yasal olarak bağlayıcıdır ve iyi niyetle uygulanmalıdır." dedi.

UAD'nin kararı doğrultusunda, uluslararası insancıl hukukun gözetilmesi gerektiğini kaydeden Kamikava, bölgeye giden insani yardımların önünün açılması ve esirlerin salıverilmesi çağrısı yaptı.

Kamikava, "Japonya uluslararası toplumda hukukun üstünlüğüne değer vermekte. Bu fırsatı değerlendirerek UAD'nin oynadığı role desteğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz." diye konuştu.

Japon Bakan, Gazze'de tansiyonun hızla düşürülmesi gerektiğini ve krizin tüm bölgeye yayılmasının engellenmesi için Japonya'nın ısrarcı diplomasisini sürdüreceğini bildirdi.

UAD'de İsrail aleyhine açılan soykırım davası

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açtı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze'deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme'ye bir rapor sunmasına hükmetti.

Kaynak: AA / Güncel

Japonya hükümeti Japonya İsrail İnsan Hakları Diplomasi Dış Politika Uluslararası İlişkiler Hukuk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title