Haberler

İznik Çalıştayı Başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Kaymakamlığı'nın ortaklaşa düzenlediği "İznik Çalıştayı" başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İznik Kaymakamlığı'nın ortaklaşa düzenlediği "İznik Çalıştayı" başladı.

DSİ toplantı salonunda yapılan çalıştayın birinci gün oturumuna katılan konuşmacılar Prof. Dr. Ara Altun, Yrd. Doç. Dr. Bedri Yalman, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Recep Okçu, Yrd. Doç. Dr. Melda Ermiş, Yrd. Doç. Dr. Kamil Doğancı, Hilal Yıldız Akbulut, Elif Nazlı Sıkık, Safiyyüddin Erhan, Prof. Dr. Mustafa Kara, Doç. Dr. Basri Öcalan, Ahmet Yıldız ve Hasan Basri Kara, İznik'te "Antik dönem, arkeolojik eserler, İznik gölü, inanç turizminde İznik ve tarım ve doğa" konularını ele aldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yurt dışında olduğu için katılamadığı çalıştaya İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe ve İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ev sahipliği yaptı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Karameşe, "İznik deyince düşünmemiz lazım. 3 bin yıllık tarihe sahip ve medeniyetlerin geçiş noktası. Halen bu mirasa ev sahipliği yapmakta. Gerek mitolojik, gerekse tasavvufi izler taşıyor. İlim ve İrfan yurdu olan İznik, insanlığın ortak mirasıdır. Bugün burada bir sinerji oluşturmak üzere toplandık. Envanterde olan ve olmayan bir sürü eserimiz var. Bugün bunları ortaya çıkartmak için bir araya geldik. UNESCO daimi listesine girmek istiyoruz. Onun için İznik'e yeniden ruh kazandıracağız" dedi.

"İZNİK ARKEOLOJİ LABORATUARI"

Çalıştayın ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Ara Altun, "Kültür mirası; özellikle 20. yüzyıl son çeyreğinde dünya gündemini teorik olarak meşgul eden, korunması konusunda uluslararası ve ulusal pek çok toplantı, karar ve ilkeler oluşturulan bir kavramdır. Öte yandan özel konumuz olan İznik, kültür mirası açısından Türkiye'nin Marmara bölgesinde, Anadolu'nun batısında, kendi ölçeğinde bütün dönemlerden izler taşıyan bir arkeoloji sanat tarihi laboratuarıdır. Buna karşılık antik dönemlerde Osmanlı devrine kadar İznik'te yetişmiş veya yaşamış yazar, mütefekkir, şair, devlet adamı, ulema ve mutasavvıflar hakkında kitabi bilgilerimiz daha çok görünüyor. İznik ve çevresine damgasını vurmuş olan Eşrefzade-i Rumi'nin Türkçe söyleyip yazdığı bu şehrin kültür mirasının irdelenmesi gerekiyor. İznik'in öteden beri stratejik noktada bulunmasıyla önem kazandığını vurgulamakta yarar vardır. Antik şehir sikkelerinde Sangarius (Sakarya) ibaresine rastlanması, körfezi, Karsak vadisi, İznik gölü ve ovası, Sakarya vadisi güzergahıyla Anadolu içlerine ve Karadeniz kolonilerine ulaşmak için İstanbul'u paydaş eden bir yolun kullanıldığını düşündürmektedir" dedi.

YÜZEY ÇALIŞMALARI 3 YIL SÜRECEK

Arkeolojik müze araştırmaları konusunda Prof. Dr. Mustafa Şahin adına konuşan Hazal Çıtakoğlu, "2007 yılında yüzey araştırmalarının ilk durağı İznik oldu. Arkeolojik ve jeofizik çalışmalarımızı 2013 yılında başlattık. Ölçümlerimizde Yenişehirkapı ve belediye binası alanında önemli bulgulara rastladık. İstanbulkapı ve Yenişehirkapı taşlarında incelemeler yapıldı. Devşirme malzemeler arasında mezar taşı ve kitabelerin olduğunu gördük. Çalışmalarımız 2016 yılına kadar devam edecek" diye bilgi verdi.

Yrd. Doç. Dr. Bedri Yalman da, Roma tiyatrosunun özelliği ve kazılarda ortaya çıkan bulgulara yer verdi. Yalman, M.Ö. 111-112 yıllarında Roma valisi Pliyanus'un yaptırdığı tiyatronun gladyatör dövüşlerine sahne olduğunu söyledi. Yalman, "8. yüzyılda Arap orduları İznik'i kuşatınca tiyatro surların güçlendirilmesi için parçalandı. Teodor döneminde ise başta saray, kilise, hapishane ve çeşitli yapılarda parçaları kullanılmak üzere sökülmeye devam edildi. Roma tiyatrosu, Dünya Savaşı sırasında erzak deposu olarak kullanıldı. 1974 ve 75 yılları arasında bakanlık nezdinde başlayan görüşmeler sonrasında 1980 yılında ilk arkeolojik kazı çalışmasını başlattık. Bu çalışma 2007 yılına kadar devam etti. Ardından arkeolojik kazılar durduruldu. 26 yıl içerisinde Roma tiyatrosunda önemli bulgulara rastladık. Tiyatronun 38 beşik ve 7 adet de rampa tonozlardan oluştuğunu ortaya çıkardık. Ancak Roma tiyatrosuna ait olduğunu bildiğimiz binlerce parçayı bugün İznik surları ve diğer tarihi yapılarda temel yapı taşı olarak görmekteyiz" dedi.

İznik Çalıştay'ı 15 Haziranda sona erecek. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ara Altun İznik Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title