Haberler

Yaşar Üniversitesi Öğrencileri, Atıklara Hayat Verdi

Güncelleme:

Türkiye'de günlük 70 bin, İzmir'de 4 bin 500 tonu geçen katı atık miktarından kaynaklanan çevre problemlerinden yola çıkan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, atıklardan ilginç tasarımlar yaptı.

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri pet şişe, karton, teneke gibi katı atıkların değerlendirilmesine dikkat çekmek amacıyla aydınlatma aracı tasarladı. Kasetten, CD'ye, şişeden çalı süpürgesine kadar onlarca farklı katı atık malzemesinin kullanıldığı tasarımlar fonksiyonelliği ile de dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi öğrencileri Yasemin Derici-Aydan Çine-Elif Ünaeroğlu-Açelya Türedi eski kasetler, kullanılmış kalem ve süpürgeden aydınlatma gereçleri tasarladı.

Yaşar Üniversitesi öğrencileri Yasemin Derici-Aydan Çine-Elif Ünaeroğlu-Açelya Türedi eski kasetler, kullanılmış kalem ve süpürgeden aydınlatma gereçleri tasarladı.

Yüzde 90'ı geri dönüşebilir

Aydınlatma elemanlarının 'Temel Tasarım Dersi' kapsamında tasarlandığını belirten Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor, "Son yıllarda katı atıklardan kaynaklanan problemler ülkemizin en önemli çevre sorunlarından biri haline gelmiştir. Ancak bu katı atıkların yüzde 90'ını geri dönüşümle tekrar kullanmamız mümkün. Öğrencilerimiz tarafından her yıl geliştirilen projelerle geri dönüşüme destek vermeyi hedefledik" dedi.

Temiz dünya için tasarladılar

Elif Ünaleroğlu

"Evimde şimdiye kadar kullandığım kasetlerin boş yere depolandığını fark ettim ve bu projede kullanmak istedim. Evimizde geri dönüşebilecek pek çok nesneyi ya boş odalarda depoluyoruz ya da çöpe atıyoruz. Fakat geri dönüşüm açısından yeterli özeni göstermediğimiz için pek çoğu plastikten oluşan bu nesnelerin doğaya karışması onlarca yıl sürüyor. Ben de tasarımımda 70 tane kaseti bir araya getirdim. Formunu yaratırken de yine çevre koşullarına gönderme yaparak betonlaşan binalardan ve gökdelenlerden ilham aldım."

Aydan Çine

"Her evde bulunan sarı süpürgelerin ömrü dolduktan sonra geri dönüşüme katkıda bulunması için aydınlatma elemanı tasarımımda bu ürünü kullandım. Tasarımda dünyanın en büyük problemlerinden birisi olan kuraklığı vurgulamak istedim."

Büyükşehirlerde rakamlar nasıl

- Türkiye'de günde kişi başına düşen katı atık miktarı 1 kilogramı bulurken, bunun yüzde 20'sini ambalaj atıkları oluşturmaktadır.

- İzmir'de günde toplanan yaklaşık katı atık miktarı: 4 bin 500 ton

-İstanbul'da günde toplanan yaklaşık katı atık miktarı: 15 bin 500 ton

-Ankara'da günde toplanan yaklaşık katı atık miktarı: 5 bin ton

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye İzmir Çine Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title