Haberler

İzmir'de CHP 12, AK Parti 8, MHP 4 ve Hdp 2 Milletvekilliği Kazandı

İzmir'de, CHP 12 milletvekili çıkarırken, AK Parti 8 milletvekili kazanabildi.

İzmir'de, CHP 12 milletvekili çıkarırken, AK Parti 8 milletvekili kazanabildi. MHP milletvekili sayısını 2'den 4'e çıkarırken, HDP de 2 milletvekilliği kazandı. Ancak 2. Bölge'deki 1 milletvekilliği Ak Parti ile CHP arasında gidip gelirken CHP'nin toplamda 13'e çıkabileceği belirtiliyor.

AK Parti'nin İzmir'deki oy düşüşü Türkiye genelinden fazla oldu. 2011 genel seçimlerine göre oylarını 10 puan düşüren AK Parti, meclise ikisi kadın, sekiz vekil gönderdi. İzmir'de oylar, MHP ve HDP lehine eridi.

AK Parti İzmir'de 2011 genel seçimlerinde yüzde 36.8 olan oyunu, 10 puan eriterek yüzde 28.8'e geriletti. AK Parti İzmir'de 2011 genel seçimlerinde 11 milletvekili çıkarmıştı, son seçimde İzmirli vekillerin sayısı 8'e düştü. AK Parti'nin oyları kırsalda MHP'ye, varoşlarda ise HDP'ye kaydı. AK Parti'nin oylarını eritmesinde üç dönemdir iktidarda olmanın verdiği yıpranmışlık, milletvekili aday listelerinin İzmir'in her kesimini temsil edecek şekilde hazırlanmaması ve partinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile makas değiştirmesi ve partinin İzmir'de sivil toplum kuruluşlarında karşılığının olmaması etkili oldu.

CHP de, İzmir'de oylarını arttırmasına rağmen milletvekili sayısını bir düşürdü. CHP'den İzmir 1. Bölge'den sırasıyla Selin Sayek Böke (İktisatçı, Öğretim üyesi), Musa Çam (Sendikacı, eğitimci), Ahmet Tuncay Özkan (Gazeteci), Tacettin Bayır (İşadamı), Özcan Purçu (Kamu Yönetimi mezunu, yönetici) ve Ali Yiğit (İşletmeci) milletvekili seçildi. İzmir 2. Bölge'den de CHP'den Zeynep Altıok (Yazar), Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Genel Başkanı, hesap uzmanı), Zekeriya Temizel (Ekonomist, eski bakan), Mustafa Ali Balbay (Gazeteci), Aytun Çıray (Tıp doktoru, eski müsteşar) ve Kamil Okyay Sındır (Öğretim üyesi, eski belediye başkanı) milletvekili seçildi.

AK Parti'den İzmir 1. Bölge'den Veysel Eroğlu (Öğretim üyesi), Nükhet Hotar (Öğretim üyesi), Cemil Şeboy (Mimar, eski belediye başkanı) ve Hüseyin Kocabıyık (Gazeteci) milletvekili seçildi. İzmir 2. Bölge'de ise Mustafa İbrahim Turhan (İşletme mezunu, Borsa İstanbul eski Başkanı), Nesrin Ulema (Eczacı) ve Hamza Dağ (Avukat) ile Kerem Ali Sürekli (Avukat) milletvekili seçildi.

İzmir 1. Bölge'de MHP'den Oktay Vural (Hukukçu, iktisatçı) ve Aslan Savaşan (Tıp doktoru, eski başhekim) milletvekili oldu. 2. Bölge'den ise MHP'den Ahmet Kenan Tanrıkulu (İktisatçı) ve Murat Koç (işadamı) milletvekili seçildi. HDP'den de 1. Bölge'den Ertuğrul Kürkçü (Milletvekili), 2. Bölge'den de Müslüm Doğan (Mühendis) milletvekili oldu.

Ancak 2. bölgede son sırada seçildiği belirtilen Kerem Ali Sürekli'nin yerine CHP'den 7. sıra adayı Ali Engin'in Ankara'ya gidebileceği belirtildi. Saat 01.00'deki duruma göre CHP'lilerin sandıklara itiraz ettiği bildirildi. Ak Partililer yurdışı oyların eklenmesiyle kendi adayları Sürekli'nin seçildiğini öne sürerken, CHP İl Başkanı Bedri Serter, kendi adayları Ali Engin'in seçildiğini savundu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Kerem Ali Sürekli Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title