Haberler

İsveç Başkonsolosu'ndan AB'ye Uyarı

İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karllson, Demokratik ve Laik Değerler Yerine Dini Değerler Üzerinde Durmanın Avrupa İçin Çok Tehlikeli Bir İş Olduğunu Belirterek, "AB Yarın Dünya Çapında Bir Oyuncu Olmak İstiyorsa, İstanbul Gibi Dinamik Bir Metropole ve Türkiye Gibi Hızla Büyüyen Bir Ekonomiye Şiddetle İhtiyacı Vardır" Dedi.

İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karllson, demokratik ve laik değerler yerine dini değerler üzerinde durmanın Avrupa için çok tehlikeli bir iş olduğunu belirterek, "AB yarın dünya çapında bir oyuncu olmak istiyorsa, İstanbul gibi dinamik bir metropole ve Türkiye gibi hızla büyüyen bir ekonomiye şiddetle ihtiyacı vardır" dedi.

Amasya Barosu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Anayasal Gelişmeler Işığında Avrupa Yolunda İl İl Türkiye Seminerleri", Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Seminere İsveç İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karllson, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Özbudun, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salih Alpay konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'nin AB sürecini değerlendiren ve özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yaptığı olumsuz açıklamaların gereksiz olduğunu belirten İsveç İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karllson, "Demokratik ve laik değerler değil, dini değerler üzerinde durmak Avrupa için çok tehlikeli bir iştir. Çünkü Avrupa'da yaşayan 20 milyonun üzerinde Müslüman'a da 'birinci sınıf değil, ikinci sınıf vatandaşsınız' demek anlamına geliyor. Hele bunu Fransa gibi ülkesinde yaşayan Müslümanları entegre etmekte büyük zorluklar çeken bir ülkenin söylemesi, özellikle yanlış ve tehlikeli bir iştir. Türkiye modernleşmesini ve demokratikleşmesini sürdürecek olursa önümüzdeki 10 veya 15 yıl içerisinde AB'ye tam üye olması kaçınılmazdır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Birincisi Türkiye'nin nüfus yapısı, Avrupa'nın nüfus alanındaki eksiklerini kapatacak önemli bir unsurdur. Bunun yanında İstanbul, Avrupa'nın modeli olacak büyük bir metropoldür. AB yarın dünya çapında bir oyuncu olmak istiyorsa, İstanbul gibi dinamik bir metropole ve Türkiye gibi hızla büyüyen bir ekonomiye şiddetle ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesel, siyasal, sosyoekonomik yönlerden AB devletleri ile büyük ölçüde entegre olmuş bir devlet olduğunu belirten Amasya Baro Başkanı Avukat Adnan Hasip Yalçın ise, Türkiye'nin çoğunluğu Müslüman olan bölge devletleri içerisinde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleriyle yönetilen tek örnek devlet olduğunu vurguladı. Yalçın, "Ancak AB'ye aday olduğumuz ve müzakerelerin sürdüğü bir aşamada bile maalesef Türkiye bu hedefinden uzaklaştırılmak istenmektedir. Bu konuda Avrupa devletlerinin payı büyüktür. Türkiye'nin tam üyeliğe kabul edilmemesi yolunda beyanlarda bulunmak, Kıbrıs konusunda tavizler istemek, Irak'ta meydana gelen bölünme ve Kuzey Irak'ta oluşturulan yapılanmayı desteklemek, yıllarca Güneydoğu'da bölücü örgüt PKK'nın terör eylemleri karşısında kayıtsız kalmak, bölücü örgüt yandaşı kurum ve kuruluşlarla diyalog kurmak, Türk milletinin laiklik konusundaki hassasiyetini görmezden gelmek, gereksiz ekonomik müdahalelerde bulunmak ve daha birçok nedenler Türk milletini AB hedefinden uzaklaştırmaya başlamıştır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ergün Özbudun, Doç. Dr. Serap Yazıcı ve Dr. Salih Alpay'ın da birer konuşma yaptığı seminerde Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Aksu ve Emniyet Müdürü Mustafa Demirok da hazır bulundu.

(DY-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title