Haberler

İstanbul'daki Suriyeli Sığınmacılara Sıcak Yuva

Güncelleme:

Türk Kızılayı'nın Pendik'teki Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı, İstanbul'daki Suriyeli sığınmacılara açıldı.

Türk Kızılayı'nın Pendik'teki Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı, olumsuz hava koşullarından etkilenmemeleri adına Suriyeli sığınmacılara açıldı.

AA ekibi, 200 kişi kapasiteli Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı'nda kalan çoğunluğu çocuk 57 Suriyeli'nin yaşam koşullarına tanık oldu.

Kampta konaklayan ailelerin büyük bölümünü Suriyeli Türkmenler oluşturuyor. Genç ve orta yaşlı erkekler ile eş ve çocuklarından oluşan bu ailelerin, İstanbul'a iş bulma umuduyla bir kaç ay önce geldikleri belirtiliyor.

Suriyeli sığınmacılar, Türk Kızılayı'nın tatil yapma imkanı bulunmayan gençleri yaz aylarında ağırladığı kampın odalarında kalıyor. Odalarda, ranzalar ve banyo bulunuyor. Suriyeliler'in yemek ihtiyaçları, ortak yemekhaneden karşılanıyor. Kıyafetler, ortak çamaşırhanedeki makinede yıkanıyor.

Çocuk bezi ve süt istiyorlar

Kampta kalan 4 çocuk annesi Nuran Cuma, kucağında1 ay önce doğan çocuğuyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz mecbur kaldık geldik. Halep'te oturuyorduk. Allah bize fırsat verdi, geldik. Yüzlerce insan gelirken biz de geçtik. Savaş var diye geldik. İş kalmadı, güç kalmadı. Çok insan öldü" diye konuştu.

Babası ve annesinin halen Suriye'de bulunduğunu kaydeden Nuran Cuma, "Barış olursa gideriz. Suriye bizim vatanımız" diye konuştu. Cuma, özellikle süt ve çocuk bezi ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Her işi yaparız

Kampta kalan Faysal Cuma ise her işi yapabileceklerini belirterek, iş aradığını söyledi.

" İstanbul'daki diğer Suriyeliler neden kampa gelmek istemiyor?" şeklindeki soruya, Faysal Cuma, "Korkularından gelmiyorlar. Bizi görenler inanıp, gelecek. Sürekli bizi telefonla arayıp buradaki durumu soruyorlar" yanıtını verdi.

Kamptaki kadınlardan Hoziye Ali, Türkiye'ye 2-3 ay önce geldiklerini belirterek, "Halep'te oturuyorduk. Sınırı kaçak olarak geçtik. Önce Gaziantep'e, daha sonra İstanbul'a geldik. Eşlerimizin çalışması için geldik. 'Burada iş buluruz' diye geldik. Biz kampta kalmayı istemiyoruz. Hapis gibi orada yaşamak istemiyoruz. Buraya gelmeyi istedik. Burada eşim gider çalışır. Buradan, memnunuz. Barış olursa Suriye'ye dönmek istiyoruz" dedi.

Muhammed Cinzare de çalışmak umuduyla İstanbul'a gelenlerden... Sınırdaki kamplarda çalışma imkanı bulamadıkları için tercih etmediklerini dile getiren Cinzare, Suriye'deki olaylar sona erdiğinde, memleketlerine dönmeyi istediklerini ifade etti. Eşi Hacer Cinzare ise herşeye rağmen durumlarından memnun olduklarını söyledi.

"Elimizden geleni yapıyoruz"

Türk Kızılayı Pendik Şube Başkan Yardımcısı Taşkın Gürdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında gençlere tatil yapma imkanı sağlamak amacıyla kullanılan Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı'nı, kış şartları nedeniyle geçici barınma merkezi olarak, Suriyeli sığınmacılara açtıklarını anlattı.

Gürdağ, sığınmacılara barınma ve 3 öğün yemek imkanı sunduklarını dile getirdi. Halen kampta 57 kişinin konakladığını, sayının gün gün, azalıp artabildiğini belirten Gürdağ, ailelerin küçük çocukları olduğunu ifade ederek, "Onların sağlıklarına halel gelmesin diye elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

"Suriyeli sığınmacılar, sınır bölgelerindeki kamp yerleri yerine neden İstanbul'a geliyorlar?" sorusu üzerine Gürdağ, "Suriye sınırdaki kamplar, yarıya yarıya boş durumda. Suriyeliler, daha çok iş imkanı olan, daha kalabalık yerleri tercih ediyor. İstanbul'a geldiler, iş imkanı arıyorlar. Para kazanmanın çarelerini arıyorlar. Bu sebeple buradalar. Burada da hayat şartları zor. Sokaklarda kalıyorlar" diyerek yanıtladı.

İstanbul'da kampta kalmak istemeyen Suriyeliler için Gürdağ, Pendik'in hareketli bir yer olmadığını ve Suriyeliler için yeterince iş imkanı olmadığını ifade ederken, "Biz de neden kalmak istemediklerinin nedenini anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

Kampın kapasitesinin 200 kişi olduğunu ifade eden Gürdağ, ayrıca 500 kişi kapasiteli Tuzla'daki lojistik merkezinin de bu konu için ayrıldığını söyledi.

Gürdağ, İstanbullular'dan da soğuk hava koşullarından olumsuz etkilenmemeleri adına mekansız şekilde yaşayan kişiler için emniyetin 155 numaralı telefonunu aramalarını istedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı Kemal Demir İstanbul Pendik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title