Haberler

İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde Ölüler Bayramı Kutlanıyor

Güncelleme:

İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde Meksika'nın zengin geleneklerinden "La Fiesta de los Muertos- Ölüler Bayramı" kutlanıyor.

Türkiye'nin Meksika Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü, 01 - 05 Kasım tarihleri arasında, bu yıl Meksika'lı diva Chavela Vargas ve İspanyol senaryo yazarı ve yönetmeni Luis García Berlanga'ya adanmış yeni Ölüler Sunağını hazırlıyor.

Ölüler Bayramı ya da Ölüler Günü Meksika'nın en popüler gelenekleri arasında yer alıyor. Kökeni Kolomb öncesi Amerika'ya dayanan bu bayram, hiristiyan dini kutlamalarından Azizler Günü ve Ölüler Günü'nün (01 ve 02 Kasım) bir karışımı olarak, diğer Orta Amerika ülkelerine de yayılmış, sınırlarını genişletmiştir. Örneğin ABD`de yaşayan Meksika toplulukları sayesinde, orada en tanınmışı olan Halloween "Cadılar Bayramı" ile kimi zaman rekabet içerisinde kimi zaman birarada kutlanmaktadır.

Yeryüzü ve yeraltındaki varlık ve temsilcileri biraraya getiren bu özel günden de anlaşılacağı üzere, Meksika kültürü ölüm ile bağları güçlü ve farklı bir ilişkiye sahiptir.

Diğer ülkelerin Ölüler Bayramı'nın karanlık atmosferinin aksine merhum akrabaları, arkadaşları, tanıdıkları anma ve hatırlama; ölümün büyük gizemine yaklaşma ve hazırlanma, ölümü yaşamın değiştirilmeyecek bir gerçeği olarak kabullenme maksadıyla kutlanıla gelen oldukça renkli bir bayramdır. Bu anlamda önemli olan ölmek değil, bilakis ölümden sonra kavuşulan ahiret anlayışıdır.

Altar de Muertos "Ölüler sunağı" günümüzde var olan diğer benzeri gelenekler arasında öne çıkmaktadır. Bir kişiye (akraba, arkadaş) adanmış farklı yükseklikteki küçük bir tapınak ya da sunak, kadife çiçekler, şekerden kurukafalar, mumlar, konfeti ve rahmetlinin sevdiği nesne ve gıdalarla donatılmaktadır.

Bu senenin sunağı şarkıcı Chavela Vargas (1919-2012) ve Luis García Berlanga´ya (1921-2010) adanmıştır. Vargas Meksika müziginin en tanıdık isimlerinden biri (özellikle Meksika'ya özel "ranchera" ve "bolero") ve Mezoamerika'nın popüler kültür efsanesidir. İspanyol yönetmen García Berlanga ise İspanyol sinema tarihine imza atmış ünlü filmlerin yönetmenidir.

İstanbul'daki Meksika konulu etkinlikler yeni Meksika sinemasi günleri ile Beyoğlu'ndaki Akbank Sanat Merkezi'nde Kasım ayında 9 - 30 tarihleri arasında yer alacaktır. Bu seride Meksika'lı yönetmenlerden 4 yeni filmi gösterilecektir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Cervantes İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title