Haberler

Isparta - 57 Kişinin Öldüğü Uçak Kazasında Davacı Vekili Av

Isparta' Daki Uçak Kazası Davası

ISPARTA' DAKİ UÇAK KAZASI DAVASI

ISPARTA'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili açılan davanın beşinci duruşması bugün yapıldı.

Kazada hayatını kaybeden kabin memuru Çağatay Şirin'in annesi Diler Şirin, oğlunun cebinden çıkan ve uçaktaki eksikleri belirttiği ileri sürülen bir listeyi mahkemeye delil olarak sundu.

Anne Şirin, adliye çıkışında Word Focus Hava Yolları A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan'a bağırdı.

KAZA BAĞIRA BAĞIRA GELDİ

Isparta+da 30 Kasım 2007'de meydana gelen ve 7+si mürettebat 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından açılan davanın beşinci duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü. Duruşmaya, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçlamasıyla yargılanan World Focus Hava Yolları Genel Müdür Aydın Kızıltan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık katıldı. Duruşma müşteki avukatlarının mahkeme heyetine taleplerini iletmesiyle başladı.

SAĞLIKLI SORGULANMADILAR

Avukat Şehnaz Doğan Yüzer başta olmak üzere tüm müşteki avukatları, Ankara Talimat Mahkemesi'nde ifadeleri alınan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu tarihte Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Oktay Erdağı'nın yeterli ve sağlıklı sorgulanmadığını iddia etti. Avukatlar, bu sanıkların dosyanın görüşüldüğü Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade vermelerini talep ettiler. Cumhuriyet Savcısı ise Ankara'da talimatla ifade veren sanıklara yöneltilecek soruların müşteki avukatları tarafından yazılı olarak ibraz edilmesine, yeniden talimat yazılmasına, ayrıca bilirkişi incelemesi konusundaki tekrarla bu konuda karar verilmesini talep etti.

Savcılık makamı ve avukatların talebini görüşmek için duruşmaya verilen kısa aranın ardından Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, avukatların talebini yerinde bularak Sivil Havacılık Genel Müdürü Arıduru ile dönemin Genel Müdür Yardımcısı Erdağı'nın Isparta'da ifade vermelerine, bu sanıkların ifadeleri alındıktan sonra da dosyanın bilirkişi incelemesine gönderilmesine hükmetti. Mahkeme 26 Mayıs 2010 tarihine ertelenirken, avukatların Word Focus Hava Yolları A.Ş Kalite Müdürü Aytaç Aras, Word Focus Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Genel Müdürü Murat Başman'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin tanık olarak dinlenmesi talebini ise reddetti.

TAKSİR DEĞİL KAST

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Avukat Yüzer, şunları söyledi; "Sivil Havacılık Genel Müdürü Arıduru ile kazanın olduğu tarihteki yardımcısı Erdağı'nın Ankara Talimat Mahkemesi'ndeki ifadeleri Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'na uygun olarak alınmadı. Bizim, avukatların soru sorması, çarpraz sorgulama yapılmasına izin verilmedi. O yüzden biz bu sanıkların burada Isparta'da tekrar ifadelerinin alınmalarını talep ettik. Mahkeme de bunu kabul etti. Çünkü hakikaten çok eksikler var. 57 can gitmiş ama sağolsun bizim Sivil Havacılık Genel Müdürü ve yardımcısı da çok umarsız bir şekilde rahatlıkla 'Ben Ankara'da oturuyorum, Isparta'da düşen uçağı bilemem. Benim idari görevim var' diyebiliyor."

Avukat Şehnaz Doğan Yüzer, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin Isparta'da meydana gelen kazayla ilgili görevlerini yerine getirmediklerini düşündüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü; "57 kişinin taksirle ölümüne neden olmak değil, olası kast nedeniyle yargılanmalarını talep ediyoruz. Bu taksir değil, bağıra bağıra gelen bir kaza. Tamamen umarsızlık, duyarsızlık sonucu meydana gelen bir kaza. Bu insanlar ömür boyu hapis yatsalar ne olacak? Ailelerin acısı dinecek mi? Hayır. Ama hiç değilse bu ülkede herkesin görevini yapıp yapmadığı sorumluların kim olduğu ve bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmemesi amacımız."

ANNE ŞİRİN FENALİK GEÇİRDİ

Isparta'nın Keçiborlu İlçesi Türbetepe Mevkii'nde meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenlerden kabin görevlisi Çağatay Şirin'in annesi Diler Şirin duruşma sonrası fenalık geçirdi, Word Focus Hava Yolları A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan'a da bağırdı. "Aydın Bey, MD'lerle (düşen uçağın modeli) uçuyor musunuz? Uçmuyor sunuz değil mi? Boeing'lerle uçuyorsunuz değil mi? Oğlumu aldınız benden. Geri getirebilecek misiniz?" diye bağıran anne Diler Şirin'i eşi Faruk Şirin sakinleştirdi. Kazada hayatını kaybeden Çağatay Şirin'in cebinden çıkan bir kağıda, kendi el yazısı ile yazılmış kabindeki eksiklikler listesi de mahkemeye delil olarak sunuldu. 29 Kasım 2009 tarihinde uçak henüz havalanmamışken not edilen listede "L2 P/A yok", "Boiler No 2 yok" türünden 17 ibare yer alıyor. Avukat Yüzer, bu eksikliklerin uçağın düşmesiyle direkt bağlantılı olmadığını belirtti, "Ancak, uçağın içler acısı durumda olduğunu gösterir bir belge niteliği taşıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title