Haberler

    IŞİD ve Peşmerge Diyala'da Çatışıyor

    Güncelleme:

    Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan eden IŞİD ile peşmergeler Diyala'nın Celevla bölgesinde çatışıyor.

    Diyala'nın Celavle kasabasının batısını kontrolünde bulunduran IŞİD militanlarıyla peşmerge arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Peşmerge, militanları tamamen kasabadan çıkarmak için havan topu ve diğer ağır silahlarla karşı saldırı düzenledi.

    Çatışmaların bilançosu hakkında bilgi vermek istemeyen bir peşmerge komutanı, üç gün önce bir keskin nişancının öldürüldüğünü ve başka birinin de bir evde saklanırken yakalandığını söyledi.

    Anadolu Ajansı'na konuşan Yüzbaşı Ahmet Feridun Kerim kasabanın büyük oranda peşmergenin kontrolüne geçtiğini belirtti. Asayişi henüz tam olarak sağlayamadıklarını belirten Kerim, özellikle geceleri farklı noktalardan kasabaya bombalı ve silahlı saldırılar olduğunu ifade etti.

    IŞİD'e karşı ciddi ilerleme kaydettiklerini aktaran Kerim, Celevla'yı tamamen aldıktan sonra hedeflerinin IŞİD kontrolündeki Saadiye bölgesi olacağını söyledi.

    Çatışmalardan kaçan yerel halk çareyi Kürt bölgesine sığınmakta buldu.

    SİVİLLER KÜRT BÖLGESİNE KAÇIYOR

    Celevla'da çatışmalar devam ederken halk daha güvenli olan Kürt bölgesine göç ediyor.

    Eşiyle kasabadan kaçan Settar İsmail, çocuklarının günler önce ilk çatışmalar başladığında kasabayı terkettiğini ifade ederek, "Kuşatma ve çatışmalardan dolayı birçok gece gözümüze uyku girmiyordu. Ölüm korkusundan dolayı Kürdistan'ın diğer bölgelerine gitmeye karar verdik" dedi.

    Kaçan aileler, 40 dereceyi geçen sıcakların altında saatlerce yürüyerek güvenli Kürt bölgesine geçiyorlar.

    Peşmerge ile IŞİD militanları arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı Celevla'da elektrik ve sular kesik. Kasabadaki kamu kurumları hizmet vermiyor. Bölgede en önemli geçiş güzergahlardan biri olan Celevla Köprüsü de birkaç gün önce bir IŞİD üyesinin bombalı intihar saldırısı sonucu kullanılamaz hale geldi.

    HİLAFET İLANI

    Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) pazar günü Irak'ın Diyala vilayetinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

    Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir Bağdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etti.

    Irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve Suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'İslam devleti' olduğunu açıkladı. IŞİD dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

    IRAK BÖLÜNMENİN EŞİĞİNDE

    Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD'in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

    IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

    Irak'ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

    Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip olan IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004'te Irak'ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi'nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak'taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

    IŞİD, Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak'ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi'yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak Musul, Tikrit ve Ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak Suriye ve Irak'ta Sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Diyala Suriye Irak Işid Politika Güncel Haberler

    500

    Yorumlar (17)

    ragi1907:

    sizin gücünnüz peşmerlgelere yetmez ısıd toplama bı ordu savaşmasını bıle bılmezz ama pesmergeler mastır yapmıslarrr :)

    34
    10
    yanıtYanıtla
    kanka:

    Pesmergeler ISIDA dayanamaz.Su Barzaniyi yok ederler inseallah.

    10
    24
    yanıtYanıtla
    Mirza:

    Isid Iraktan Kürtleri önce temizlese daha iyi olur.

    6
    23
    yanıtYanıtla
    ELAZIĞLI:

    KÜR DÜŞAMANI HAİNLER.EMİN OLUN KÜRTLER SAVAŞÇI BİR HALKTIR ASLA KORKMAZLAR YÜCE ALLAH KÜRT MİLETİNİ KÜRT KAHRAMAN ASKERİ PEŞMERGEYİ KORUSN...

    21
    8
    yanıtYanıtla
    samsunlualia.kublay@yahoo.com.au:

    selamunaleykum kurtler kales milletir tanimadi askeri vuruyor annasini babasini vatani koruyan askeri vuruyor kendini kandirma kalles kurt

    yanıt0
    yanıt0
    korkusuz korkak:

    pkk lilar pesmergeye yardima kosarken araba altinda kalirlar insallah

    5
    23
    yanıtYanıtla
    kanka:

    Yola devam ISID.

    5
    16
    yanıtYanıtla
    harun:

    ISID kabeyi yikacakmis ??? Bunlarin hepsi yalan haberlerdir.Zalimlerle Allah için cihat eden kabeye nasil dokunacak? mantiginiz kabul ediyormu?.Amaç isidi kötülemek.ISIDI kimse durduramayacak.

    3
    10
    yanıtYanıtla
    samsunlu alia.kublay@yahoo.com.au:

    selamunaleykum harun kardes dedin cok dogru onlar bizler icin savasiyorlar bazi insanlar batilasmis gozlerri gormuyor onlar cehenem yolcusu muslumannlarida oyola cekmiye urasiyorlar dunya dersini aldi turkiyeden canakalede dunya saldirdi vatanimiza uc saat icinde istanbula geceriz sandiilar atalarimizdan iyi ders aldilar dahada geleccek kocum sen meraak et turkiye dunyada en guclu ulke onlarin cesareti cok turkiye saldirmaya dersslerini aldilar biz isidle beraberiz allah yardimciniz olsun bu savas insanlar oleceek 40 bin sehitimiz var birazda isid kardesimiz onlari vursun isid vurmasa turkler vuuracak biz onlara dua edelim iyi ramazanlar harun kardes

    yanıt0
    yanıt0
    seyfo:

    peşmerge işıdı 2 günde temizler kürtlerin kim olduğuu öğrenecekler inşl.

    6
    6
    yanıtYanıtla
    Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title