Haberler

İran'a Bir Şok Daha

BM Kadın İcra Kurulu'nda Suudi Arabistan Var, İran Yok.

BM KADIN İCARA KURULU'NDA SUUDİ ARABİSTAN VAR, İRAN YOK

BM Genel Kurulu kararıyla, dünyada kadın haklarını güçlendirme, cinsiyet eşitliğini sağlama yolundaki çabaları hızlandırmak amacıyla kurulan ve BM'deki tüm kadın kurumlarını tek çatı altında toplayan BM Kadının İcra Kurulu üyeleri belli oldu.

Başkanlığını Şili'nin eski Devlet Başkanı Michele Bachelet'in yaptığı BM Kadın'ın İcra Kurulu'nun 41 üyesinden 35'i bugün BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından yapılan seçimlerde belli oldu. İcra Kurulunun, 3 yıl süreyle görev yapacak 6 üyesi ise BM Kadın Icra Kurulu kurulmasına destek donor ülkeler veren ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Norveç, İspanya ve Meksika'dan oluşuyor.

ECOSOC'ta yapılan gizli oylamada ?Asya" grubundan Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Japonya, Malezya, Pakistan, Güney Kore ve Timor Leste (Doğu Timor); ?Doğu Avrupa" grubundan Rusya, Ukrayna, Estonya ve Macaristan; ?Latin Amerika ve Karayipler" Grubundan Brezilya, Arjantin, Peru, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador ve Grenada; ?Afrika" grubundan da Angola, Fildişi Sahilleri, Cape Verde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lesotho, Libya, Etyopya, Kongo, Nijerya ve Tanzanya seçimleri kazandı.

?Batı Avrupa ve Diğerleri" bölgesel grubunda adayların sayısı seçilecek ülke sayısıyla aynı olduğu için seçim yapmaya gerek kalmadı ve İsveç, Lüksemburg, Fransa, Danimarka, İtalya doğrudan İcra Kuruluna girdi.

Kurul üyeliğine aday olan İran, Asya grubunda sadece 19 oy alarak İcra Kuruluna seçilemezken Suudi Arabistan, Libya, Timor Leste, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkeler Kurula girmeyi başardı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, seçim sonuçlarını memnunlukla karşıladıklarını belirterek ABD'nin ?BM Kadın" kurumunu desteklediğini söyledi ABD'nin İran'ın BM Kadın İcra Kurulu'na seçilmesine baştan beri karşı olduğunu ve İran'ın seçimi kaybettiğini belirten Rice, kadın haklarının son derece zayıf olduğu Suudi Arabistan konusunda ise ABD'nin neden birşey söylemediğinin sorulması üzerine, ?Kurul'a giren bazı ülkelerin insan hakları karnesinin daha zayıf olduğu gerçek" demekle yetindi.

İranlı Nobel Barış Ödülü sahibi hukukçu Şirin Ebadi dün BM'de yaptığı konuşmada, İran ve Suudi Arabistan'ın BM Kadın İcra Kuruluna aday olmaları konusunda ?Bu şaka gibi birşeyö demiş, Suudi Arabistan'da insan hakları ve kadın haklarının İran'dakinden de kötü olduğunu dile getirmisti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title