Haberler

İntihar Sayısında Korkutan Rakamlar

Türkiye'de her yüz bin kişiden 4'ü intihar ediyor.

TÜİK 20 Haziranda 2012 İntihar İstatistiklerini açıkladı: İntihar sayısı 3. 225'tir

İşte rakamlarla intihar istatistikleri:

- İntihar edenlerin %72'sini erkekler, %28'ini kadınlar oluşturmaktadır.

-Kaba intihar hızının en yüksek olduğu il Uşak'tır

Kaba İntihar Hızının En Yüksek ve En Düşük Olduğu 10 İl, 2012

-İntiharlar en fazla yaşlı nüfusta görülmektedir

-Kaba intihar hızının en yüksek olduğu yaş grubu erkeklerde yüz binde 15,22 ile "75+" yaş grubu iken kadınlarda yüz binde 5,58 ile "15-19" yaş grubudur.

-İntihar eden kişilerin %53,1'inin intihar nedeni bilinmemektedir

-2012 yılında intihar eden kişilerin %53,1'inin intihar nedeni bilinmemektedir. İntihar eden kişilerin %17,3'ü "hastalık", %7,8'i "aile geçimsizliği", %7,6'sı "geçim zorluğu", %4'ü "hissi ilişki ve istediği ile evlenememe", %2,1'i "ticari başarısızlık" ve %0,6'sı ise "öğrenim başarısızlığı" nedeniyle intihar etmiştir.

-İntihar edenlerin %50,7'si kendini asarak intihar etmektedir

-İntihar eden kişilerin %31,7'si ilkokul mezunudur

-En fazla intihar olayı evlilerde görülmektedir

YESO-DER Yönetim Kurulu Başkanı ALİ KÖSE intihar olgusunu değerlendirdi:

Bireylerin çeşitli nedenlerle hayatlarına son verme girişiminin sonucu olan intihar olgusu bilindiği üzere kişinin sadece kendi bireysel kararı olmayıp, içinde bulunduğu toplum ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Toplumlarda yıllardır farklı sıklıklarda görülen intihar girişimleri sadece psikolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirilmeyip kişinin Sosyo-Kültürel ve ekonomik yapı tarafından nasıl çevrelendiğine dair çıkarımlarda bulunulmalıdır. Bu bağlamda toplumun kişi üzerindeki etkisinin hangi noktalarda ona ölümü düşündürecek kadar baskı oluşturduğunu ele almak gerekmektedir.

Modern toplumdaki yabancılaşma, kişilerin sosyo-ekonomik durumlarının beklentilerini karşılayacak seviyede olmaması, kalabalık kent hayatı içerisindeki bireyin yalnızlaşması, kendini gerçekleştirmek üzere göçü bir çıkar yol olarak seçip umduğunu bulamayan insanların içine düştüğü çaresizlik ve bu gibi bireyi umutsuzluğa iten nedenlerin hepsi aslında görünürde tek başına birer sebep olmayıp bir arada bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde kişiye ölümü düşündürecek nedenler silsilesi olarak sıralanabilir. İntihar olgusunun süregelen zaman içerisinde farklı toplumlarda, farklı sıklıklarla yaşanması göz önünde bulundurularak toplumsal yapının bireyi kendi canına kıymayı düşündürecek zorlamaya hangi aşamalardan geçerek getirdiği üzerinde durulmalıdır.

TÜİK 2012 verilerine göre intihar hızının en yüksek olduğu il Uşak çıkarken diğer Ege illerinin büyük çoğunluğunun da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir. Türkiye genelinde olduğu gibi Ege'de de intihar eden bireylerin büyük çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır. Ataerkil toplumun erkeklere atfettiği "babalık" sorumlulukları, özellikle göç ile büyük şehirlere yerleşip burada ailesinin geçimini gerektiği şekilde sağlayamayan kişiler üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Öyle ki intiharların sebeplerine baktığımız zaman, aile geçimsizliği, ticari başarısızlıklar ve geçim zorluğu gibi nedenlerin üst sıralarda seyrettiğini görüyoruz. Çalışmak ve yaptığı işten verim sağlamak intiharın önüne geçen önemli bir sebeptir. İşsizlik sonucu kişilerin sosyo-ekonomik durumu bozulmakta bunun getirisi de psikolojik rahatsızlıklar ve maalesef bunalım sonucu cana kıyma seviyesine kadar ulaşmaktadır.

Geçtiğimiz yıl ölümle sonuçlanan 3.225 intihar vakası göstermektedir ki, ülkemizde intihar ciddi bir toplumsal problem haline gelmiştir. İntihar önlenilebilecek bir girişim olup burada asıl sorun, kişiyi intihara yönelten alt nedenleri oluşum halindeyken tespit edememektir. Toplumbilimciler, içinde bulundukları toplumu analiz etmede, sorunların tespitinde, sağlıklı çözümlere kavuşturulmasında ve toplumsal refahın sağlanmasında aktif olarak rol almalıdır. Sorunlar bütüncül bakış açısını gerektirmekte, gerekli bağlantıların, neden sonuç ilişkilerinin analiz edilmesi ile çözüme kavuşturulmalıdır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Uşak Ege Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title