Haberler

İlber Ortaylı Ümraniye Kültür Merkezi'ne Konuk Oldu

Güncelleme:

Ümraniye Belediyesi, kültürel etkinlikler kapsamında alanında uzman konukları ağırlamaya devam ediyor.

Bu kapsamda Prof. Dr. İlber Ortaylı Kültür Sanat Merkezi'nin konuğu oldu.

Ümraniye Belediyesi, kültürel etkinlikler kapsamında önceki akşam Prof.Dr.İlber Ortaylı'yı Ümraniye Kültür Sanat Merkezi'nde ağırladı. Her ay aktüaliteyle ilintili tarihi meseleleri ele alan Prof.Dr. İlber Ortaylı, bu ayki "Tarih Sohbetleri" programında sanat ve tarih konusuna değindi. Ortaylı, bir toplumun tarihi konularını işleyecek "sanatçı"ları yetiştirmek zorunda olduğunun altını çizdi. Avrupa'da önemli yönetmenlere ait tarihi filmlerin ilk-ortaokul seviyesinde çocuklar tarafından izlendiğine bizzat şahit olduğunu söyleyen Ortaylı kültürel aktarımın sanat yoluyla ancak bu şekilde yapılabileceğini söyledi.

Popüler tarihi yapımları irdeleyen Ortaylı açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Geçen zaman gösteriyor ki, eski Türk filmlerinden bu yana moda gelişmiş, konservatuar eğitimi yaygınlaşmış, estetik zevk terakki etmiş ancak; drama, senaryo kabiliyeti hiç bir mesafe kaydedememiştir. Yeni filmler görkemli estetik içermekte fakat anlatım ve tarihsel bilgi olarak hayal kırıklığı oluşturmaktadırlar. Bununla birlikte sonsuz demokrasi diye bir şey hiçbir yerde yoktur. Fransa'da Fransa'nın tarihine hakaret içeren bir yayını yapmanız mümkün değildir, kimse böyle bir yayını sübvanse etmez. Bunun tek yolu müellifin eserin maliyetini kendi cebinden yapmasıdır ki, bu şekilde de eserin dikkate alınacağı şüphelidir. Bu noktada Hükümetlerin müspet eserleri desteklemeleri kültürel aktarım açısından zaruridir."

Programın ilerleyen kısmında seyircilerin farklı dönemlere ilişkin sorunlarını yanıtlayan Ortaylı etkinlik sonrasında okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İlber Ortaylı Ümraniye Fransa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title