Haberler

İHD, Lice Raporunu Açıkladı

Güncelleme:

Lice'de iki vatandaşın yaşamını yitirdiği olayla ilgili inceleme yapan İHD heyeti, incelemeleri ve gözlemlerini raporlaştırarak kamuoyuna açıkladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında karakol yapımı nedeniyle yapılan protesto eyleminde iki yurttaşın yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili olay yerinde incelemelerde bulunan İHD heyeti, incelemeleri ve gözlemlerini raporlaştırarak kamuoyuna açıkladı.

Hazırlanan rapor İHD Diyarbakır Şubesi Vedat Aydın Toplantı Salonu'nda bir basın toplantısı kamuoyuna açıklandı. Toplantıya binasında yapılan basın toplantısıyla açıkladı.

Basın toplantısına İHD Genel Başkan Yardımcısı Av Serdar Çelebi, Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şube Sekreteri Abdusselam İnceören ile Yönetim Kurulu Üyeleri Gülistan Yalçındağ Gencel ile Av Yusuf Erdoğan katıldı.

İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, Lice'de yaşanan ve iki kişinin ölümü, bir kişinin ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayın aslında bölgede yaşananların bir sonucu olduğunu savundu.
Operasyonların durması ve PKK'nın geri çekilmesiyle çatışmasızlık sürecine girildiğini belirten Çelebi, kurulan komisyonca yapılan çalışmalarda karakol yapımlarının bölgede ciddi anlamda tedirginlik yarattığını, halkın kaygılarını arttırdığını söyledi.

Çelebi, "Heyetimiz seçilen protesto yönteminin farklı olsa da amacının çözüm sürecine katkı ve barışçıl bir etkinlik olduğunu ancak devletin ve siyasi iktidarın bu protesto eylemini görmezden gelerek göstericilerin taleplerini dinleyip çözüm bulma yerine olayı askeri birliklere havale ederek protestoyu şiddetle sonlandırma yolunu seçmiş olmasından kaynaklı iki sivil yurttaşın yaşamını yitirmesine yol açtığı kanaatine varmıştır" diye konuştu.

"Çözüm sürecinin belirgin olmaması, bölgedeki askeri hareketlilik ve karakol yapımının devam etmesi halinde bu ve buna benzer olayların olma riskini taşıdığı kamuoyunun bilmesi gerektiğini düşünmekteyiz" diyen Çelebi, bu nedenle siyasal iktidarın, olayların önüne geçmek için acilen tedbir alması gerektiğini belirtti. Karakol yapımlarına son verilerek, çözüm sürecinde daha etkin adımlar atılması gerektiğini anlatan Çelebi, olayın savcılık tarafından etkin bir şekilde soruşturularak sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini kaydetti


'TÜRKİYE KAMUOYU BÖLGEDE YAŞANANLARI TARAFSIZ YANSITMALIYDI'

Yaşanan olayların ardından bölgede ilk incelemelerde bulunduklarını ifade eden İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise "Çatışmaların yaşandığı süreçte yerel yöneticiler olan Vali ve Kaymakam orada olsaydı bu ölümler gerçekleşmezdi. Demokratik yol ve yöntemlerle eylem yapıldı ama ısrarla bu direniş şiddetle bastırıldı. Geçen hafta yapılan 'çözüm çalıştay'ından çıkacak sonucun bizi rahatlatmasını umuyorduk ama daha sert açıklamalar ile çatışmalar şiddetlendirildi. Siyasal iktidar, sivil aklı ve iradeyi dinlemedi" diye konuştu.

Medyanın da yaşanan bu olaylardan sorumlu olduğunu dikkat çeken Bililci konuşmasını söyle sürdürdü: "Bu yaşananlarda basının da rolü vardı. Çünkü Türkiye kamuoyuna bölgede yaşananları tarafsız yansıtılmalıydı. Karakolların ve saldırıların neden yapıldığını sorgulaması gerekirken tek taraflı davranıldı"

Kaynak: Temsilci / Güncel

Serdar Çelebi Vedat Aydın Diyarbakır Lice Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title