Haberler

"Suriye Sınırına Örülecek Duvar Önlem Duvarıdır"

Güncelleme:

İçişleri Bakanı Güler, Suriye sınırına örülecek istinat duvarına ilişkin "Suriye'den gelenlerin can güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır." dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Nusaybin'de Suriye sınırına istinat duvarı örüleceği iddiasıyla ilgili "Suriye'den gelebilecek insani anlamda kişilerin can güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır. Ceylanpınar'da, Akçakale'de şimdiye kadar yaşanan nahoş olayların orada tekerrür etmemesi anlamında yapılan bir önleme duvarıdır" dedi.

Güler, Türkiye Eğitim Ve Gençliğe Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker'in katkıları ile yaptırılacak 24 dersilikli imam hatip lisesinin arazisinde incelemelerde bulunmak üzere, TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Abdulkadir Kart, Eski Devlet Bakanı Nevzat Ercan ve Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Türker ile özel uçakla Mardin'e geldi.

Mardin Valiliğini ziyaret eden Güler burada yaptığı konuşmada, eğitime kazandırılacak yatırımın ön incelemesini yerinde görmek ve projeyi tartışmak üzere geldiklerini söyledi.

Mardin'de Valiliğin tahsis ettiği bir arsada kentteki en büyük devlet vatandaş işbirliğini de gerçekleştiriyor olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Güler, şunları söyledi:

"Bu yapılacak eğitim tesisinin bir yurdu da olacak. Diğer bütün eğitimi kolaylaştırıcı boyutları da olacak. TÜRGEV'in bu alanda Mardin'de ilk yatırımı olacak. Eğitim davası millet olma davasının ve Türkiye vizyonunun çok önemli bir ayağıdır."

Güler daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Nusaybin'de Suriye sınırına istinat duvarı örüleceği iddiası ve bu güvenlik duvarının yerel yönetimce yıkılıp yıkılamayacağına ilişkin soru üzerine Güler şöyle konuştu:

"O yatırım belediyenin hizmet alanına giren bir yatırım değil. O devletin yatırımıdır. Orada farklı bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Orada yaratılmaya çalışılan farklı algı, şu anda sürdürülmekte olan sürecin maalesef amaçlarına hizmet etmiyor. Oradaki mayınlı alandan dolayı vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır. Ayrıca herhangi bir şekilde Suriye'den gelebilecek insani anlamda kişilerin can güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır. Ceylanpınar'da, Akçakale'de şimdiye kadar yaşanan nahoş olayların orada tekerrür etmemesi anlamında yapılan bir önleme duvarıdır. 911 kilometrelik Suriye sınırının tümünü duvarla çekmek gibi bir yaklaşımımız yoktur. Tamamen korumaya yönelik bir duvardır. Ama farklı bir şekilde algılatılmaya çalışılıyor. Bunun böyle olmadığını özellikle belirtmek isterim. Bu konunun üzerinde de polemiğe fırsat verdirmem. Ayrıca orası askeri bir bölgedir. Belediyelerin imar yetkisi alanındaki bir yer değildir. Bunu ifade eden kişiler oradaki hukuki durumu bilmeden böyle beyanatlarda bulunuyorlar. Hudut bölgelerine imar yetkisi belediyeler ilgili değildir."

- Çözüm süreci

Güler, bir soru üzerine çözüm sürecine desteğin bölgede yüzde 90-95'lerde olduğunu belirterek, "Bu sürecin devamı herkesi için hayırlı bir konudur. Bunu özenle korumayı ve gereklilerini yerine getirmeyi herkes için bir sorumluluk olarak görüyoruz. Biz bu konuda neticeye varan bir yaklaşımı öne alırız. Küçük meselelere takılıp kalmayız. Bu süreci inşallah kimse sona erdirecek bir vebal altına girmez" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı tatilini Mardin'de geçirdiğini özellikle Mardin'in bayramda ziyaretçi akınına uğradığını belirten Güler, "Bunu sayın Başbakanımız da ifade etti. Başbakanımız bunu büyük bir sevinçle karşıladı. Buradaki çözüm sürecinin getirdiği o huzur ortamının başta turizm olmak üzere bütün hizmetlere çok önemli bir katkısı var" dedi.

TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan ise vakıf olarak huzurlu bir toplumun yolunun eğitimden geçtiğinin bilinci içerisinde olduklarını söyledi.

Bütün yurt sathında eğitime destek vermeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Mardin'e sayın bakanımız aracılığıyla hayırseverlerimizin katkısı ile güzel bir tesis kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun için şimdiden emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. İnşallah kısa sürede projeyi hayata geçirerek buradaki öğrencilerimize hizmet vermeyi istiyoruz. Bu bölgede eğitim adına yapılan her şeyin her türlü toplumsal barışa tabi ki katkısı olacak" diye konuştu.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker de böyle bir yatırımı gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek "Son derece mutluyum. İnşallah en kısa sürede başlayıp en kısa sürede bitecek" dedi.

Valilik ziyaretinde kentin eğitim sorunları ile ilgili brifing alan Güler, daha sonra berberindekilerle okulun yapılması planlanan arazide incelemelerde bulundu. 24 derslikli okulda ayrıca 200 öğrenci için de yurt yapılmasının planlandığı öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Bilal Erdoğan Mardin Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title