Haberler

Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Törenleri Şeb-İ Arus ile Sona Erdi

Hz.Mevlana'nın 739.Vuslat Yıldönümü Törenleri Şeb-i Arus ile sona erdi.

Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Törenleri Şeb-i Arus ile sona erdi. Şeb-i Arus törenine katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tokalaşmadan yanından geçerek yerine oturdu. Törende bu yıl ilk kez protokol konuşmaları yapılmadı.

Hazreti Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, milletvekilleri, yerli ve yabancı misafirlerin katıldığı Şeb-i Arus ile sona erdi. Konya'da Mevlana Kültür Merkezi'nde, 7 Aralık'ta başlayan Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin son gününde düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus'u izlemeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan protokol için ayrılan en ön sıradaki yerine oturdu. Sonradan salona gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile tokalaşmadan yanından yürüyerek yerine geçti. Başbakan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında bir süre boş kalan iki koltuğa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile eşi oturdu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir süre yanındaki Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile konuştuğu görüldü.

PROTOKOL KONUŞMALARI İPTAL EDİLDİ

Bu yıl ilk kez protokol konuşmalarının iptal edilerek yapılmadığı törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj okundu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, selamlama konuşmasında, Hz. Mevlana'nın kanla, kılıçla, ölümle yok edilen insanı ve insanlığı; hak, adalet, merhamet ve aşk için yeniden büyük gerçeğe çağırdığını, bunu Mesnevi ile yaptığını ifade etti. Bugün bütün dünyayı 12 defa yok edecek kadar silah stoku olan bir dünyada yaşandığını vurgulayan Başkan Akyürek, "Geçtiğimiz yüzyıldaki 2 dünya savaşında insanlığın bütün savaş tarihindeki ölümlerden daha fazlası gerçekleşti. Bir yanda açlıktan, diğer yanda obeziteden ölen insanlar. Uçurum hiç bu kadar derinleşmemişti. Bugün global ekonomide ilk sırayı savaş, ikinci sırayı kozmetik sanayi alıyor. Ama hiçbir makyaj insanlığın içinde bulunduğu travmayı örtmeye yetmiyor. Uzaya araştırma yapmak için ekipler gönderiyoruz, uydular fırlatıyoruz. Fakat yalnızlığımız azalmıyor. İçimizdeki boşluk büyüyor, soğuk artıyor. Bizi sarıp sarmalayacak müşfik bir el, bir yurt arayışı ertelenemez hale geliyor. Bugün burada hepimiz 7 asır önce 'Gel' diyen sesin misafirleriyiz. Umudun, kucaklamanın, aşkın ve merhametin sesiyle 'gel' demişti. Yüzlerce yıldır bu çağrıya cevap vererek geliyoruz. Ama geldiğimiz gibi gitmiyoruz. Burada içimize yeni şeyler ekliyoruz. Sabrın, merhametin, af dilemenin, cömertliğin, ayın, güneşin, toprağın, buğdayın, adaletin ve aşkın atmosferini yeniden soluyoruz. Burası evimiz, gönül yurdumuz. Buradaki her insanın kopup gideceğimiz yurdundaki bir komşumuz olduklarını biliyoruz. Bu şehrin sinesinde Hazreti Mevlana ve Hazreti Şems oldukça bu şehir aydınlığını, bereketini ve büyük çağrısını hiç kaybetmeyecek" dedi.

Hz. Mevlana'nın 739 yıl önce 17 Aralık'ta dünyadan ayrılırken ölümü bir ayrılık değil; bir buluşma, şenlik ve düğün gecesi olarak değerlendirdiğini ve onun yaktığı çerağın dünyanın her bölgesinde kalpleri aydınlatmaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Akyürek, belediye olarak 22 dünya diline çevirerek yayınladıkları Mesnevi'nin gittiği her yerde elden ele, kalpten kalbe dolaştığını söyledi. Dünyanın dört bir yanından Konya'ya gelen misafirleri selamlayan Başkan Akyürek, Şeb-i Arus'un Hazreti Mevlana'yı anlamaktan arınmaya vesile olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmanın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Ahmet Özhan konser verdi. Daha sonra Araştırmacı-Yazar Ömer Tuğrul İnançer'in Mesnevi sohbeti ile devam eden program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sema gösterisi ile sona erdi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title