Haberler

Hz. Mevlâna Karaman'dan Konya'ya Uğurlandı

Güncelleme:

Hz. Mevlana'nın 785 yıl önce Karaman'dan ayrılarak Konya'ya uğurlanması Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ekibi tarafından temsilen canlandırıldı.

Uluslararası Mevlâna Vakfı Tasavvuf Musikisi Korosu ve Sema Grubu'nun gösterisi ile başlayan program, Kur'an-ı Kerim okunması ve Hz. Mevlâna ile babası Muhammed Behaeddin-i Veled hazretlerinin veda görüşmeleri temsili olarak canlandırıldı.

Uğurlama töreninde konuşan Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu; Hz. Mevlâna ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tarihi bir hadise olduğunu dile getirdi. Başkan Uğurlu; "Hz. Mevlana Belh'ten ayrıldıktan sonra Karaman'ı yurt edindi. Onlar Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündü. Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. Hz. Mevlâna ve ailesi daha sonra Selçuklu Sultanı'nın ısrarlı talebine dayanamadılar. Bundan 785 yıl önce Konya'ya göç etti" dedi.

Başkan Uğurlu, Hz. Mevlâna'nın Konya'ya hicret ettiği güzergahı Sevgi Yolu olarak düzenleyeceklerini söyleyerek: "Bu kutlu yolun güzergahını Avrupa Birliği Bakanlığı ile yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda tespit ettik. Biz bu güzergâhı bundan sonraki yıllarda "Sevgi Yolu" olarak ihya etmeye karar verdik ve projesini hazırladık. Önümüzdeki yıl bu kutsal güzergahta bir düzenleme yaparak tüm Mevlâna mûridleriyle birlikte yürüyeceğiz" dedi.

Uğurlama törenine Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ve eşi Hilal Uğurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, İl Müftüsü Nuri Değirmenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, bu akşam saat 20.30'da Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenecek Sema Gösterisi ile devam edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Karaman Konya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title