Haberler

Özer: Keşke 2010 Referandumunda "Yeterli Evet" Deseymişim

Güncelleme:

Hsyk 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer, "2010 yılında yapılan değişikliklere 'yetmez ama evet' demiştim. Keşke 'yeterli evet' deseymişiz." dedi.

Hsyk 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer; "2010 yılında yapılan değişikliklere 'yetmez ama evet' demiştim. Keşke 'yeterli evet' deseymişiz diyorum şimdi. Bazı şeylerin başlangıcı ya tam olmalı ya tam olmamalıymış" dedi.

"YARGI MENSUPLARI OLARAK YASADAN RAHATSIZIZ"

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer, CNN Türk'te Taha Akyol'un konuğu oldu. Özer, Eğrisi Doğrusu programında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan HSYK Kanunu'nu değerlendirdi. Nesibe Özer, HSYK Kanununa ilişkin şunları söyledi; "Kanun Meclis'teyken 'Neler yargı bağımsızlığı adına biz hakim ve savcıları rahatsız ediyor' diye çalışmaya başlamıştım. Bunları detaylarıyla hazırladım ve basınla paylaşmadan önce Cumhurbaşkanımız'dan randevu talep ettim. Ancak kendileri salı gününe kadar il dışındaylarmış. Salı'dan sonra bir randevu sözkonusu olabilecek. Şu ana kadar kendileriyle bir görüşmem sözkonusu olmadı. Ancak görüşebilirsem, kendisiyle de paylaşmak istiyorum. Çünkü yasa, onaylanma aşamasında şu anda önünde. ve biz yargı mensupları olarak bundan rahatsızız. Bu rahatsızlığımızı, özellikle teşkilattaki 14 bin savcı ve hakim adına ileteceğimiz son merci kendisidir."

"KEŞKE 'YETERLİ EVET' DESEYMİŞİZ DİYORUM ŞİMDİ"

Nesibe Özer, meslektaşlarının bu yasayla ilgili rahatsızlıklarını kendisine ilettiklerini dile getirerek; "2010 yılında yapılan değişikliklere 'yetmez ama evet' demiştim. Keşke 'yeterli evet' deseymişiz diyorum şimdi. Bazı şeylerin başlangıcı ya tam olmalı ya tam olmamalıymış" dedi.

Bugünkü HSYK'nın tarafsızlığını değerlendiren Özer şunları kaydetti; "Tarafsızlık, kurumların ve kurumları oluşturan kişilerin ayrı ayrı nitelikleridir. Şu andaki kurulda birçok kaynaktan biraraya gelmiş üyelerle oluşmuş, çoğulcu bir kuruldan bahsediyoruz. Kurulun 3,5 yıllık çalışmalarında, tarafsız olmadığını gösterir herhangi bir eylem ya da işlem, örnek yeni kanunun gerekçesine konmamıştır. Beni rahatsız eden budur. Genel gerekçede 2010 yılından itibaren yapılan uygulamada rastlanan aksaklıklar ve kurulun daha verimli çalıştırılması amacıyla ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla ben hukukçu olarak bunu gerekçe olarak kabul edemem. Meslektaşlarımızın en çok eleştirdiği, disiplin kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması. Kurulu en çok zan altında bırakan yönlerden biriydi. Gönül isterdi ki yeni yasada kurulun disiplin kararlarının tümüne karşı yargı yolu açılsın. Keşke böyle bir düzenleme olsaydı yasada. Şayet onaylanırsa yürürlüğe girecek yeni yasayla Bakan, Teftiş Kurulu'nu atamak suretiyle oluşturacak. Dolayısıyla da hakim ve savcıların teftişle bağlantısı gözönüne alındığında denetlenme yoluyla, Bakan'a bağlanması endişe vericidir."

"BEN DAYATMAYLA KARŞILAŞMADIM"

Nesibe Özer, Taha Akyol'un 'Sizin cemaatle bir ilginiz var mı? Paralel yapının HSYK'daki gücü nedir?' sorusuna, "Türkiye'nin yakın siyasi tarihini incelediğimizde otoriteye boyun eğmeyen kişilere muhakkak bir yaftalama çalışması var. Şu anda moda olan cemaatçi olmak. Benim bu konuda tek favori sözüm şudur; 'Kategorize etme beni, etiketleme' diyor Sezen Aksu. Ben 3 buçuk yıllık kurul üyeliğimde kimsenin bana 'Şunu şöyle yap' diye bir dayatmasıyla karşılaşmadım" dedi.

Özer, Başbakan Erdoğan'ın da eleştirdiği, HSYK Genel Kurulu'nun toplantı yeter sayısına ulaşamadığı için toplanamaması ilişkin şunları kaydetti; "Toplantıya yıllık iznimi kullandığım için katılmadım. Bana hiç mesaj gelmedi, ben kimseye mesaj atmadım."

HSYK 2'nci Daire Başkanı Nesibe Özer, Adli Kolluk Yönetmeliğine ilişkin 13 HSYK üyesinin imzasıyla yayınlanan açıklamanın bir bildiri olmadığını vurgulayarak, "25 Aralık günü, rutin toplantı yapıldı. Toplantıya gündem dışı olarak 1'inci Daire Başkanı tarafından 'Yargı teşkilatında bir rahatsızlık var. Bu konuda kurulun ses çıkarmaması, teşkilat tarafından rahatsız verici olarak kabul ediliyordu. Bizim de bir söz söylememiz gerektiği önerildi. Makuldü. Ancak bu açıklama şeklinde yapılamazdı çünkü kurulun açıklama yapma yetkisi Başkan vekilinden alınmıştı. Sadece 'bu konuda bir genel kurul kararı alalım ve bu kararı kamuoyuyla paylaşalım' şeklinde bir öneri oylandı" diye konuştu.

"BUNLARI SÖYLEMEK ZORUNDAYIZ"

Nesibe Özer konuşmasını şöyle tamamladı:  "Biz hakimler kararıyla konuşur' geleneğinden geliyoruz. Böyle bir gelenekten geldiğimiz için susuyoruz. Ama durum öyle bir noktaya geliyor ki, yargının ses çıkarmadığı noktada başka kurumların, kuruluşların sesi daha yüksek çıkıyor. Huzurlu çalışmak için bunları söylemek zorundayız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu Abdullah Gül Taha Akyol Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (14)

Turhan Demirturhankorkmaz@hotmail.com:

Kendinizi hükümetin rakibi görmekten vazgeçip sahip olduğunuz ideolojiye göre değil dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verseydiniz hükümette bu işlemleri yapmazdı.

12
34
yanıtYanıtla
tarafsizermanogur@hotmail.de:

hükümetde kim oluyor yargi islerine karisacak herkes her ise karisirsa yandik. politikacilarda haddini bilsin kanunlara uysun, öyle isine geldigi gibi kanunmu olur,arkadan gelen de kafasina göre kanun uyduracak yazik bu memlekete.

yanıt0
yanıt0
sabahtanvaktisabahtanvakti@mynet.com:

yetmez ama evetciler ancak 4 sene geçince yaptıkları hatanın farkına varabildiler.yazık üstelik hepsi okumuş çocuklar...

22
3
yanıtYanıtla
demirsgs@hhotmail.com:

eeee işler değişti bacım pirince giderken evdeki bulgur da gitti :)

18
0
yanıtYanıtla
serraserinsular7@hotmail.com:

hakimlerin savcıların görüş bildirme yerleri mahkemelerdir.ne bildiri şeklinde ne de deklerasyon şeklinde açıklama yapazmazsınız .aksi takdirde tarafsız ve adil bir yargıdan söz edilemez.

10
8
yanıtYanıtla
FREEMANcityistanbul61@gmail.com:

boşuna okumuşsun demek ki...

10
5
yanıtYanıtla
temelcityistanbul17@gmail.com:

boşuna okumuşsun demek ki...

7
6
yanıtYanıtla
TURANnkarabiyik@mynet.com:

BEN HUKUKÇU DEĞİLİM FAKAT,ALDIĞIM HUKUK BİLGİSİ VE TECRÜBELERİME DAYANARAK,O ANAYSA REFERANDUMUNDA,SONRA DEĞİŞECEK ENİ ANAYASAYLA,YÜKSEK YARGIYA,MECLİSİN,YÖK ÜN,CUMHURBAŞKANININ ATAYACAĞI ÜYELERLE HSYK DAHİ YÜKSEK YARGININ İKTİDARIN GÜDÜMÜNE GİRECEĞİNİ GÖRÜP.GENE İNTERNET SİTELERİNDE ARAYA KONAN,İLERİ DEMOKRASİ,SENDİKAL HAKLAR VS GİBİ HAVUÇ MADDELERİN BİRER UYUTMA MADDESİ OLDUĞUNU, SİZ O SEVİYEDE HUKUKÇULAR OLARAK FARMEDEMEYİPDE YETMEZ AMA EVET DEDİYSENİNİZ SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUZ.GERÇİ BAKMAYIN BU ASRIN YOLSUZLUK SORUŞTURMASI NEDENİYLE DUYULAN ÖFKEYE,17 ARALIKTAKİ BU SÜREÇ NEDENİYLE ARALAR BOZULMASAYDI HSY VS ŞU AN NEYSE O ZAMANDA AYNIYDI,ÇÜNKÜ AKP VE CEMAAT ZATEN ETLE TIRNAK GİBİYDİ,DENİZ FENERİ OLAYINDA NELER YAPILDI HATIRLAYIN.

7
3
yanıtYanıtla
HALKcsaridogan@hotmail.com:

PARALEL TURAN, YıLLARCA 367 SAÇMALIĞI, KAPATMA DAVASI GİBİ ÜLKEYİ KAOSA SOKAN KARARLARIN ALTINDA SENİN KAFADAKİ HUKUK PARALELEİ YOKMUYDU. O ZAMAN PARALEL YAPININ, BELLİ ZÜMRENİN GÜDÜMÜNDE OLUNCA HERŞEY KUVVETLER AYRILIĞI, DEMOKRASİ OLUYOR, İŞ HÜKÜMETİN ( yani Halkın ) SEÇECEĞİ HUKUKÇULARA GELİNCE TU KAKA ÖYLEMİ. ARTIK HALK YEMEZ KARDEŞİM BENİM YEMEZ.

yanıt0
yanıt0
BİLİRKİŞİcsaridogan@hotmail.com:

Benim anlamadığım HSYK atamalarını Adalet Bakanı yapacakmış. Hukuka aykırı deniyor. Niye Bakan 'Ugandalı, ABD li Hukukçularımı atayabilir'' Sonuçta atadığı kişi aynı yapıdaki, eşit durumdaki Hukukçulardan atayacak. Hee yok siz adamımızı biz seçeceğiz yıllardır yaptığınız gibi ''Karar vericiler bizim kafadan olsun derseniz'' onlardan, yarattığı krizlerden, 367 oy rezaleti kararlarından, AKP ye kapatma davası kararlarından bu ülke çok çekti be. Artık yemezler Paralel kafalar.

3
6
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title