Haberler

Hocalı Katliamının 22. Yılı

HASEN tarafından katliamın yıl dönümünde "Karabağ'da Etnik Temizlik ve Hocalı Katliamı" konulu toplantı düzenlendi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından, Hocalı katliamının 22. yıl dönümünde, " Karabağ'da Etnik Temizlik ve Hocalı Katliamı" konulu toplantı düzenlendi.

Enstitünün merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan HASEN Dış Politika ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, uluslararası hukukun hiçe sayıldığı bir soykırımı konuşmak üzere toplandıklarını belirtti.

Uluslararası kamuoyunun konuya duyarsız olduğunu anlatan Caşın, Ermeni işgallerinin uluslararası kamuoyunda haklı olarak gösterildiğini ifade etti.

Resmi rakamlara göre Hocalı katliamında 613 kişinin katledildiğini aktaran Caşın, şöyle devam etti:

"Ama binin üzerine sivil hayatını kaybetmiştir. Dağlık Karabağ uyuşmazlığında, Hocalı katliamı bir dönüm noktası olmuştur. Karabağ sorununu uluslararası sahadaki yankısını kuvvetlendirmiştir. Ortada bir gerçek var; Ermeniler uluslararası hukukun öngördüğü bütün uyarılara rağmen, Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal etmeye devam etmektedirler. Hocalı'da yaşananlar Ermenilerin, Azerbaycan üzerinde uyguladığı etnik temizliğin bir devamı olarak düşünülebilir. Hocalı katlimı, bir avuç askeri öldürmek için bütün sivillerin yok edildiği, askeri açıdan savunulacak hiçbir yanı olmayan bir katliamdır. Hocalı'da asıl mağdur olarak Ermeniler gösterilmek istenmiştir."

Caşın, artık yeni ve güçlü bir Azerbaycan ordusunun yükseldiğini belirterek, "Azerbaycan toprağını uluslararası hukuka aykırı olarak işgal eden bir Ermenistan var. Azerbaycan toprağı içerisinde ayrı bir devlet ilan edilmeye kalkıldı. Bu dünyanın hiçbir yerinde olacak bir şey değil. Hiçbir zaman, Ermenistan Karabağ'ı kazanamadı ve kazanamayacaktır. Uluslararası hukuka ayrıkırı. Öte yandan insanları öldürmekle insanların yok edilemeyeceği Bosna'da, ikinci dünya savaşında görülmüştür. Bu bir insanlık suçudur" diye konuştu.

İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek de Birleşmiş Milletler'in "işgal" olarak tanımladığı yerlerdeki sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu bölge gerçekten de Ermenilerin tarih boyunca çok az yerleştikleri bir bölgedir. Buraların bir Türk yurdu olduğunu, Ermeniler'in buraya sonradan işgalci olarak geldiğini bizim toplumumuza da çok iyi anlatmamız lazım. Çünkü Ermenistan işgalinin boyutları tam olarak kavranılmış değil. Herkes Karabağ'dan söz ediyor. Ama Karabağ dışında çok önemli 7 tane reyon da (ilçe) ele geçirilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

"Meseleyi gündemde tutmak önemli"

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mitat Çelikpala da vahşetin sonuçlarını, bunu yaratanların bir şekilde ödeyeceklerini dile getirdi.

Mevcut durumda Ermenistan'ı yönetenlerin Hocalı katliamının içinde bulunduğunu ve ellerinin kanlı olduğunu bildiren Çelikpala, şunları kaydetti:

"Fakat meselenin, kanıtların nasıl değerlendirileceği, uluslararası topluma bunun nasıl anlatılacağı çok önemli. Maalesef bu sürece yeni başlamış durumdayız. Uluslararası toplum, yavaş yavaş hareket etmeye başladı. 10'a yakın ülke soykırımı tanıdı. Uluslararası mahkeme ve hukukunun bu sürece dahil olması gerekiyor. Meseleyi tartışmak, gündemde tutmak önemli. Hocalı, soykırım tanımına tamamen oturuyor. Sivillerin organize ve sistematik bir şekilde öldürüldüğünü görüyoruz. Travmalar somut biçimde hukuki olarak kanıtlanabilir durumda, mahkeme kararlarından duruyor. İnsanların yaşamları normalleşemedi. Meselenin insanı tarafları var. Hocalı'nın bedeli ödetilmediği sürece bu bölgede normalleşme hiçbir zaman olmayacak." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Hakkı Caşın Ermenistan Azerbaycan Karabağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title