Haberler

Hem Cirosunu Hem Net Karını Artırdı

Güncelleme:

Turgay Durak: "2012 gerek ülkemiz gerekse dünya ekonomileri açısından çok zorlu bir yıl oldu'' dedi.

Koç Holding, 2012 yılının ilk üç çeyreğinde konsolide bazda toplam satış gelirlerini %16 artırarak 63 milyar TL'ye yükseltirken, azınlık payı sonrası net karını 1,7 milyar TL'ye yükseltti. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "2012 yılı ülkemizde talep büyüme hızının azalması ve dış piyasalardaki zorluklar sebebiyle Türk şirketleri için zorlu bir seneydi. Ancak Koç Topluluğu olarak tasarrufa, risk azaltmaya ve verimliliğe odaklı büyüme stratejilerimiz, güçlü bilanço yapımız ve ihracat pazarlarındaki piyasa payı kazanımları sayesinde hem ciromuzda hem de net karımızda artış sağlamayı başardık. 2013 yılının Türkiye için daha iyi olmasını bekliyoruz " dedi.

Koç Holding'in 2012 ilk 9 aylık sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "2012 yılını bir kez daha karlı bir şekilde büyüyerek kapatıyor olacağız" dedi. Kasım ayı itibariyle Türkiye'nin Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke statüsüne yükseltilmesinin önemli ve olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yakında Fitch'in bu değerlendirmeyi şirketlere de yansıtmasını bekliyoruz. Özellikle Moodys ya da S&P tarafından ikinci bir yatırım yapılabilir ülke değerlemesi geldiğinde, bu değerlemeler şirketlerimiz için önemli açılımlar sağlayacak. Yeni enstrümanlarla ve daha iyi koşullarla borçlanmak mümkün olurken; fonlama tabanımız genişleyecek ve çeşitlenecek. Koç Topluluğu olarak 2013 yılının hem iç talep hem de finansman koşulları açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyor ve planlarımızı bu kapsamda hazırlıyoruz."

"Türkiye'ye olan güvenimiz hiçbir ortam ve durumda azalmadı"

Krizin Türkiye'yi en fazla tehdit ettiği dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin azalmadığını vurgulayan Turgay Durak, "En zor dönemlerde bile yatırımlarımızda herhangi bir yavaşlama olmadı. Bu yılın ilk dokuz ayında yatırımlarımızı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre iki kat artırdık. Önümüzdeki dönemde de gerek organik gerekse inorganik büyümemize devam edeceğiz. 2013 yılı için yaklaşık 4 milyar dolarlık kombine yatırım hedefimiz var. Yatırımlarımız özellikle enerji, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde olacak. Bu rakam potansiyel satın almaları içermiyor" diye konuştu. 2013 yılı itibariyle özelleştirme ve şirket satın almalarının da ivme kazanmasını beklediklerine dikkat çeken Turgay Durak, "Koç Topluluğu olarak bu dönemde ilgi duyduğumuz sektörlerdeki özelleştirmeleri ve gerek yurtiçi gerekse yurtdışı piyasalardaki satın alma ve birleşme fırsatlarını da aktif olarak takip ediyor olacağız" dedi.

"Özel sektörde Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan grubu olmaya devam ediyoruz"

Artan yatırımların ve kapasite kullanım oranlarındaki yükselişin Koç Topluluğu olarak istihdam ettikleri kişi sayısına da olumlu yansıdığını memnuniyetle gözlediklerini belirten Turgay Durak, "İstihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 85,546'ya yükselttik. Bu yılbaşına göre 4,500'e yakın yeni istihdam anlamına geliyor. Bu istihdam artışının yaklaşık 3,600'ü Türkiye'de sağlandı. Koç Topluluğu özel sektörde Türkiye'nin en çok istihdam sağlayan grubu olmaya devam ediyor" dedi.

"Global piyasalardaki tüm zorluklara karşın yurtdışı piyasa paylarımızı ve satış gelirlerimizi artırıyoruz"

Koç Topluluğu'nun özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde gelirlerinin yarısından fazlasının yurtdışı satış ve ihracat gelirlerinden oluştuğuna da dikkat çeken Turgay Durak, "Global piyasalarda yaşanan durgunluğa karşın piyasa paylarımızda gözlenen artış sayesinde ihracat gelirlerimizi kesintisiz bir şekilde yükseltmeyi başardık. Kombine ihracatımız %9 ile 11,6 milyar dolara ulaşırken; kombine yurtdışı gelirlerimiz %11 artış ile 13,7 milyar dolar seviyesine yükseldi" diye konuştu.

"İçinde olduğumuz her sektörde bizi heyecanlarından gelişmeler ve potansiyel var"

"Global piyasalardaki yavaşlama operasyonel anlamda güçlükler yaratsa da rekabet anlamında fırsatlara da sebep olabiliyor" diyen Turgay Durak sözlerini şöyle sürdürdü: "Arçelik global bir lider olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Ortadoğu ülkeleri, Afrika ve Güney Asya ülkelerini öncelikli büyüme alanlarımız olarak belirledik. Aynı zamanda Avrupa'daki pazar paylarımızı da önemli şekilde artırdık. Bir yandan organik büyümemize devam ederken bir yandan da global piyasalardaki satın alma fırsatlarını takip ediyoruz. Amerika dahil 75 ülkeye ihracat yapan Ford Otosan ile son 5 yılda 2,3 milyar dolar net ihracat fazlası verdik. Bu yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık da mühendislik ihraç ediyor olacağız. Tofaş ise İtalya, İspanya ve Fransa gibi ana ihraç bölgelerinde yaşanan problemlere karşın satın al ya da öde anlaşmaları sonucu kar marjını yükseltmeye devam ediyor." Yatırımlarında en önemli kısmın enerji şirketleri ve özellikle Tüpraş tarafından yapılacağını belirten Durak, Tüpraş'ın 3. Çeyrek finansal sonuçlarının çok başarılı olduğunu, kapasite kullanım oranının 3'üncü çeyrekte %91'e yükseldiğini ve Fuel Oil Değişim projesinin son hızla ilerlediğini vurguladı. Yapılan açıklamada finans sektörünü de değerlendiren Turgay Durak, 2013 yılında fonlama maliyetlerinin 2012 ortalamasına nazaran daha düşük olmasını beklediklerini anlatırken Yapı Kredi'nin temel bankacılık gelirlerinde de istikrarlı bir artış beklediklerine dikkat çekti. Turgay Durak, 2012'de bu artışın %17 olduğunu hatırlattı. Durak, Yapı Kredi Bankası aracılığı ile ilk 9 ayda Türkiye ekonomisine yaklaşık 74 milyar TL kredi desteği sağladıklarını; kredilerde olduğu gibi mevduatta da güçlü bir performans kaydettiklerini açıkladı.

"Sergilediğimiz güçlü performans piyasa değerimize de yansıyor"

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Koç Holding'in son yıllarda gösterdiği başarılı operasyonel ve finansal performansın piyasa değerine de olumlu yansıdığını belirtti. Durak, Koç Holding'in Türkiye'nin en değerli holding şirketi olmasının yanı sıra net aktif değerine iskontosunun diğer holding şirketlerinin ortalaması olan %46'ya nazaran istikrarlı olarak çok daha iyi ve düşük seviyelerde bir iskontoyla işlem gördüğüne; Koç Holding için ilk dokuz aydaki ortalama iskontosunun sadece %6 olduğuna dikkat çekti. Yüksek performanslarının yabancı yatırımcılar tarafından özellikle takdir gördüğünü belirten Durak, halka açık paylarındaki yabancı payının tarihteki en yüksek seviyesi olan %78.4'e ulaştığını aktardı.

Turgay Durak, artan yatırımcı talebinde Koç Holding'in geniş dağıtım kanalları ve sektörlerindeki lider pozisyonları ile büyüme dönemlerinde yatırımcılarına tek bir hisse üzerinden Türkiye'deki potansiyele yatırım yapma imkanı sunmasının yanı sıra güçlü bilançosu, net nakit pozisyonu ve piyasadaki farklı riskleri dengelemelerini sağlayan sektörel dağılımları sayesinde küçülme dönemlerinde de savunmacı bir portföy yapısına sahip olmasının önemli rol oynadığını söyledi. Son yılarda özelleştirme, satın almalar ve portföy yapılandırmalarında gösterdikleri başarıların yatırımcılar için önemli bir gösterge olduğunun da altını çizen Durak, "Türkiye'ye gerek uzun vadeli portföy yatırımlarının gerekse doğrudan yatırımların çekilmesine destek olabilmek Koç Topluluğu için önemli önceliklerden biridir" dedi.

10 bin çalışanımız "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimine katıldı

Koç Topluluğu'nun tüm paydaşlarının gücünü arkasına alarak yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile değer katan uygulamalara imza attığını vurgulayan Turgay Durak, Ülkem İçin projesinin 2012 – 2013 yılı uygulaması olan "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi kapsamında Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'nin tüm Türkiye'de devam ettiğini belirtti. Turgay Durak, engelliliğe doğru yaklaşım konusunda toplumsal farkındalığı artırmak ve Koç Topluluğu'nun şirket ve bayilerinde bu bilinci yerleştiren uygulamalara ilham vermek amacıyla Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı ile eğitimlerin düzenlendiğini de vurguladı. Bugüne kadar bayii ve şirketlerin düzenledikleri eğitimlere katılan kişi sayısının 10 bine ulaştığına dikkat çeken Turgay Durak, "Hedefimiz iki yıllık süreçte toplam çalışan sayımızın yüzde 70'ine bu eğitimleri vermek. İllerimizde ise bu eğitimleri Ülkem İçin Elçileri olan bayilerimiz aracılığı ile yaygınlaştırıyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Turgay Durak Koç Holding Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title