Haberler

Hayyam Garipoğlu Hakkında İkinci Yakalama Kararı

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin görülen davada işadamı Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin görülen davada işadamı Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Yargıtay tarafından 2. kez bozulan Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin aralarında Hayyam Garipoğlu'nunda bulunduğı 5 sanığın yargılanmasına İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuksuz sanıklar Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç, Metin Berk ve Cengiz Biçer hazır bulunurken, tutuksuz sanık Hayyam Garipoğlu katılmadı. İş Adamı Hayyam Garipoğlu'nun avukatı müvekkilinin rahasız olduğunu ve sağlık sorunlarına ilişkin rapor aldığını bu nedenle duruşmaya katılamadığını söyledi. Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç, Metin Berk ve Cengiz Biçer'in avukatları ise dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilerek rapor alınmasını talep etti.

"MAZERET İNANDIRICI DEĞİL"

Sanık Hayyam Garipoğlu'nun duruşmalara katılmadığını ve her duruşma aynı yönde rapor sunarak mazeret bildirdiğini belirten Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, bu duruşmada mahkemeye sunduğu mazeretin reddedildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, sanık Hayyam Garipoğlu'nun duruşmalardan kaçtığı izlenimi uyandırdığı ve avukatı tarafından sunulan mazeretlerin inandırıcı olmadığının anlaşıldığı belirterek, sanık Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama emri düzenlenmesine karar verildiğini açıkladı. Yeniden bilirkişi incelemesi talebini reddeden Mahkeme Başkanı Tosun, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sümerbank Davası'nda mahkeme, 1 Haziran 2005 tarihinde verdiği kararda Hayyam Garipoğlu'nu, "zimmet" suçundan 20 yıl, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu hakkındaki hükmü esasa girilmeden usuli eksiklikler nedeniyle bozmuştu. Yeniden yapılan yargılamada ise 2007'de Garipoğlu hakkında "bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık" ve "ihtilasen zimmet" suçlarından toplam 16 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti. Bu kararda Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Daire kararında, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtilmişti. Zimmet bedelinin bir kısımının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu kaydedilmişti. Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk hakkındaki hükümü ise çeşitli nedenlerle bozmuştu. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayyam Garipoğlu Sümerbank İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title