Haberler

Hayvan hakları ihlalleri raporu açıklandı

Güncelleme:

Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), dün düzenlediği basın toplantısında, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'de yaşanan hayvan hakları ihlallerini açıkladı.

Sivil Düşün AB programı desteği ile Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) yürütücülüğünde çalışmalarına başlayan Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), dün düzenlediği basın toplantısında, Ocak ve Şubat aylarında raporladığı hayvan hakları ihlallerini açıkladı. Toplantıya İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Yalçın, HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner, HAGİD Başkanı Fatma Biltekin ve Yeryüzüne Özgürlük aktivisti Özge Özgüner katıldı. Toplantı sonunda, sokağa çıkma yasaklarının bittiği ve sürdüğü bölgelerde hayvanların yaşadığı hak ihlallerine dair tanıklıklar aktarılarak videolar gösterildi.

Toplantıda konuşan HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner, raporlanan hak ihlallerinin sadece medyaya ve sosyal medyaya yansıyanlardan ibaret olduğunu ifade ederek "Durum aslında çok daha acı ve vahim. Barınaklarda, mezbahalarda, hayvanat bahçelerinde, yunus parklarında vb. işkencenin, tutsaklığın yoğun olduğu yerlerde medyaya yansımayan, haberimizin olmadığı binlerce hak ihlali yaşanıyor. Dolayısıyla bu rapora, insanlar için kullanılması yasalarla meşrulaştırılan hayvanların yaşadığı hak ihlalleri dahil değil. Yetkililer farklı düşünse de biz bunların tamamını birer yaşam hakkı gasbı, işkence, tutsaklık olarak görüyoruz" dedi.

İki aylık raporu açıklayan HAGİD Başkanı Fatma Biltekin "En az 2627 hayvanın yaşam hakkı gasp edilmiş, en az 29 işkence vakası yaşanmış, en az 190 hayvanın özgürlüğü kısıtlanmıştır. Sadece 2015 yılında en az 25 milyon 540 bin 193 sığır, manda, koyun ve keçinin, insan menfaati gözetilerek özgürlüğü kısıtlanmış; en az 10 milyon 774 bin 120 sığır, manda, koyun ve keçi de öldürülmüştür. Eti için öldürülen kaç kanatlı hayvan olduğunu bilmiyoruz çünkü resmi kayıtlara geçmiyor. Türkiye'de faal olan 8 yunus parkında en az 30 yunusun hala özgürlüğü kısıtlanmaktadır. Sadece 2014 yılında ise 200 bine yakın hayvan deneylerde kullanılmıştır" açıklamasında bulundu.

Biltekin, raporda, medyaya yansıyan sadece bir cinsel şiddet vakası raporlayabildiklerini ifade ederek "Türkiye'de tecavüz edilen hayvanlar arasında ineklerin, eşeklerin, koyunların, tavukların, ördeklerin, atların olduğu ve hayvana tecavüzün her gün gerçekleştiği de toplumun tüm kesimlerince bilinen ve kanıtlanamadığı için medyaya yansıyamayan, erkekliğin dokunulmazlığı gerekçesiyle üstü örtülen bir gerçekliktir. Raporumuza yansıyan tek vaka da İstanbul Kartal Yakacık'ta meydana gelmiş, bir anne köpeğe tecavüz edilmiş ve ardından boynu kırılmıştır" dedi.

Rapora yansıyan hak ihlallerini değerlendiren İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Yalçın ise "Hayvanlara yönelik işlenen suçlar haksızlık olarak görülmediği için hukuki bütün girişimler de daha başlamadan etkisini kaybetmiş oluyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu yetersiz bir kanun ancak gündeme gelecek olan tasarının da hayvanlara yarar sağlayacağı yanlış, aksine eksiler getirecek. Rapordaki bu veriler, toplum sessiz kaldığı için ortaya çıkan, aslında yaratılmasına sebep olunan vakaları işaret ediyor, toplumun hayvanlara yönelik şiddetle yüzleşmesi açısından önemli" diye konuştu.

Toplantının sonunda ise sokağa çıkma yasağı altındaki çatışma bölgelerini ziyaret eden hayvan hakları savunucuları deneyim ve izlenimlerini aktardı. Yeryüzüne Özgürlük aktivisti Özge Özgüner, hayvanların çatışmalarda her gün hayatını kaybettiğini, panzerler altında kalarak can verdiğini, şiddete maruz kaldığını, açlık ve korkunun o bölgelerdeki hayvanlar için rutin bir duygu haline geldiğini aktardı. Toplantının sonunda Özge Özgüner'in Diyarbakır Sur'da çekmiş olduğu video-röportajın gösterimi yapıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Barosu Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title