Haberler

Hatip Dicle: Vekil Adayı Olmamamın Bir Nedeni de Yemin Metni

Güncelleme:

DTK Eş Başkanı ve kapatılan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana'nın geçersiz sayılan yeminini değerlendirdi. "Ben de yemin metni yüzünden aday olmadım." dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve kapatılan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana'nın geçersiz sayılan yeminini değerlendirdi, defalarca değiştirilen Anayasada yemin metninin değiştirilmemesini eleştirdi. Milletvekili adayı olmamasının nedenlerinden birinin yemin metni olduğunu belirten Dicle, "Bir yemin metnini 'namus ve şeref üzerine' deyip okuduktan sonra, ondan sonraki icraatlarınız her şeyiniz bunu reddeden bir temeldeyse -ki bugünkü anayasayla, yemin metniyle çelişiyoruz- bu bana çok zor gelen bir konu olmuştur her zaman." dedi.

91'DEKİ KRİZDE O DA VARDI

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın TBMM'de milletvekili yemininin geçersiz sayılması, 1991'deki yemin krizini hatırlatırken, aynı yemin töreninde Zana ile birlikte milletvekili olan ve yemin krizi ile başlayan süreçte yıllarca cezaevinde yatan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dicle, Türkiye'de 1924 ve daha sonra 1982 anayasalarında tek tipleştirmeye yönelik, bütün farklı etnisiteleri Türkleştirmeye yönelik bir politika izlendiğini ifade etti. Hatip Dicle, "Leyla Zana'nın yemin metnini nasıl okuduğunu tartışmak yerine, ortada çok canlı bir Kürt sorunu varken, bu yemin metninin değiştirilmesi için hiçbir gayretin sarf edilmemesini tartışmanın daha doğru olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"ADAY OLMAMAMIN BİR NEDENİ DE BUDUR"

Hatip Dicle, kendisinin Meclis'te olması halinde yemin metnini okuyup okumayacağı ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Benim Meclis'e aday olmamamın bir nedeni de budur. Bunu çok seslendirmedim bugüne kadar. Bana hep şu ağır gelmiştir. Bir yemin metnini 'namus ve şeref üzerine' deyip okuduktan sonra, ondan sonraki icraatlarınız, her şeyiniz bunu reddeden bir temeldeyse -ki bugünkü Anayasayla, yemin metniyle çelişiyoruz- bu bana çok zor gelen bir konu olmuştur her zaman. Ve bu nedenle de aday olmamamın belki çok seslendirmediğim nedenlerinden biri de buydu."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hatip Dicle Leyla Zana Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (27)

500 yıl önce sizi ülkeye almak hataymış:

kürtlere sorular: 1) siz kırmanclara kürt ismini kim koydu? 2) Yazılı kadim tarihte 500 yıl önceniz yok. İrandan 500 yıl önce şiadan kaçıp gelmiş sünni göçebelersiniz. aslımız Hind-irani diyorsunuz ama hangisi? hangi millet aslınız? 3) Doğu ve güneydoğunun 2014 nüfus sayımı toplamı 9 milyon bile değil. bu bölgelerdeki şehirlerin yarısında yüzde 90 Türk yaşıyorken neden 20, 30 milyonuz diye yalan söylüyorsunuz. 4) siz şımarık, yalancı, inkarcı, hain, kalleş ve bozguncu. Düşmanlık böylemi olur?

8
9
yanıtYanıtla
mardinden:

Faşist ve senin gibi ırkçıları cahil bilirdim ama seni gibisine ilk kez rastlıyorum. Biz kürtler senin ataların daha orta asyanın çöllerinde göçebe bir yaşam sürdürürken biz bu kadim topraklarda yaşıyorduk. Dört ülkedeki sayı ve yurdışına göç edenlerle beraber 40 milyonluk bir nüfüs var. Biz bu ülkeye hiç bir zaman düşmanlık yapmadık kurtuluş savaşında kendi imkanlarımızla bu toprakları işgalden kurtardık bre cahil aç oku bilgilen. Biz bu ülkenin asli unsuruyuz sen kendini bi araştır.

yanıt3
yanıt2
musa:

Vah zavallı vah. Demek tarihten hep 0 Alirdin.

yanıt2
yanıt2
TARİHCİ. TARİHİ MUTLAK HAKİKATLER:

YAZILI KADİM TARİHTE 500 SENE ÖNCENİZ YOK. . GERÇEKTE KÜRT DİYE ETNİK BİR YAPIDA YOK. . ANADOLUYE GELEN İRAN ŞİASINDAN KAÇAN KIRMANCLARA OSMANLI “KÜRT” DEMİŞTİR. . IRAK VE İRANDA BULUNAN GORANİ SORANİLERE HER NE KADAR KÜRT DENİLSEDE BU 3 ETNİK YAPININ DİL VE GENLERİ FARKLIDIR. SİZ NESİNİZ? KİMSİNİZ? HANGİ MİLLETSİNİZ? ATALARINIZ, TÜM GEÇMİŞİNİZ İÇİNİZDE, DNA’LARINIZDA. . Googleye ATALARINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TEST YAPTIRIN. Tıkla. Van, Çaldıran şemskilerine verilen Kedali Soyadının Hikayesi

yanıt2
yanıt0
10-20-30-50 MİLYONUZ DİYEN HAİN PKKLİLER:

2014 Resmi sayım sonuçlarına göre toplam nufusu 9 Milyonu bulmayan Doğu ve Güneydoğuda: 1) Türk nufus yüzde 90 oranlı Gaziantep, Erzurum, Malatya, Elazığ, Erzincan ve Kilis. . 2) Türk nufus yüzde 50 - 60 oranlı Adıyaman, Ardahan, Iğdır ve Kars. . 3) Arap nufus yüzde 61 (yüzde 29 Kürt - yüzde 10 Türk) oranlı Şanlıurfa. . 4) Kürt nufus yüzde 70 - 90 oranlı Hakkari, Ağrı, Van, Diyarbakır, Muş, Siirt, Batman, Bitlis ve Mardin. . 5) Zaza nufus yüzde 80 - 90 oranlı Bingöl ve Tunceli. . Anladınızmı hainler.

yanıt2
yanıt0
TARİHİNİZİ YALANLARLA OLUŞTURAMAZSINIZ:

YAHU NASIL BİR YALANISINIZ KÜRTLER SİZ? 1000 YIL ÖNCE BU VATAN CENNET VATANI BİZ TÜRKLER ŞANLI ATAMIZ KOMUTASINDA BİZANS İMPARATORLUĞUNDAN (YUNAN) ALDIK. . . SİZ GERÇEKTEN ÇOK YALANCISINIZ? BURDA VARLARMIŞ :))

yanıt1
yanıt0
MUTLAK HAKİKATLER:

KIRMANCLAR (kürt ismi veren Osmanlıdır) ÇANAKKALE DE DAHİL HİÇ BİR SAVAŞTA TÜRKLERLE BİRLİKTE VEYA TÜRKLER LEHİNE SAVAŞMADI. . ÇANAKKALE SAVAŞI ŞEHİTLERİNİ DEVLET TEK TEK ŞEHİRLERİ İLE BİRLİKTE DEVLET AÇIKLADI. KIRMANCLARIN YAŞADIĞI ŞEHİRLERDE ŞEHİT SAYISI 150 YOK. . YA ŞEHİT TÜRKLERİN SAYISI 250 BİN. .

yanıt2
yanıt0
insan:

Sana dil uzatanlar insan olamazlar uğruna canım feda

3
4
yanıtYanıtla
öl:

git öl

yanıt2
yanıt1
kafkas:

ÇOOOOKTA TIN YEMİNDEN DOLAYI ADAY OLMAMIŞ ÇOK ÖNEMLİ YA UYUZ HERİF

4
2
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title