Haberler

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

Güncelleme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerisini reddetmesinin ardından Hamas'tan ilk açıklama geldi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Handan yaptığı açıklamada, "Gazze'de ateşkes için sunduğumuz teklifte Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve BM'nin her türlü anlaşmada garantör olmalarını talep ettik." dedi.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, İsrail'in reddettiği her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerisinde Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve BM'nin garantör olmasını istediklerini söyledi.

NETANYAHU, HAMAS'IN ATEŞKES ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Gazze'ye insanlık dışı saldırılarını 5 aydır süren İsrail, ateşkes umutlarını bir kez daha boşa çıkardı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın onay verdiği her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerisini reddetti.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedikİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

HAMAS'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Netanyahu, Refah bölgesine saldırı için orduya emir verdiklerini söylerken, gelişmenin ardından Hamas'tan ilk açıklama geldi. Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, Hamas'ın Beyrut Ofisinde düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın arabulucu ülkeler üzerinden İsrail hükümetine sunduğu esir takası ve ateşkes mutabakatı hakkında açıklama yaptı.

"HAMAS TAM ESİR TAKASI İÇİN ÖNERİLERİNİ MUTABAKATTA SUNDU"

Hamas'ın kapsamlı ve eksiksiz bir ateşkesin sağlanması için çalıştığını belirten Hamdan, "Hamas yardım ve yardım malzemelerinin gönderilmesi, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız sivillere yönelik barbarca saldırılarına son verilmesi, yerinden edilenlere güvenli barınma sağlanması, yeniden imarın sağlanması ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve tam esir takası için önerilerini mutabakatta sundu." ifadelerini kullandı.

Filistin halkının en temel insan haklarını bile reddeden İsrail'in tepkilerine rağmen anlaşma mutabakatına Hamas'ın olumlu yanıt verdiğini dile getiren Hamdan, anlaşma mutabakatının ilan edildiği günden bu yana İsrail'in ısrarla Gazze'ye yönelik saldırılarına devam edeceği yönünde açıklamalar yaptığını kaydetti.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedikHamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan

"SAVAŞ KABİNESİ, GAZZE'YE SALDIRILARI DURDURMAYA GİDEN HER TÜRLÜ YOLU KESME GAYRETİ İÇERİSİNDE"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşma mutabakatına yönelik kısa bir süre önce yaptığı açıklamayı hatırlatan Hamdan, Netanyahu'nun ordusunu Gazze'den çekmeyeceğini ve hapishanelerdeki Filistinlileri serbest bırakmayacağını söyledi. Hamdan, İsrail'deki savaş kabinesinin, Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları durdurmaya giden her türlü yolu kesme gayreti içerisinde olduğunu bir kez daha teyit ettiğini vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN GARANTÖR OLMASINI TALEP ETTİK"

Gazetecilerin, Mısır ve Katar'ın yanı sıra mutabakat anlaşmasında hangi ülkelerin garantör olduğu sorusuna Hamdan, " Gazze'de ateşkes için sunduğumuz teklifte Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve BM'nin her türlü anlaşmada garantör olmalarını talep ettik." yanıtını verdi.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

Hamdan, anlaşma mutabakatına ilişkin meydana gelen gelişmeleri yeniden ele almak için Hamas'tan bir heyetin yarın Kahire'de temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.

NETANYAHU: HAMAS'IN TALEPLERİ GERÇEK DIŞI

Netanyahu, Hamas'ın ateşkes teklifine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin ailelerine seslenen Netanyahu, Hamas'ın taleplerinin "gerçek dışı" olduğunu savunarak, askeri baskıyı sürdürmenin esirleri getirmek için tek seçenek olduğunu, Hamas'ın taleplerini kabul etmenin esirleri serbest bırakmayacağını, "bilakis yeni bir kıyıma yol açacağını" ileri sürdü.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini iddia ederek hedeflerinden dönmeyeceklerini kaydetti.

ORDUYA REFAH KENTİNE SALDIRI EMRİ

Hamas'a karşı zafere yakın olduklarını Blinken'a aktardığını dile getiren Netanyahu, bu zaferin Orta Doğu'da yansımaları olacağını vurguladı.

Netanyahu, Gazze'nin güneyinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinli sivilin sığındığı Refah kentine ilişkin de, "İsrail ordusuna Refah ve merkez kamplarda saldırıya hazırlanması için talimat verdik." diye konuştu.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını sonlandırmasının ardından burasının nasıl idare edileceği sorulan Netanyahu, Hamas'ın "bir kısmı değil bütünüyle ortadan kaldırıldıktan sonra İsrail ordusu ve güvenlik güçleriyle Gazze'nin sonsuza kadar silahsızlandırıldığından emin olacaklarını" ileri sürdü.

Netanyahu, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinlilere Bayındırlık ve Yardım Ajansı'nın (UNRWA) misyonunun sonlandırılması için süreci başlattıklarını ve Blinken'ı bu konuda bilgilendirdiğini kaydetti.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

"Kesin zaferle" neyi kastettiği sorulan Netanyahu, Hamas'ın askeri kapasitesini tamamen ortadan kaldırmaya yaklaştıklarını, "Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde yeniden hakimiyet sağladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını" dile getirdi.

Netanyahu, Gazze'ye gönderilen insani yardımların artırılması emrini kendisinin vermediğini savunarak, "sağlanan asgari insani yardımın savaşa devam etmek için gerekli olduğunu " ifade etti.

NETANYAHU: HAMAS'IN ASKERİ HAKİMİYETİNİ BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Hamas ile karşılıklı esir takasında "herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını" vurgulayan Netanyahu, Hamas'ın bahsettiği esirlerin serbest bırakılması konusunda bir vaatleri olmadığını, müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

Netanyahu, Gazze'de yönetimi üstlenecek Hamas veya başka yapılara yakın olmayan sivil bir yönetim üzerinde çalıştıklarını ancak bunun için önce Hamas'ın "Gazze'deki askeri hakimiyetini bitirmeyi hedeflediklerini" sözlerine ekledi.

HER BİRİ 45'ER GÜN SÜRECEK 3 AŞAMALI ESİR TAKASI VE ATEŞKES ÖNERİLMİŞTİ

İngiliz haber ajansı Reuters, Hamas'ın Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından gönderilen teklife cevap niteliğindeki önerisine dair taslak belgeye ulaştı. Reuters'ın haberine göre Hamas, her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerdi.

Bu süre zarfında Gazze'deki rehineler Filistinli mahkumlarla takas edilecek, Gazze'nin yeniden inşası başlayacak, İsrail güçleri Gazze Şeridi'nden tamamen geri çekilecek, cesetler ve kalıntılar takas edilecek. Müzakerelere yakın bir kaynak, Hamas'ın karşı önerisinin "başlangıçta kalıcı bir ateşkes garantisi gerektirmediğini, ancak son rehineler serbest bırakılmadan önce" ateşkes sırasında savaşın sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varılması" gerektiğini söyledi.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

1. AŞAMADA İSRAİL, ASKERLERİNİ NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU YERLERDEN ÇEKECEK

Belgeye göre ilk 45 günlük aşamada İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hastalar serbest bırakılacak. İsrail ayrıca ilk aşamada askerlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekecek.

2. AŞAMADA KARŞILIKLI OPERASYONLAR SONA ERECEK VE İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NDEN ÇEKİLECEK

İkinci aşamanın uygulanması ise taraflar "karşılıklı askeri operasyonlara son verilmesi ve tam sükunete dönülmesi için gerekenler konusunda dolaylı görüşmeler" sonuçlanıncaya kadar başlamayacak. İkinci aşama, geriye kalan erkek rehinelerin serbest bırakılmasını ve "İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinin sınırlarının dışına çekilmesini" içerecek.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

3. AŞAMADA CESETLER VE KALINTILAR TAKAS EDİLECEK

Üçüncü aşamada ise cesetler ve kalıntılar takas edilecek. Ateşkes aynı zamanda açlıkla karşı karşıya olan ve temel malzeme sıkıntısı çeken Gazze'deki çaresiz sivillere gıda ve diğer yardım akışının da artırılmasını içerecek.

Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar" askerlerini Gazze'den çekmeyeceğini belirten İsrail yönetiminden ise henüz bir açıklama gelmedi.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 27 bin 708 Filistinli öldürüldü, 67 bin 147 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 226'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 563 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Hamas: Ateşkes için Türkiye'nin garantör olmasını istedik

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 383 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 184 Hizbullah mensubu, 6 Emel Hareketi mensubu, 30 Lübnanlı sivil, 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldürüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İsrail Mısır Gazze Katar Rusya Orta Doğu Diplomasi Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (17)

Mustafa Güneş:

EEE şu aşamada İsrail ateşkei kabul etmeyeceğini çocuklar bile biliyor.Ha hamas, ha İsrail. bunların hepsi terörist. Birisi sivil halka saldırıp bir kısmını öldürüyor. Öbürüde coluk çocuk demeden önüne geleni öldürüyor. Kime sahip çıkıyoruz bilmiyorum. Zaten Türkiye'de sözde tavır alıyor. pratikte birşey yok. geçmişteki Mavi Marmara'yı da hiç unutmadık.

50
107
yanıtYanıtla
Bertan Kebapci:

Yahu şoktayım hepsi terörist diyosun . Orda doğsaydın filistinli olsaydın aynı şeyleri söylicekmiydin. yada şuan biri gelse artık burası benim çoluk çocuk çıkın dese aynı şekilde düşünecek misin

yanıt35
yanıt9
Alkurt:

Mustafa, sanirim hamas da Israile ait.dediklerinde haklisin

yanıt7
yanıt4
Mehmet tahir Anus:

Senin yazdığın yuruma tüküreyim hamasa terör diyursun savaştan öncede Gazze'de hergün baskı öldürme tecavüz evlerinden cikarıp ev yıkma ları vardı koş beynili

yanıt4
yanıt7
Anonim:

Bertan Ne Anlatıyorsun 4wk, Dedeleri Topraklarını Sattı Boş Yapma Bence

yanıt3
yanıt5
Nurettin Şimşek:

Senin gibi kör ve sağırlar olduktan sonra Hamas ne yapsın.Zalimleri girmeyen beyinsizler zulmün yayilmasina sebebtir.

yanıt2
yanıt3
Kaya Suleyman:

Madem ateskes isteniyor neden bu kadar.insan öldü diye sormazlarmi yazik

41
26
yanıtYanıtla
Ali Kara:

Hamas'ı İsrail teröristleri ile bir tutan ve onlara da terörist diyerek akıl tutulması yaşayan ülkemin vatandaşları da varmış. Hamas topraklarını korumaya çalışan mücahitler grubu, israil ise bir yumurtasını pişirmek için dünyayı ateşe verecek kadar gözü dönmüş, 30 bin masumun katili siyonist terör topluluğudur, o kadar.

12
14
yanıtYanıtla
Anonim:

Tamam Ali Susabilirsin

yanıt7
yanıt3
Ali Kara:

Hamas'ı İsrail teröristleri ile bir tutan ve onlara da terörist diyerek akıl tutulması yaşayan ülkemin vatandaşlarıda varmış. Hamas topraklarını korumaya çalışan mücahitlerdir. israil ise bir yumurtasını pişirmek için dünyayı ateşe verecek kadar gözü dönmüş, 30 bin masumun katili siyonist terör topluluğudur, o kadar.

9
11
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title