Haberler

Halfeti'nin simgesi karagül baharın gelmesiyle güzelliğini sergiliyor

Güncelleme:

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, açmaya başladı.

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, açmaya başladı.

Birecik Barajı'nın suları altında kalan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

Yılın her döneminde binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçe, kendine has coğrafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetişen "karagül" bitkisini de barındırıyor.

Kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, yılda nisan-mayıs ve kasım-aralık aylarında açıyor.

Bu yıl da havanın ısınmasıyla birlikte açmaya başlayan karagül, güzelliğini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle sadece bölge halkına gösteriyor.

Halfeti İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akan Akmeşe, yaptığı açıklamada, Halfeti'nin Birecik Barajı altında kalması nedeniyle karagülün yetişme alanlarının azaldığını, yürüttükleri çalışmalarla bu alanları genişletmeye çalıştıklarını söyledi.

Bakanlıklarının desteğiyle Yeşilözen Mahallesi'nde 500 metrekare büyüklüğünde yeni bir karagül serası kurduklarını belirten Akmeşe, şunları kaydetti:

"Amacımız Halfeti'ye özgü olan karagülü daha fazla alanda yetiştirmek, yayılmasını sağlamak ve üretimini yapmak. Karagül dünyada sadece Halfeti'de doğal olarak yetişmektedir. Bu aylarda açıldıklarında siyah olarak açmakta, dönemlerden sonra açanlar da kadifemsi bir renk alıyorlar. Karagülleri siyah açtıkları dönemde kesip kurutuyoruz ve ilçemize gelen ziyaretçilere hediyelik olarak sunuyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Birecik Barajı Şanlıurfa Halfeti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1 Mayıs kuyumcular açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs eczaneler açık mı, kapalı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title