Haberler

Hakkari 1 CHP'li Vekiller: Barış İçin Hakkari'deyiz

Van'dan Karayoluyla Hakkari'ye gelen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören başkanlığındaki Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Parti Meclisi üyeleri Çetin Soysal,...

Van'dan Karayoluyla Hakkari'ye gelen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören başkanlığındaki Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Parti Meclisi üyeleri Çetin Soysal, İbrahim Yener, Hüseyin Saygılı, Şevket Köse ve Umut Akdoğan'dan oluşan 10 kişilik CHP heyeti, kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin mevkiinde CHP İl Başkanı Mehmet Baş ve il Yöneticileri tarafından karşılandı. İlk Olarak CHP il binasına geçen heyet, ardından yürüyerek Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Yol güzergahında bulunan esnaflarla tokalaşıp sohbet eden CHP' heyeti, Belediye Başkan Vekili Nurallah Çiftçi'yi makamında ziyaret etti. Ziyaret öncesi CHP Heyetine başkanlık eden Manisa Milletvekili Hasan Ören beraberindeki getirdiği kestana tatlısını önce BDP'li Başkana ardından da basın mensuplarına ikram etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkan Vekili Çiftçi, "CHP'nin yaptığı bu ziyaretin barışa destek olmasını istiyoruz. Özellikle gündemde olan süreçte seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim için CHP'ye de büyük görevle düşüyor. Bu konuda CHP'nin de büyük katkı sunması gerekir" dedi.

Heyet Başkanı Ören ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılışdaroğlu'nun talimatıyla CHP olarak 10'ar kişilik gruplar alinde Güneydoğu'daki bir çok ili ziyarete ettiklerini, ziyaretlerinin son durakları olarak Hakkari'ye de barışa katkı sunmak için geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

"CHP heyeti olarak bu yazı Güneydoğu'da geçirdik. Güneydoğu'daki insanların birlikte yeşerttiği bir fidan vardı. Biz de bu fidanları toprakla buluşturup ve kalıcı hala gelmesi için yani barış sürecine kalıcı kalması için yöre halkının CHP'den büyük beklentilerinin olduğunu gördük. Son olarak Hakkari'deyiz. Yarın da Şırnak'a gidip bu gezimizi sonlandıracağız. Dileğimiz, temennimiz batısıyla, doğusuyla, Kuzeyiyle, güneyiyle 8 aydan bu yana süren bu barış sürecinin 80, 180, 380 yıl ilelebet kalması için CHP olarak üzerimize düşeni yapmak. Ki, bize düşen çok şey var. Dolaştığımız illerde bu sorunları görüyorum ve halkı anlıyoruz. Yöre insanlarının CHP'den beklentileri var. Çözüm süreciyle ilgili 17 maddemiz var.Yüzde 10 seçim barajından tutun, faali meçhullerle birlikte kaliteli demokrasi isteğiyle ilgili anayasa değişikliğine gereksinim duymadan seçim kanunundaki değişikliklerle Güneydoğudaki insanların yüreğine su serpmek, bu defa oluyor galiba, bu defa bu barış süreci kalıcı hale gelmesi için adım adım arkadaşlarımızla dolaşıyoruz. Bu maddelerimizi yuvarlak laflarla değil, net bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz."

CHP heyeti Belediye'nin ardından Hakkari Valisi Necmettin Kalkan'ın makamında ziyaret etti. Valilik ziyaretinin ardından CHP'li heyet kent merkezindeki esnafları tek tek ziyaret edip sorunlarını dinledi. Kent merkezindeki bir kamyonet durağını ziyaret eden CHP'li Vekiller, burada sürücelerin sıkıntılarını da dinledi.

CHP OLARAK KÜRTLERDEN ÖZÜR DİLEMEYE HAZIRMISINIZ?

CHP'li heyetin yanına gelen bazı vatandaşlar, geçmişte Dersim katliamından, Kürt sorununa destek vermeye kadar CHP'nin ilgisiz kaldığını, özellikle Dersim katliamıyla ilgili CHP'nin halktan önce özür dileyip sonra halkın arasına inmesi gerektiğini belirterek, "CHP olarak sizler başımızın gözümüz üzerine geldiniz. Siz CHP olarak Dersim katliamını yaptınız mı? Yaptınız. Biz size diyoruz ki siz özür dilemeye hazır mısınız? Biz Kürt halkı olarak sizden bunu istiyoruz.Sizler özgeçmişinizle önce kendinizi yargılayın sonra gelin" diye eleştirdi.

CHP heyet başkanı Öner ise, önce yoldaki mayınların temizlenmesi gerektiğini, hedefe gidilmek isteniyorsa yol ne kadar düzgün olursa olsun mayın var ise onu temizlenmesinin gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

GEÇMİŞİ TARİH YARGILASIN'

"CHP olarak hazırladıkları 17 maddede kabul etmediğiniz bir şey varsa söyle tartışalım. Yetmiyor ise, birlikte oturup konuşalım. Biz bunu yapmak üzere geldik buraya. Tartışacağız, konuşacağız, iddialaşma ve inatlaşmayı yapmayacağız. Bizim haklı olduğumuz yerler var, sizin haklı olduğunuz yerler var. Acaba ortak noktada uzlaşabilir de, ülkenin en büyük sorunu Kürt sorununu ortadan kaldırabilir miyiz?. Geçmişi tarih yargılasın.CHP olarak hatalarımız olmuştur. Geçmişte yapılan hatalardan dolayı bizler buradayız. Eskiden bizler burada birinci partiydik. Şimdi oy alamıyoruz bu bölgelerde. Bizler oy almak için buraya gelmedik. Bu halkın gönlünü almak ve onları anlamak için buradayız."

Kent merkezinde Ana dil için kurulan standa da sık sık anons eden Kürdi-Der görevlileri, CHP'li vekillerin de anadil için imza atmaya çağırdı. Ancak CHP'liler anonslara aldırmadan yollarına devam etti.

CHP' heyeti esnaf ziyaretinin ardından ise bir otelde STK'larla yapacağı toplantıya katıldı. Toplantı'da CHP'nin 17 maddelik demokrasi paketinin açıklanacağı belirtildi. Geceyi Hakkari'de geçirecek olan CHP'liler yarın Şırnak'a geçecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Ören Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title