Haberler

Güneydoğu'daki Kaçak Elektrik Sorunu

DEDAŞ Sözcüsü Üstün: "(DEDAŞ'ın, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ettiği iddiası) Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, DEDAŞ'ın, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ettiği iddiasına ilişkin, "Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir. Özelleştirme sonrası ilk icraatımız faiz affı ile 500 milyon liralık alacağımızdan vazgeçmek oldu. Eski borçlar bizleri ilgilendirmiyor" dedi.

Üstün, AA muhabirine, sorumluluk bölgelerinde genel olarak yüzde 75 kayıp kaçak elektrik kullanımının söz konusu olduğunu belirterek, bu kapsamda mücadelelerinin sürdüğünü, geliştirdikleri çözümler ve hayata geçirdikleri kampanyalarla kayıp ve kaçak oranını düşürmeye, tahsilatı artırmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Şirketi devraldıkları günden bu yana abonelerin borçlarını ödemelerinde kolaylık sağlamak amacıyla kampanyalar düzenlediklerini hatırlatan Üstün, "İlk olarak bir kampanya ile faiz borçlarını sildik. Bize bunun maliyeti 640 milyon lira oldu. Tarımsal sulama yapan çiftçiler için kampanyalarımız sürüyor. Farklı gruplar için de avantajlı paketlerimiz geçerli" diye konuştu.

"Çiftçiyi desteklemek için kampanya yapan sadece DEDAŞ'tır"

Üstün, borcu olan çiftçilerin desteklemelerinin bloke edilmesinin Bakanlar Kurulu kararı ile açıklandığını, bu kararın tüm Türkiye için geçerli olduğunu ancak bölge için de özel bir yanı olduğunu kaydetti.

Kararda ifade edilen kapsamdaki çiftçilerin birçoğunun bölge çiftçisi olduğuna işaret eden Üstün, şöyle dedi:

"Bölgemizin bazı gerçeklerinden dolayı Bakanlar Kurulu kararını çiftçi için bir kampanya ile desteklemek istedik. Tarımsal sulama yapan çiftçiyi desteklemek için kampanya yapan sadece DEDAŞ'tır. Çiftçilerimizin kullandıkları enerjinin yüzde 20 ila yüzde 25'ini ödeyebilecekleri bu kampanyadan yararlanmalarını bekliyoruz."

Mardin'de yaşanan elektrik kesintisi

Üstün, Mardin'de tüm abonelerin kullandığı elektriğin yılda yaklaşık 4.2 milyar kilovatsaat olduğunu, bunun parasal karşılığının 1.4 milyar liraya tekabül ettiğini kaydetti.

Bu miktarın sadece 158 milyon lirasının tahsil edildiğine dikkati çeken Üstün, bunun oranının yüzde 11.2 olduğunu dile getirdi.

Üstün, "Mardin'de tarımsal sulama yapan abonelerin bir yılda kullandığı elektrik 1.4 milyar kilovatsaat. Bunun parasal karşılığı 471 milyon lira. Şu ana kadar bunun sadece 5 milyon lirasını tahsil edebildik. Tahsil edilen oran yalnızca yüzde 1.1. Yani burada yaklaşık yüzde 98.9 oranında kaçak söz konusu" şeklinde konuştu.

Üstün, bölgede abone başına ayda yaklaşık 1250 kilovatsaat enerji harcandığını, İstanbul'da ise bu rakamın sadece 370 kilovatsaat olduğunu vurguladı.

"DEDAŞ, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ediyor" iddiası

Üstün, "DEDAŞ, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ediyor" iddialarına ilişkin, şu anda sadece cari alacakları tahsil etmeye çalıştıklarını anlattı.

Çiftçilere yönelik kampanyanın 2013-2014 dönemini kapsadığını belirten Üstün, "Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir. Özelleştirme sonrası ilk icraatımız faiz affı ile 500 milyon liralık alacağımızdan vazgeçmek oldu. Eski borçlar bizleri ilgilendirmiyor. Abonelerimizin karşısına bununla ilgili bir takip ve tahsilat programı ile çıkmayacağımızı duyurmuştuk" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın da, "DEDAŞ'ın özelleştirmeden önce TEDAŞ bünyesindeki elektrik kullanımına ait borçları da tahsil etme yoluna gitti" ifadelerini kullandığını dile getiren Üstün, bölgenin en büyük sorunlarından birinin kayıp ve kaçak elektrik kullanımı olduğunu, bunun önlenmesi ve çözüm üretilmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Bölgede 8 milyar kilovatsaat elektrik israf ediliyor"

"Bölgede üretilen 20 milyar kilovatsaatten 8 milyar kilovatsaat elektrik israf ediliyor" diyen Üstün, "6 ilde israf edilen enerjinin tüm Türkiye'ye maliyeti 701 milyon liralık doğalgaz ithalatı demektir. Yapılan israfın türkiye ekonomisine etkisi bu" ifadesini kullandı.

Kaçak elektriğin bölgenin sadece bölgenin sorunu olmadığına dikkati çeken Üstün, şunları dile getirdi:

"Kaçak elektrik kullanımı sadece bölgenin değil Türkiye'nin meselesidir. Unutmayalım ki; kaçak olarak kullanılan ve tahsil edilmeyen elektriğin bedelinin büyük bir kısmı Türkiye'nin dört bir yanındaki abonelerin sırtına yükleniyor. Bu bölgesel değil, Türkiye ölçeğinde, ulusal bir sorun. Bir abone borcunu ödemezse bilmeli ki; o borcu Türkiye'nin herhangi bir noktasındaki bir başka abone ödüyor. Bu düşünülerek daha vicdani hareket edilmelidir."

DEDAŞ'ın bölgede gerçekleştirdiği yatırımın önemine değinen Üstün, bunun başka yatırımlara model olacağını kaydetti.

Kayıp ve kaçakla mücadelede kararlı olduklarını ifade eden Üstün, bu kapsamda yürütülen çalışmaların doğru olduğuna inandıklarını sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Elektrik Dağıtım Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (4)

kızıltepeli.:

evet ey dedaş bize neden ikiyüzlü davraniyorsunuz faturamızın üstüne tarımsal sulama diyor diyer yandan paraya gelincede üzel sanayi hat geçiyor gangisini verelim size birincisi en kral kaçakçi sizlersınız sizide ve diyarbakırdaki genel hırsızıde aslında mahkemeye vermek gerek vermiyeceğız tek kuruş vermiyeceğız elinizden gelini ardına koymayın üstünbey. . .

1
1
yanıtYanıtla
yılmaz:

ey DEDAŞ ve yetkilileri siz önce kendi bünyenizdeki iş verdiginiz şirketleri bir denetleyiniz siz devekuşu gibi kafanızı kuma gömuş hic etrafınızda olan bitenden habersizsiniz sizin ihaleile iş verdiginiz şirketler mileti avantaya baglamış kacagı yapan o şirketlerdir buyuk iş yerlerinden aylık aliyorlar yılarca kacagı milete yapan bu şirketlerdir şimdide bunlara acma kesme sayac okuma pano deyişimi vermişsiniz bunları bir takip ediniz bakınız neler döniyor siz vatandaşı sucliyacagınıza bu şirketleri takip ediniz bakınız nelerle karşıliyacaksınız

2
0
yanıtYanıtla
derikli çifçi:

eski borcu tamamı silin yeni bir sayıfa açın aksi taktirde yeniside alamasın

0
1
yanıtYanıtla
urfalı:

dedaş nekadar güzel söylüyorsunuz israf ve başkasının parasını başkası ödüyor birbirimizi düşünmemiz lazım peki mademki masraf diyoruzya bu bizim güzel dağlarımıza yapılan bombardımanlar uçaklar vesayre olan masraf hiç aklınızamı gelmiyor yoksada hesabınıza gelmiyor gerçekten devlet miletini nasıl sömüreceğini iyi biliyor ama ne olursa olsun miletimiz yığılmaz daima ayakta olur kürtleri böyle kandıramassınız başka bir pılanla gelin

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title