Haberler

Güneydoğu'da Sağlıkçılar 1 Günlük İş Bıraktı

Güncelleme:

Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesine tepki gösteren, Diyarbakır, Şırnak, Elazığ ve Mardin'deki hastanelerde görevli doktorlar, eylem yaptı.

Gaziantep'te geçen yıl 17 Nisan'da bir hasta yakını tarafından Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesine tepki gösteren, Diyarbakır, Şırnak, Elazığ ve Mardin'deki hastanelerde görevli doktorlar, acil servis, doğum, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında, bir gün sağlık hizmeti vermeme eylemi yaptı. Doktorlar, halka acil durumlar dışında hastanelere gelmeme çağırısında bulundu.

Diyarbakır Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan eyleme KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Diyarbakır Tabipler Odası, SES, Devrim Sağlık İş Sendikası temsilcileri ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Kürtçe ve Türkçe olarak, 'Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek', 'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraberiz, ya hiç birimiz', 'AKP şaşırma, sabrımızı taşırma', 'Sağlıkta devrim, ölüm demektir', 'Yaşasın halkların kardeşliği' sloganları atıldı.

Tabipler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Dr. Kemal Karadaş'tan sonra konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, hükümetin birkaç yıl önce reform diye müjdelediği 'Sağlıkta Dönüşüm Yasası'nı sert dille eleştirerek, şöylme dedi:

"Birkaç yıl önce hükümet tarafından kayuoyuna ve halka müjde ve reform diye ifade ettiği sağlıkta dönüşüm yasası ve reformunun sonuçlarını bugün şiddet ve ölüm, işgüvencesinin ortadan kaldırılması performansa dayalı ücret, mücadele ile elde ettiğimiz hakların elimizden alınması olarak yaşıyoruz. Vatandaşlar için çıkarıldığı belirtilen bu reform ve yasa, bu katkı payları, ekstra muayene, reçete rakamları üzerinden alınan ücret ne? Bu nasıl, kimin lehine olan reform? Halkın lehine mui yoksa, piyasallaşmış sağlık sistemi üzerine kar eden, bütcesine bütçe katan özel şirketler ve firmalar için mi reform?."

"AKP, YARATTIĞI BU SİSTEMDEN VAZGEÇMELİ"

Konuması sık sık sloganlarla kesilen Özgen, sağlığın temel insan haklarından biri olduğunu, herkes için ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerektiğini anlatırken, "Bunu temin etmek, sağlamak hükümetlerin, devletlerin görevidir. Bu yetmiyormuş gibi bu politikalarla, sağlık çalışanlarıyla vatandaş karşı karşıya getiriliyor. Vatandaşların duyguları körüklenmek suretilyle, sağlık çalışanlarına karşı saldırı ve şiddete dönüşmüş bir sistem yaratıldı. AKP hükümeti bu yarattığı sistemden vazgeçmelidir" diye konuştu.

Kürt sorunun, 200 yıllık geçmişi olduğunu savunan Özgen, bu sorunun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda bir umudun doğduğunu ifade ederken, "Bu sorun, sadece Kürtler'in kendini demokratik haklarını talep etme hakkı değil, Türkiye'deki işçi ve emekçilerin, ezilen tüm kesimlerin, halkların eşit özgür ve bir arada yaşama sorunudur da. Bu sorunun çözüm sürecine girdiğinde Türkiye'nin demokratikleşmesi, demokrasi normlarının oturması ve vatandaşların temel hak ve özgürlükleri kullanma noktasında farklı bir mecraya girebileceğini ifade etmek istiyorum. KESK olarak barışçıl demokratik yöntem dışında başka yöntem olmadığını belirtiyoruz. Bunu geliştirmek bütün araçları ele almak, toplumun bütün katmanlarını da katmak suretiyle, toplumsal bir barışla çözüme kavuşturup, ülkeyi eşit, demokratik, yaşanabilir bir hale getirme umudu ve düşünceleriyle sizleri saygıyla selamlıyorum" dedi.

Şırnak Devlet Hastanesi'nde yapılan eylemde konuşan SES Şırnak Şube Başkanı Lezgin Özlek, Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te öldürülmesinden 1 yıl geçtiğini, bu şiddetin neden ve çözüm önerilerini tartışacakları için acil, kanserı, doğum, ve diyaliz hastaları ile yataklı tedavi gören hastalar dışında sağlık hizmeti vermediklerini söyledi.

Cizre Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'ndeki doktor ve sağlık çalışanları da, 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Cizre Tüm Bel Sen, DİSK, Cizre Belediyesi meclis üyeleri de katılarak sağlık çalışanlarına destek verdi.

Mardin Devlet Hastanesi'nde ise Dr. Hamit Kasap, hasta yakınlarının şiddetine maruz kaldıklarını, sosyal, psikolojik ve ekonomik baskılarla karşılaştıklarını, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uyguluması bulunduğunu söyledi.

Elazığ Harput Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde 90 üyesiyle toplanan SES Elazığ Şube Başkanı Ali Erdem ise, Dr. Ersin Arslan'ın ölümünden 1 yıl geçtiği halde ülkenin dört yanında şiddet görmeye devam ettiklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ersin Arslan Mardin Elazığ Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title