Haberler

İsrail'in soykırım davası başladı! Mahkeme salonunda toplu mezar fotoğrafları yüzlerine çarptılar

Güncelleme:

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında açtığı davanın ilk duruşması Lahey'de başladı. Duruşmada Güney Afrika'nın davasını temsil eden avukat Adila Hassim, cesetlerin gömüldüğü toplu mezarların fotoğraflarını gösterdi. Ayrıca İsrail'in işlediği suçlar da tek tek sayıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması başladı. Duruşmada Gazze'deki toplu mezarlara ait fotoğraflar gösterilirken İsrail'e, Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi.

İSRAİL YARIN SAVUNMA YAPACAK

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde yer alan Divan'da tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık yapılan duruşma canlı yayımlanıyor. Bugünkü duruşmada Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir talepleri dinlenecek, yarınki duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yapacak.

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davası Lahey'de görülmeye başlandı

Duruşma, Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçuların başında yer alan Profesör John Dugard'ın sunumuyla başladı. Dugard, apartheid döneminde Güney Afrika'da yaşamış ve aktif şekilde apartheide karşı durmuş bir hukukçu olarak öne çıkıyor. 2001-2008 yıllarında BM Filistin İnsan Hakları Özel Raportörü olarak görev yapan Dugard, Divan'da çeşitli davalarda geçici yargıç olarak da görev aldı. Daha önce iki saat olarak açıklanan duruşmaların süresi, İsrail'in talebi üzerine 3 saate çıkarıldı.

CESETLERİN FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİLER

Duruşmada İsrail'e, Gazzelilere yönelik bilinçli eylemlerinin soykırım niyetini kanıtladığı suçlaması yöneltildi. Güney Afrika'nın davasını temsil eden avukat Adila Hassim, çoğunlukla kimliği belirlenemeyen cesetlerin gömüldüğü toplu mezarların fotoğraflarını gösterirken, ilk soykırım eyleminin Gazze'deki Filistinlilerin toplu öldürülmesi olduğunu söyledi.

İsrail'in saldırılarında hedef gözetmediğini ölenler arasında çocukların da bulunduğunu belirten Hassim'e göre, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere ciddi bedensel ve zihinsel zarar vermesi Soykırım Sözleşmesi'nin 2B Maddesini ihlal ediyor.

Güney Afrika'yı temsil eden ikinci avukat Tembeka Ngcukaitobi de "İsrail'in siyasi liderleri, askeri komutanları ve resmi makamlarda bulunan kişiler, sistematik ve açık bir şekilde soykırım niyetlerini beyan ettiler" dedi.

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davası Lahey'de görülmeye başlandı

9 TALEPLERİ VAR

Güney Afrika, 29 Aralık'taki yazılı başvurusunda, mahkemeden İsrail aleyhine 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini talep etti. Güney Afrika'nın istediği ihtiyati tedbirler arasında İsrail'in;

  • Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurması,
  • Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tedbirleri alması,
  • yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimlerini sağlaması,
  • soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması,
  • soykırımın delillerini muhafaza etmesi,
  • verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunması yer alıyor.

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı 'soykırım' davası Lahey'de görülmeye başlandı

NE OLMUŞTU?

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de katliam yapıyor. 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti de İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle Soykırımın Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta ICJ'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle ICJ'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanlarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlıyor.

Kararının açıklanması için hakimleri bağlayan bir son tarih bulunmamakla birlikte, Divan'ın önce yargılamalarına bakıldığından soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Afrika Afrika İsrail Lahey Gazze Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (36)

y d:

Helal olsun Güney Afrika Cumhuriyeti'ne. Sözüm ona islam ülkelerinin yapamadığını yaptı.

772
9
yanıtYanıtla
Fakır:

koca İslam aleminde bir tek Güney Afrika'nın yüreği yetmiş. yazıklar olsun diğerlerine

544
10
yanıtYanıtla
Cihans:

Güney Afrika Hristiyan bir ylke

yanıt91
yanıt10
Mustafa Levent:

islam alemi diye birşeyin olmadığını öğrenmiş olmamız gerek.

yanıt16
yanıt5
Fatih Apaydın:

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİNDE NE KADAR MÜSLÜMAN VAR ARAŞTIR BAK!

yanıt4
yanıt0
Bekir Torun:

Lafla değil icraatla iş yapan güney afrikalı siyasetçileri tebrik ediyoruz.Yüreğinize sağlık

498
3
yanıtYanıtla
habip polat:

Adalet kimlere kalmış ya Rabb

207
27
yanıtYanıtla
Hasan Polat:

Medyada bagirip cagirmayla olmuyor, Protesto dedigin böyle olur. Neden Türkiyenin aklina gelmedi suc duyurusunda bulunmak?

216
15
yanıtYanıtla
arif uzun:

suç duyurusunda bulunduk denmişti ama başvuru yapmadıkları ortaya çıkmıştı.

yanıt140
yanıt10
Recep Zeybek:

İsrail e giden gemilerde ne var acaba üretilen mermiler erzaklar İsrail askerlerine ulaşan diye haberler var doğrumu acaba doğruysa bu sevkiatları kim onaylıyor ve kime ait bu gemiler araştırlmalı

yanıt92
yanıt8
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title