Haberler

"Gündemimizde Yeni Vergiler Yok"

Güncelleme:

Bakan Mehmet Şimşek, yeni dönemde ek vergilerin olmayacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten iş dünyasına güvence

"Gündemimizde yeni vergiler yok"

Dünya'da yaşanan yeni ekonomik çalkalanma nedeni ile Türk kamu maliyesinde bir sıkılaştırma beklentisi içerisinde olan iş dünyasına Maliye Bakanı müjdeyi verdi. Bakan Mehmet Şimşek, yeni dönemde ek vergilerin olmayacağını açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı. İş dünyası olarak Dünya'da yaşanan yeni ekonomik çalkantı nedeni ile hükümetin kamu maliyesinde sıkılaştırmaya gideceği yönünde endişeleri olduğuna dikkat çeken TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Sayın Bakanımız yeni dönemde ek bir vergi uygulaması olmayacağının müjdesini verdi" dedi.

Seçim ekonomisi uygulanmayacak

TUSKON Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reel sektörler ile bir araya gelerek iş dünyasının sorunlarını bire bir dinlemenin kendileri için memnuniyet verici bir durum olduğunu belirtti. 2013 – 2015 bütçesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Şimşek, "Ülkemizin alt yapısının gelişimine büyük öncelik veriyoruz. Karayolları, havayolları ve denizyollarına önemli yatırımlar yaptık. Türkiye son 10 yılda inanılmaz bir yol kat etti. Bu alanlara 130 milyar TL'ye yakın yatırım yaptık. Türkiye insanına yapılan yatırım, alt yapı yatırımları ve Ar-Ge ye yapılan yatırımları çok önemsiyoruz. Bu yatırımlara kaynak ayırmaya devam edeceğiz" dedi. Önümüzdeki süreçte neredeyse her yıl seçim olacağını ifade eden Bakan Şimşek, seçim ekonomisi uygulamayacaklarının altını çizerek, "Bu tür yaklaşımlar geçmişte faydalı olmamıştır. Seçim ekonomisi ile bu sürecin heba edilmesi bizim gündemimizde değil. O konuda ortaya ciddi bir irade koyduk. Seçim sürecinde sadece partilere ayrılan bütçe olacaktır. O da 400 milyar TL'lik bütçe içerisinde 140 milyon TL lik bir rakam. Bu da kanun gereği ayrılan bir bütçe" dedi.

"Rekabet gücümüzü koruyacağız"

Türkiye'nin rekabet gücünün kendileri için oldukça önem arz ettiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, "Yapılan araştırmalar, Türkiye'nin rekabet gücünü artıran ikinci ülke olduğunu gösteriyor. İş ortamının iyileştirilmesi, rekabet gücünün artırılması bizim için çok önemli. Ancak mali disiplinin de bir o kadar önemi var. Çünkü mali disiplin olursa, bu ülkemize hizmet olarak döner. Mali disiplinde biz zemin kaybedersek, geçmişte olduğu gibi milletten topladıklarımız faize gider" dedi. 2002'de her 100 TL'lik gelirin 85 TL'sinin faize gittiğini anımsatan Bakan Şimşek, geldiğimiz noktada ise her 100 TL'lik gelirin 84 TL'sinin hizmete gittiğini açıkladı. Dünya ekonomisinin küresel kriz sonrası dönemde büyümede sürekli potansiyelinin altında bir patikada dolaştığını söyleyen Bakan Şimşek, özellikle AB ülkelerinde yaşanan krizin hala devam ettiğini dikkat çekerek, "Bu yıl AB ülkeleri bırakın büyümeyi, küçülmeler devam ediyor ve işsizlik artıyor. Ümit ediyoruz ki; Avrupa'da güven bir an önce sağlanır. AB bizim için, her ne kadar farklı pazarlara açıldıysak da, önemli bir Pazar.

"OSB'lerde yer yok, sanayici zor durumda"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, Dünya'da yaşanan ekonomik çalkantıların kendilerini endişelendirdiğini belirterek, "Bu süreçte kamu maliyesinde sıkılaştırma döneminin başlayacağı endişesini taşıyorduk. Bu zorlu dönemde iş dünyası üzerine ilave vergilerin getirilmemesini istiyorduk. Ancak sayın Bakanımız müjdeyi verdi. Bu süreçte yeni vergilerin gündemlerinde olmadığını belirtti" dedi. Toplantıda gündeme getirdikleri konuları da açıklayan Rızanur Meral, "Konfeksiyon tasarımlarının Ar-Ge kapsamı dışında olması büyük bir eksiklik. Ayrıca yeni yatırımların ikinci el makinalar ile yapılmasının kapsam dışı olması da olumsuz bir yaklaşım. Bunun yanı sıra OSB'lerde yer kalmadığı için yeri yatırımlar yapılamıyor. Ayrıca deniz taşımacılığında uygulanan vergiler nedeni ile yabancı bayrak tercih ediliyor. Bu da vergi kaybına neden oluyor. Tüm bu sorunları sayın Bakanımıza aktarmış bulunuyoruz" diye konuştu

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Şimşek Rızanur Meral Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title