Haberler

Göç Tersine mi Dönüyor?

Almanya'nın Duisburg kentinde yaşayan ve Türkiye'ye temelli dönüş yapma düşüncesinde olan bir grup Türk vatandaşı, davet edilen uzman danışmanlar tarafından bilgilendirildi.

Almanya'nın Duisburg kentinde yaşayan ve Türkiye'ye temelli dönüş yapma düşüncesinde olan bir grup Türk vatandaşı, davet edilen uzman danışmanlar tarafından bilgilendirildi.

Duisburg kentinde bulunan Ardahan Posof Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bir grup vatandaşın isteğini yerine getirmek için AWO Duisburg'ta görevli danışman Oktay Öztürk ile Pınar Oğuzcan'ı, dernek binasına davet etti.

Oktay Öztürk ile Pınar Oğuzcan, Türkiye'ye temelli dönme planı yapan çok sayıda vatandaşın sorularını yanıtladı.

Bundan sonraki yaşamlarını Türkiye'de sürmeyi planlayan vatandaşlar, Türkiye'ye dönüş yasaları ve işçi transferiyle ilgili Almanya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmalar hakkında danışmanlardan bilgi aldı.

Türkiye'ye temelli dönüş planları yapan vatandaşlardan bazıları, 'Almanya'da sosyal yardımlar azalırken, Türkiye'de yaşam şartları daha iyiye gidiyor.Burda daima yabancı düşmanlığı ile karşı karşıyayız, şartlar uyarsa arkamıza bakmadan Türkiye'ye temelli dönüş yaparız' şeklinde görüş belirtti.

Duisburg'ta yaşayan ve on yıldır sanayi fabrikası Thyssen Krupp AG'de çalışan Posoflu Ali Mert (37), "yabancı olduğumuz için çok zaman dışlanıyoruz.Ben on yaşında iken Duisburg'ta rahatça dolaşabiliyordum, ama şimdi çocuklarımızı yalnız sokağa göndermeye korkuyoruz.Şimdi araştırma aşamasındayız, olursa ailece Türkiye'ye döneriz.Çocuklarımızın, Türkiye'de eğitim almalarını da çok istiyoruz" diye konuştu.

11 yıldır Arcelor Mittal şirketinde çalışan Elazığlı Tekin Akdemir (47) ise, Türkiye'ye dönüş yapma isteğini şu sözlerle ifade etti: "Almanya'nın durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor.Çocuklarmızın, geleceğide söz konusu.Çocuklarımızı memlekete götürerek, örf ve geleneklerimize uygun yetiştirme derdindeyiz.Türkiye'de bir kaç ticari yatırımımız var, ekonomik olarak zorlanmayacağımızı düşünüyoruz".

Bilgilendirme toplantısını düzenleyen Ardahan Posof Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Ercan Özcan, "bize gelen talep üzerine, danışmanları davet ettik.Vatandaşlarımız, konu hakkında bilgilendiler.Türkiye'ye temelli dönüş yapma niyetinde olan arkadaşlarımıza, burdan kesin olarak ilişkinizi kesmeden Türkiye'de üç gibi bir süre kalın sonra karar verin tavsiyesinde bulunduk" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title