Haberler

Gıda Sektöründe "Ozon Dönemi"

Ozon sayesinde gıdalar, sofralara daha sağlıklı ve hijyenik geliyor SETBİR Başkanı Yörük: "Ozon, bakteriyel ve mikrobiyel yükün azaltılması, koku giderimi, saklama ömrünün artırılması ve görünüm kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılmaktadır"

BARIŞ ZENGİN - İşletmelerde yaklaşık 15 yıldır kullanılan ozon sayesinde gıdalar, sofralara daha sağlıklı ve hijyenik geliyor.

Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, AA muhabirine, ozonun 1997 yılından bu yana gıda işletmelerinde kullanıldığını belirterek, sektörde hijyenin vazgeçilmez kural olduğunu, tesislerin çiğ süt, et, balık ve kümes hayvanlarının kalite kontrolünde çok katı olması gerektiğini söyledi.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin 2002 yılındaki raporundan sonra ozonlu dezenfeksiyon sistemlerinin hızla kabul edilir hale geldiğine dikkati çeken Yörük, "Ozon, bakteriyel ve mikrobiyel yükün azaltılması, koku giderimi, saklama ömrünün artırılması, görünüm kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Kullanımı kolay, maliyeti düşüktür. Bu yüzden de ozon kullanımı gıda açısından önemli ve yararlıdır. Avrupa'da da kullanımı serbest ve uygulamada olan bir yöntemdir" şeklinde konuştu.

"Soğuk hava depolarında saklanan gıdalar ortamdaki mikroorganizmalar tarafından bozulmaya veya zarara uğrar" diyen Yörük, şöyle konuştu:

"Ozonun soğuk hava depolarında kullanılmasının amacı, bu bozulmaları geciktirmektir. Yine soğuk hava depolarında mikroorganizmaların büyüme hızını azaltır veya tamamen yok eder, kötü kokular ve enfeksiyon riskini azaltır, ürünlerin kokularının diğerlerine geçmesine engel olur. Depolamada kolaylık ve güvenilirlik sağlar. Ozon, temiz, güçlü, etkili, güvenilirdir. Bu yüzden ozon kullanımının artması her açıdan olumlu olacaktır. Gıda sektöründe hijyen konusunda artışlar olacaktır. Beklentimiz ya da isteğimiz, daha güvenli ve hijyenik gıda üretimi ve bu gıdaların tüketimidir. Bu yüzden de ozon kullanımının bunu artıracağını umut etmekteyiz. Bu esnada da çevreye dost yöntem kullanılmış olacaktır."

Ozon kullanımının pek çok yararı olduğunu vurgulayan Yörük, "Her durumda olduğu gibi bu durumda da işin ticari boyutunu düşünen ve kazanç sağlamaya çalışanlar var. Önemli olan sağlıklı ürünlerin kullanımının sağlanmasıdır. Kendi sektörüm veya diğer sektörler için düşüncelerimiz aynıdır, gıdanın hijyenik olması en temel olandır ama özellikle hayvansal gıdalarda hijyen bir kat daha önemlidir. Bunun için de en uygun yolla güvenilirlik sağlanmalıdır" ifadesini kullandı. - Düzce

Kaynak: AA / Güncel

Murat Yörük Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title