Haberler

Gaziantep Ek Bakan Şahin,çocuk Gelinlere Müsade Etmeyiz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son günlerde kamuoyunda büyük yankı uyandıran küçük yaştaki çocukların evlendirilmesi ve doğum yapmasıyla ilgili, Daha kendisi çocukken çocuğunun olmasını asla tasvip etmiyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, son günlerde kamuoyunda büyük yankı uyandıran küçük yaştaki çocukların evlendirilmesi ve doğum yapmasıyla ilgili, Daha kendisi çocukken çocuğunun olmasını asla tasvip etmiyoruz. Aile trajedilerinin önüne geçmek için mücadele edeceğiz dedi.

Ziyaret ve açılış için Gaziantep'e gelen Bakan Fatma Şahin, Gökkuşağı Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin Grand Otel'de düzenlediği kermese katıldı. Şahin, son günlerde sıkça gündeme gelen çocuk gelinlerle ilgili soru üzerine, Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu'nda 16 yaşında hakim kararıyla resmi nikah kıyılabiliyor. 17 yaşında anne-baba rızasıyla, 18 yaşındaki de normal resmi nikah kıyılabiliyor. Özellikle bu bölgede çocuk yaşta gelin dediğimiz erken yaşta evlilikler oluyor. Bunu kesinlikle tasvip etmiyor ve doğru bulmuyoruz. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne ve polis teşkilatına teşekkür ediyoruz. Çünkü geçen gün 13 yaşındaki bir kızın düğün sırasında 'Sen evlenemezsin' diye hemen müdahale ettiler. Eğer orada o müdahale olmazsa bu sefer hamileyken hastaneye gidiyor. Orada hastaneye gidince eş tecavüzcü olarak cezaevine gidiyor. Kız annesinin evine gidiyor. Tam bir aile trajedisi oluyor diye konuştu.

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLE MÜCADELE

Milli eğitimde 12 yıllık zorunlu eğitimi önemsediklerini kaydeden Şahin, şunları söyledi

Bu olaylar temel eğitimden sonra ortaöğretime devam etmeyen kız çocuklarında çok daha fazla oluyor. O yüzden Milli Eğitim Bakanlığı ile bu zorunlu eğitimi koyduğumuz zaman bir çok olayın önüne geçeceğimizi düşünüyoruz. Bu arada bilinç yükseltme anne-babanın eğitilmesi ve bu konudaki hassasiyeti çok önemsiyoruz. Kızlarımızın birey olarak güçlenmesi için mutlaka okutulması gerektiğini düşünüyoruz. Kendisi çocukken çocuk sahibi olmasının bütün ömrünü etkilediğini ve farklı sıkıntılara sebep olduğunu görüyoruz. Bakanlık olarak bununla mücadele etmek için hem hukuki yollarla, hem de uygulamalarda toplumun bilincini yükseltme ve anne babaların eğitilmesi konusunda önemli projelerin takipçisi olacağız.

BAŞBAKAN OLURSUN

Şahin, Gaziantep Valiliği Yaşayan Atatürk Salonu'nda düzenlenen karne dağıtım törenine katıldı. Burada çocuk yuvalarında barınan ve özel kolejlere giden başarılı çocuklara karnelerini dağıtan Şahin, Bahçeşehir Koleji'nde eğitim gören 12 yaşındaki Funda Taş ile yakından ilgilendi. Büyüyünce ne olmak istiyorsun diye soran Şahin, öğrenciden Başbakan olmak istiyorum yanıtını alınca, Ben mühendis iken Bakan olduysam sen de mutlaka Başbakan olursun dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın farklı bir görevi olduğunu anlatan Şahin, şöyle dedi

Biz kimsesizlerin kimi, sessizlerin sesi olacağız diye yola çıktık. Hükümetimizin bu politikasının ana damarı şu anda bizim bakanlığımızdır. Kimsesiz çocukların anne-babası, yaşlılarımızın da evladı olma benim birinci derece görevim. En çok evladı olan anne benim. 2 evladım var ama toplam 14 bin 2 evladım var. Ben kendi çocuklarım için ne istiyorsam onların da o şartlarda yetişmesi için fırsat eşitliği sağlamamız gerektiğini gördük. Gayri Safi Milli Hasıla'nın içerisinde 2002'de pastadaki pay yüzde 0.5 iken, bugün yüzde 1.38'e çıktı. Bu çok ciddi bir rakam.

BİZİM İÇİN HER İNSAN EŞREF-İ MAHLUKATTIR

Onurlu ve insanca yaşamanın herkesin hakkı olduğunu anlatan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü

İnsan nerede doğarsa doğsun, anne-babası kim olursa olsun, hangi bölgenin insanı olursa olsun, hangi ırktan gelirse gelsin bizim için eşref-i mahlukattır. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamadığında daha yola çıkarken haksız rekabete maruz kalınınca başarılı olmak mümkün olmuyor. Bizim kurumların başka bir sorunu da çocuklarımıza ne kadar fiziksel ve iyi şartları sağlarsak sağlayalım. İçinde sevgi, şefkat ve sıcaklık olmazsa başarı mümkün olmuyor. Bu çocuklarımızın geleceği için koğuş sisteminden, Sevgi Evleri'ne geçtik şimdi Çocuk Evleri'ne geçiyoruz. Bu çocuklarımız artık kendi çocuklarımızın yaşadığı şartlarda yaşıyor. İyi bir idarecinin, iyi bir müdürün o sevgiyi verdiği zaman çocukların ne kadar başarılı olduğunu gördük. Bu çocuklarımızın üniversiteye girme oranının Türkiye ortalamasının altında olduğunu gördük. Çocuklara okulu bitirince devlete girebilme hakkını tanımışız. Ama bu bazen moral ve başarılarını etkileyebiliyor. Üstün yeteneği olan çocuklarımızın normal okullarda körelip ve yarışamadığı zaman Allah'ın verdiği imkanların toplum yararına dönüşmesine engelleniyor. Bizim Artık Harvard'da okuyan, John Hopkins'te master yapan evlatlarımız olsun istiyoruz. Amacımız fırsat eşitliği sağlamak eğitimde bütün imkanları onlara seferber etmek. Onları eline çantayı alıp dünyayı dolaşan özgüveni yüksek olmasını amaçlıyoruz. Diyanet İşleri Bakanlığı'yla da bir protokol yaptık. Akademik başarısının yanı sıra yüksek ahlaklı, topluma, millete faydalı kendi değerlerini de öğrenen çocuklar yetişmesi lazım. İhtiyacımız olan şey maddi ve manevi yönden bu çocukları yetiştirmek. Eğer buradaki bir evladımız 'Ben başbakan olacağım' deyip kendine bir hedef koyduysa bu bizim doğru yolda gittiğimizi gösteriyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Fatma Şahin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title