Haberler

Film festivalinde sığınmacılar unutulmadı

RAMAZAN KAYA - Malatya'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Film Festivali'nde, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Malatya'daki konteyner kente yerleşti...

RAMAZAN KAYA - Malatya'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Film Festivali'nde, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Malatya'daki konteyner kente yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar için de iki Arapça film gösterilecek.

Malatya Valiliğinin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesinin destekleriyle düzenlenen 4. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde, merkeze bağlı Fatih köyünde kurulan konteyner kentte kalan Suriyeli sığınmacılar unutulmadı.

Türkiye'de prömiyeri yapılacak uluslararası filmler başta olmak üzere, "ustalardan seçkiler", "belgesel gösterimleri", "bağımsız sinemanın son örnekleri", "Türkiye'den ve dünyadan kısalar" gibi başlıklar altında 140'a yakın filmin sinemaseverlerle buluşacağı festivalde, Malatya'daki 7 bin 100'e yakın Suriyeli sığınmacı için de iki film gösterilecek.

Yönetmenliğini Sherif Arafa'nın yaptığı, Mısır yapımı "Halim" ile Fransa ve Lübnan ortak yapımı "Karamel" isimli filmler, konteyner kentte izlenebilecek. Orijinal dili Arapça olan mizah ağırlıklı filmlerle Suriyelilerin çocuklarıyla keyifli zaman geçirmesi amaçlanıyor.

Festival, 15-21 Kasım'da gerçekleştirilecek.

- Sığınmacıların görüşleri

Konteyner kentte öğretmenlik yapan Kifah Şeyhali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki evlerinin ve köylerinin bombalandığını belirterek, bunun üzerine Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

İlkokul öğretmenliği yaptığını belirten Şeyhali, "İnsanlar savaştan gelmiş, çocuklarıyla evlerine nasıl dönecekler, nasıl yaşayacaklar, hep bunu düşünüyorlar. Orada bıraktıkları çocuklarından haber almak isteyen aileler, merak içinde" dedi.

Festival kapsamında iki filmin konteyner kentte gösterilecek olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Şeyhali, "Çok güzel bir etkinlik. Bu filmleri izlediğimiz zaman biraz olsun dertlerimizi, savaşı unutabilir, güzel zaman geçirebiliriz" ifadesini kullandı.

Savaş nedeniyle yüksek lisans eğitimine ara verdiğini dile getiren Jevahir Derviş de "Suriyeli gençler şehit oldu, yaşlılarımız gitti, çocuklar öldü. Yine de ülkemize dönmek istiyoruz. İnşallah en kısa sürede de döneceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyelilerle yakından ilgilendiğini vurgulayan Derviş, başta kurslar olmak üzere konteyner kentte düzenlenen birçok etkinlikle zamanlarını değerlendirdiklerini belirterek, film izlemenin de sığınmacılar için ayrı bir keyif olacağını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Malatya Belediyesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title