Haberler

"Etnik Milliyetçilik ve İrtica En Önemli Tehdit"

Genelkurmay Başkanlığı Görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a Teslim Eden Büyükanıt, Etnik Milliyetçilik ile Laik Demokratik Yapıya Karşı İrticanın Türkiye İçin En Büyük Tehdit Unsurları Olduğunu Söyledi

Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a teslim eden Orgeneral Yaşar Büyükanıt, etnik milliyetçilik ile laik ve demokratik yapıya karşı irticanın Türkiye için en büyük tehdit unsurları olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan devir teslim töreni ile Orgeneral Yaşar Büyükanıt görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a teslim etti. Devir teslim törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

Orgeneral Büyükanıt, devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, terör vurgusu yaptı. Bölünmeye hazır bir Türkiye görmek isteyenlerin varlığının bir gerçek olduğunu söyleyen Orgeneral Büyükanıt, "Bugün Atatürk milliyetçiliğinin kucaklayıcı milliyetçiliğine karşılık etnik milliyetçilik ve gerekse Laik ve demokratik yapıya karşı irtica önemli tehdittir" dedi.

Büyükanıt, her fırsatta TSK'nın mensuplarına seviyesiz saldırılar yapıldığını da kaydederek, bu saldırıların Türk halkının TSK'ya olan güvenini sarsamayacağını vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuştu:

"Türk Silahlı Kuvvetleri ulusal bütünlüğümüze kasteden bütün hareketleri boşa çıkaracak güce sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Yüce Türk ulusundan aldığı güçle Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar teminatı olmaya devam edecektir. Türk Silahlı Kuvvetleri çağın gereklerine uygun modernizasyon programlarını sürdürmekte kendisi için ayrılmış olan kaynakları akılcı bir şekilde kullanmaktadır, üstesinden gelemeyeceği hiçbir görev yoktur. Silahlı Kuvvetleri zayıf olan ülkelerin nasıl da tarihten silindiğini hepimiz görmekteyiz. Caydırıcı bir güce sahip olmak, komşularımızın ve diğer ülkelerin yanlış hareket yapmasını engellemektedir. Bu ifadelerimde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevcut durumda ihtiyaçlarımızın karşılanmadığının çıkartılmasını da arzu etmem."

-"IRAK'TA GÜVENLİĞİN VE İSTİKRARIN SAĞLANAMAMASI TERÖRÜ TETİKLEMİŞTİR"

Orgeneral Büyükanıt, konuşmasında Irak'ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi operasyonları da değerlendirerek, TSK'nın gerçekleştirdiği operasyonların ulaştığı seviye açısından yeterli olduğunu söyledi. Irak'taki güvenliğin sağlanamamasının terör olaylarının artmasına neden olduğuna dikkat çeken Orgeneral Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelinen bu noktada birçok çevre merkezi Irak yönetimiyle işbirliği yapma konusunda telkinde bulunmaktadır. Merkezi Irak yönetimi güvenlik güçlerinin Irak'a geçmesi yetkisi yokken kuzeydekiler güneye geçmektedir. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün."

-TERÖRLE MÜCADELEDE DÖNÜM NOKTALARI

Orgeneral Büyükanıt, terörle mücadelenin geçmişinde bazı dönüm noktalarının bulunduğu belirterek birinci eşiğin 1. Körfez Savaşı olduğunu ve bunun öncesinde çökme aşamasına gelen terör örgütünün, savaş sonrası geniş alana sahip olduğunu vurguladı. 1. Körfez Savaşı sonrasında Türkiye'de terör olaylarının arttığını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, "Bu dönemlerde yılda verdiğimiz şehit sayısı 500'leri geçmiştir" dedi.

1999 yılında Abdullah Öcalan'ın yakalanması sonucu terör olaylarında düşüş yaşandığını kaydeden Orgeneral Büyükanıt, 2001 yılında 19 şehit verildiğini söyledi. Terörle mücadelede ikinci eşiğin 2. Körfez Savaşı olduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt şunları söyledi:

"Bu dönemde sınır ötesi operasyonların yapılamaması Irak'taki karışıklıktan yararlanan teröristlerin terör olaylarının artış eylemi başlamıştır. Üçüncü eşik ise 23 Kasım 2007'den bugüne kadar geçen süredir. Yurt içindeki operasyonların yanında sınır ötesi operasyonlar yapılmıştır. Aralık'ta ilk hava harekatı da yapılmıştır. Kara Kuvvetleri ve Jandarma Kuvvetlerinin katıldığı bir operasyon da Şubat'ta gerçekleşmiştir. Birinci amacımız terör örgütünün ümidini kırmaktı. Bu operasyonlar Irak'ın kuzeyinin terör örgütü için güvenli bir bölge olmadığını göstermek için yapıldı.

Kandil Dağı onlar için erişilmez bölgeydi. Teröristlere sevimli insan maskeleri takmaya çalışanlar vardı. Artık bunlar yok. Olanlar da kaldırılacaktır. Irak kuzeyinde terörist grupları var. Mağaraların kendileri için güvenli olduğunu düşünmeyenler yerine ağaç altında sabahlayanlar var, sözde lider kadrolarından kaçanlar var, terör örgütüne yardım edenler var, patlayıcıları yerleştirmeye yardım eden işbirlikçileri var, TSK'dan nefret edenler var. Karşıya kaldığımız terör örgütü etnik milliyetçi bir örgüttür. Bölgede yaşayan arkadaşlarımızı terörist olarak görmeyiz. Biz terörist ve vatandaşları birbirinden ayırırız. Terörizm, çok boyutlu bir olgudur. Sosyal politik, ekonomik boyutları vardır. Asker olarak bizim görevimiz silahlı mücadeledir."

-"TÜRK ULUSU UZUN YILLARDIR YARATILMAYA ÇALIŞILAN TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASINDAN KAÇINMALIDIR"

Terörle mücadelenin tek yönlü olmasının yeterli olmadığına dikkat çeken Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk ulusunun uzun yıllardır yaratılmaya çalışılan Türk-Kürt çatışmasından kaçınması gerektiğinin altını çizdi. Orgeneral Büyükanıt, "Bunu yaratmaya çalışan dinamikler hala mevcuttur" dedi.

Hava ve kara harekatlarıyla terör örgütüne darbeler vurulduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, "Yaptığımız mücadeleye sevinmeyenler de var. Bu üzüntü verici bir durum. Kışın yaptığımız operasyonda, askerlerimiz orada donsaydı eminim buna sevinecekler vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri bunların hepsini göze aldı ve bu operasyonlarda başarılı olmuştur" dedi. Orgeneral Büyükanıt şöyle konuştu:

"Terör örgütünün güvensizlik içinde olduğu bu dönemde baskıyı artırmamız gerekiyor. Irak'ın kuzeyinde icra edeceğimiz operasyonlarla terör örgütüne bu bölgenin güvenli olmayacağını göstereceğiz. Yılanın başı Irak'ın kuzeyinde kuyruğu da ülkemizdedir. Yılanın başını ezmeden kuyruğunu kesmenin bir faydası olmaz." (ANKA)

(ÜNS/TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title