Haberler

Eskişehir ile Afrika Ülkeleri Arasında İşbirliği Protokolü

Eskişehir'de 22 Afrika ülkesinin büyükelçi ve diplomatlarının katılımlarıyla 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği' toplantısı düzenlendi.

Eskişehir'de 22 Afrika ülkesinin büyükelçi ve diplomatlarının katılımlarıyla 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği' toplantısı düzenlendi.

Büyükelçi ve diplomatlar bu sabah Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren'le (YHT) ile Eskişehir'e geldi. Eskişehir Ticaret Odası'nın (ETO) organize ettiği toplantıya Nijerya, Fas, Senegal, Moritanya, Güney Afrika, Gambiya, Kenya, Gana, Fildişi Sahili, Gine, Benin, Sudan, Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo, Nijer, Kongo, Zambiya, Etyopya, Güney Sudan, Burkina Faso ve Cezayir'in Türkiye büyükelçileri ile diplomatları katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan ETO Başkanı Metin Güler, 2014 yılı sonu itibariyle Afrika ülkelerine Eskişehir'den 38 milyon 323 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi. Güler, Eskişehir'in Afrika ile olan ticari ilişkileri henüz istenilen seviyede olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Afrika; sahip olduğu potansiyel ve değerlerle 21'inci Yüzyıl'ın en önemli kıtası haline gelmiştir. 1 milyarı aşkın nüfus ve hızlı büyüyen ekonomisi ile tüm dünyanın ilgi ve dikkatini çekmektedir. Zengin yeraltı kaynakları, değerli madenleri ve hızla gelişmekte olan ekonomisiyle cazibe merkezi olmuştur. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye, ihracatının yüzde 9,3'ünü, ithalatının yüzde 3,7'sini Afrika ile yapmaktadır. Yine ülkemiz yurt dışı yatırımlarının yüzde 3,6'sını ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yüzde 18,1'ini Afrika'yla gerçekleştirmektedir. Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre Afrika kıtası yaklaşık olarak 2.309 Trilyon Dolar Gayri Safi Milli Hasıla'ya ulaşmıştır. Ek olarak kıtada yer alan ülkeler 600 milyar dolara yakın ithalat yapmaktadır. Yalnızca bu rakamlar bile Afrika'nın önemini gözler önüne sermektedir. Son 10 yıl içinde dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden 6'sı bu kıtadadır. Dünya Bankası verilerine göre, son 5 yılda, Afrika'nın petrol gelirlerini saymazsak yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6'ya yaklaşmıştır. Bütün bu rakamlar Eskişehir Ticaret Odamızın gerçekleştirdiği toplantının önemini ortaya koymaktadır. ETO olarak Afrika'yı hem küresel vizyonumuzun yeni hedefi hem de üyelerimizin işbirliği kapısı olarak görüyoruz. Çünkü Eskişehir; ticaret ve sanayisiyle yalnızca ülkemizin değil dünyanın da yükselen cazibe merkezi olacak niteliktedir. Afrika ve Eskişehir'in ekonomisini ortak paydada buluşturmak için inançlıyız."

ETO Başkanı Metin Güler ile büyükelçiler adına Nijerya'nın Türkiye Büyükelçisi Ahmed Abdülhamid 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği' protokolünü imzaladı. - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Metin Güler Eskişehir Nijerya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title