Haberler

Eskişehir - Atatürk´Ün Mühendis Kızları

Başarılı 32 Türk Mühendis Kadını Bir Kitapta Topladı

BAŞARILI 32 TÜRK MÜHENDİS KADINI BİR KİTAPTA TOPLADI

Eskişehir'de emekli öğretim görevlisi ve kimya mühendisi Dr.Günseli Naymansoy, evrensel anlamda başarılı olmuş 32 Türk mühendis kadının biyografilerini ve çalışmalarını 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' adlı kitapta topladı. Kitabın kapağına dantel işlemeli çerçeve yapan Naymansoy, "Atatürk olmasaydı biz kadın mühendisler olmazdık. Türk mühendis kadınlar Türkiye'yi bir dantel gibi işliyor" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim görevlisi Dr.Günseli Naymansoy, yaklaşık 30 yıl önce kimya mühendisi olarak İstanbul'da bir fabrikada işe başladığını söyledi. Kadın mühendis olmanın zorluklarını o yıllarda bizzat yaşadığını anlatan Naymansoy daha fabrikada çalışmayı bırakıp uzun yıllar öğretim görevlisi olarak üniversitede ders verdiğini belirtti.

ÖNCÜ MÜHENDİS KADINLAR ÇOK İYİ İŞLER BAŞARDI

Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) desteği ile bastırdığı 166 sayfalık kitabına 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' adını verdiğini ifade eden Dr.Günseli Naymansoy, kitapta Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze başarılı 32 Türk kadın mühendisin yer aldığını söyledi. Türk kadın mühendislerin dünyada çok başarı olduklarını kaydeden Naymansoy şöyle konuştu:

"Yıllarca mühendislik fakültesinde öğretim görevlisi olarak kız öğrencileri yüreklendirmeye çalıştım, aktif olmaları ve sayılarının artması için çaba sarf ettim. Türk kadınları mühendislik alanında gerçekten bir numara. Mühendislik bütün dünyada kadınların en düşük olduğu bir disiplin. 1927 yılında Atatürk'ün yönlendirmesiyle 2 kadın İstanbul Teknik Üniversitesi'ne giriyor. Atatürk'ten önce kadınlarda cesaret yok, mühendislik için istek yok. 2 kadın mühendis, öncü mühendisler, bize yolu açanlar gerçekten çok iyi işler başardılar. Anıtkabir inşaatının başına getirilen kadın mühendis Sabiha Gürayman, Türklerin olduğu kadar yabancıların da ilgisini çekmiştir.Yunanistan Başbakanı Venizelos, inşaatın başında bir kadını görünce çok şaşırmış ve onu tebrik etmiştir. Kadın mühendislerimizden Nuriye Pınar Erdem'de 1956 yılında ABD'de ilk kez yapılan Dünya Deprem Mühendisleri konferansına katılan tek kadın mühendis olmuştur. Biz bunları ne yazık ki gelecek nesillere aktaramadık. Bu kitabın amacı gençlerimizin Türk kadının nerede olduklarını görmelerini sağlamak. Avrupa Birliği ülkelerinde kadın mühendislerin doktora yapma oranı yüzde 25 iken bu ülkemizde bu oran yüzde 36'dır."

''ATATÜRK'E BORÇLUYUZ'

Kadın mühendislerin Atatürk'e borçlu olduklarını ifade eden Dr.Günseli Naymansoy "Atatürk olmasıyla biz kadın mühendisler olmazdık" dedi. Naymansoy, "Mühendis adayı olan, bu mesleği düşünen genç kızlarımıza Atatürk'ün yaptıklarını detaylı öğrenmelerini öneririm. Dünya'da Atatürk sayesinde nereye geldiğimizi, nerelerde olduğumuzu bilsinler. Atatürk olmasaydı, kadınlara böyle imkanları tanımasaydı acaba biz bulunduğumuz yerde bulunur muyduk? Bu kitaba 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' adını beğenerek koydum. Kitabın adı bazı çevreleri üzmek için de yeterli oldu. Kitabın kapağını kendim tasarladım, eski bir öğrencim de uyguladı. Kapakta Türkiye haritasının etrafına dantel işlemeler yaptım. Dantel çerçeve ile kadınca duyarlılık ve inceliği anlatmak istedim. Çünkü Türk mühendis kadınlar gerçekten Türkiye'yi bir dantel gibi işliyorlar. Türkiye'nin en uzun tüneli 2003 yılında kaybettiğimiz kadın mühendis Nefise Akçelik tarafından yapıldı.' diye konuştu.

32 TÜRK KADIN MÜHENDİS

Eskişehirli emekli öğretim görevlisi Dr.Günseli Naymansoy'un 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' adlı kitabında yer alan 32 Türk kadın mühendis şunlar:

Sabiha Rıfat Gürayman, Nuriye Pınar Erdem, Şemsibanu Sükan Özentürk, Gülhan Özbayoğlu, Berna Dengiz, Atike Nazik, Sevgi Şensöz, Tuncay Döğeroğlu, Azize Toper Kaygın, Ayşe Erdem Şenatalar, Ülkü Yetiş, Fatoş Germirli Babuna, Nalan Kabay, Zerefşan Kaymaz, Türkan Haliloğlu, İdil Arslan Alaton, H.Gonca Coşkun, N.L.Okşan Çetiner Yıldırım, Selis Önel, Cevza Melek Kazezyılmaz Alhan, Esin Ergen, Semiha Ergan, Yıldız Bayazıtoğlu, Semahat Demir, Sıddıka Demir Velipaşaoğlu, Burcu Akıncı, Elif Genceli Güner, Fatma Hikmet İşmen, Nefise Akçelik, Selma Ergin, Gülseren Yurttaş ve Huriye Güney.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title