Haberler

Eşcinsel Cinayeti Davasında, Eşcinsel Derneği Müdahil Olarak Kabul Edildi

Diyarbakır'da geçen Ağustos ayında, eşcinsel olduğu gerekçesiyle babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü iddia edilen 17 yaşındaki Roşin Çiçek'in davasında Diyarbakır 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, eşcinsel haklarını savunan Sosyal Politikalar...

Diyarbakır'da geçen Ağustos ayında, eşcinsel olduğu gerekçesiyle babası ve iki amcası tarafından öldürüldüğü iddia edilen 17 yaşındaki Roşin Çiçek'in davasında Diyarbakır 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, eşcinsel haklarını savunan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'ni müdahil olarak kabul etti.

Eşcinsel eğilimleri nedeniyle aile içi şiddete maruz kalıp evden kaçan, daha sonra babası ve amcaları tarafından 14 kurşun sıkılarak öldürüldüğü iddia edilen Roşin Çiçek'in duruşmasına bugün devam edildi. Diyarbakır 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklardan baba Metin Çiçek, Roşin Çiçek'in amcaları Şeyhmus ve Alican Çiçek, sanık ve müdahil avukatları, Diyarbakır'da bulunan LGBT Dernekleri, bazı sivil toplum kuruluşları ve aile bireyleri katıldı.

DERNEK AVUKATI: MÜDAHİL OLMAK İSTİYORUZ

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada söz alan Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin avukatı Fırat Söyle, "Roşin Çiçek 17 yaşındaydı. Öldürülmesi için bir sebep yoktu. Cinsel yönelimleri nedeniyle öldürülmesi söz konusudur. Yasalarda tanımlanmayan bir nefret suçu söz konusudur. Toplumsal koşulların getirdiği bir namus saiki söz konusudur. Müdahale talebimiz vardır. Davaya dernek vekilleri olarak katılmak istiyoruz" dedi.

SANIK AVUKATLARI KARŞI ÇIKTI

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin davaya katılma talebi ile ilgili söz alan sanık avukatlarından Cebrail Atlı, "Böyle bir olayda sivil toplum örgütlerinin takip etmek istemesi doğaldır. Ancak ilgili kurumun suçtan direk zarar görmesi gerekmektedir. Suçtan zarar görülmesi söz konusu değildir. Reddedilmesini talep ediyoruz" dedi.

Diğer sanık avukatları da, suçtan zarar görme koşulu gerçekleşmediği için Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin katılma talebinin reddini istedi.

SANIĞIN KIZI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada sanıklardan Alican Çiçek'in kızı Alev Çiçek tanık olarak dinlendi. Olay sabahı saat 07.00 sıralarında amcasının oğlu Sabri Çiçek'in evlerinin kapısını çaldığını belirten Alev Çiçek, "Kapıyı açtığımda elinde bir silah vardı. Silahı elime bıraktı ve babasının gönderdiğini söyledi. Ben de kendisine geri verdim ve almadım. Daha sonra telefon geldi ve Roşin'in vurulduğunu öğrendik. Ben de babamı uyandırıp durumu söyledim. Kendisi de evden çıktı. Babam olay gecesi 02.00 sıralarında eve geldi" diye ifade verdi.

Daha sonra diğer tanıkları dinleyen mahkeme heyeti, sanıklara söz hakkı verdi. Sanıklar Şeyhmus Çiçek ve Alican Çiçek, suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti. Roşin Çiçek'in babası Metin Çiçek ise, acılı bir baba olarak şikayetçi olması gerekirken sanık olarak yargılandığını dile getirdi.

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya kısa bir ara verildi. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tüm sanıkların ve şikayetçilerin telefonlarına ilişkin görüşme kayıtlarının istenmesine hükmetti.

Diyarbakır 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi eşcinsel cinayeti davasında bir de örnek bir karara imza attı. Mahkeme, Roşin Çiçek'in kayıtlı üye olmamasına rağmen Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği'nin davaya müdahil olma talebini kabul ederek, duruşmayı erteledi.

Dernek avukatı Fırat Söyle, müdahil olma taleplerinin kabul edilmesinin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, "Karar emsal oluşturacak türdendir. Biz bu davayı takip edeceğiz, Eşcinsel cinayetlerinin görünürlüğünü ve toplumsal duyarlılığı sağlamaya çalışacağız" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Roşin Çiçek Metin Çiçek Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title